Derya Sazak

Derya Sazak

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Oktar'ın yaşam savaşını izliyor olmalısınız. Genç beyin cerrahı Dr. Oktar Babuna ABD'de kan kanserine yakalanmış. Ailesi ve Türkiye'deki meslektaşları hayatın baharındaki bu genç insanı kurtarabilmek için lösemili tüm hastaları ilgilendiren umut dolu bir mücadeleye giriştiler.
Uluslararası düzeydeki seferberliğin iki hedefi var: Oktar'ı ölüm kaydırağından çekip alabilmenin tek yolu olan ilik naklini birkaç haftada gerçekleştirebilmek. Bu amaçla 4,5 milyon insanda tarama yapılmış. Kan testlerinde ne yazık ki kurtarıcı ilik bulunamamış. İliği vücudun kabul edebilmesi için vericiyle hasta arasında 6 / 6'lık uyum olması gerekiyor. Bu oran yakalanmadığı sürece tedavi olasılığı düşüyor ve risk artıyor. ABD'nin Houston kentindeki bir hastanede dünyanın dört bir yanından gelecek mutlu haberi beklemekte olan Dr. Babuna asıl kendi ülkesinin insanlarına güveniyor. Çünkü bilimsel veriler, her ırkın sahip olduğu özel genler nedeniyle hastanın öncelikle memleketindeki vatandaşları arasından bir çare aramasının doğru olacağını kanıtlıyor.
Oktar'ın arkadaşları Türkiye'yi bu yüzden ayağa kaldırdılar. Ailesi de uyumlu iliği sağlayacak kişiye 10 milyar lira ödül sözü verdi. Aslında genç beyin cerrahının tedavisindeki başarı, bu hastalıkla başa çıkmaya çalışan nice çaresiz insana da kurtuluş yolunu açacak. Bu trajedi sonucu, kan kanseriyle mücadelede ne ölçüde geri durumda olduğumuz gözler önüne serildi. Ağızları maskeli lösemili çocuklar yararına yapılan etkinlikler dışında Dr. Oktar Babuna'nın sesine kulak veren meslektaşları sayesinde kamuoyu bu hastalıkla mücadelede duyarlı hale geldi. Kampanyalar başlatıldı. Medya devreye girdi. En önemlisi de halk yapılan çağrılardan etkilendi. Binlerce vatandaş, "ilik bankaları"nın sayısının artırılabilmesi ve hastanelerde H.L.A testi için gerekli kan tarayıcı P.C.R aletlerinin çoğaltılabilmesi amacıyla bağış yapıyor.
Bu davaya baş koyan doktorlardan Rana Gökçay ile konuştuk. Gösterilen ilgi herkesi umutlandırmıştı.
Lütfü Kırdar Spor Salonu'nda çarşamba günü lösemili hastalar için "yaşam bankası" oluşturulacak ve aynı gün Almanya'dan gelen uzman heyetin gözetiminde 5 bin kişiden kan alınarak tarama yapılacak. Türkiye'deki yetersizlikler nedeniyle hastanelerde yapılan lösemi testlerinin günde 20 - 30 kişiyi geçmediği düşünülürse Lütfi Kırdar'a koşacak yüzlerce, binlerce gönüllünün Oktar'la aynı kaderi paylaşan nice insanı hayata bağlayan bir "umut köprüsü" oluşturacaklarını şimdiden görebiliyoruz.
Oktar ve lösemili nice hasta için bankaya yatıracağınız kanın faizi, reposu kurtarılacak bir hayat olacaktır.
Dileğimiz, Sağlık Bakanlığı'nın da bu mücadeleyi halkın sırtına yıkmayıp salt lösemili hastalara değil, böbrek ve organ nakli beklentisinde olanlara da gerekli "kan bankası" ihtiyacında dünya standartlarını yakalayacak önlemleri bir an önce almasıdır.
Cumhurbaşkanı Demirel'in de bu kampanyaya destek vereceğine inanıyoruz.
--------------------------
NOT: Lösemililer için yardım hesabıyla ilgilenenlere banka numarası verelim: Ziraat Bankası Cağaloğlu Şubesi 304403386 - 2



Yazara E-Posta: d.sazak@milliyet.com.tr