Doğan Heper

Doğan Heper

dheper@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

DOĞALGAZ İstanbullu için taşınamaz bir yük haline geldi.
İstanbul Gaz Dağıtım tekelinin (İGDAŞ) keyfi ve tüketiciyi gözetmeyen BOTAŞ'a teslimiyeti de ifade eden fiyat politikası vatandaşı perişan etti.
Doğalgaza geçişte söylenenler unutuldu.
Zorunlu yakıt haline getirilen doğalgazda tekel oluşturan İGDAŞ'ın insafsız zamları İstanbullunun belini büktü.
Zorunluluk ve tekel aynı anda tüketiciyi kıskaca aldı.
Doğalgazı atsa atamaz hale gelen tüketici çareyi medyaya yakınmakta buldu.
Son günlerde gazetelere yağan şikayet mektupları ve şikayet içerikli haberler bu genel memnuniyetsizliğin göstergesi.
* * *
GETİRİLİŞ aşamasında doğalgazın tercih nedeni olarak şu gerekçeler ileri sürülüyordu:
"Doğalgaz çevreyi kirletmemesi açısından en temiz yakıttır. Doğalgazın havaya bıraktığı sülfür oranı sıfırdır. Ayrıca, emniyet açısından garantilidir. Özel olarak, çürük sarmısak kokusunda kokulandırıldığı için kaçak durumunda farkedilmesi kolaydır."
1995 yılında İGDAŞ'ın Genel Müdür Yardımcısı olan Fuat Şengül bu yakıtı methederken ucuzluğuna da özellikle işaret ediyordu:
"Doğalgaza yapılan zamların dolara endekslenmesi gibi bir durumun sözkonusu olmadığını" belirten Şengül, "BOTAŞ'ın doğalgaza yaptığı zam oranı kadar fiyat artırımına gidileceğini" vurguluyordu. Şengül, doğalgazın diğer yakıt türleri ile karşılaştırıldığında daha ucuz olduğunu da üstüne basa basa belirtiyordu.
Ve işin ilginç yanına bakın ki, o gün doğalgazın ucuzluğundan sözeden Fuat Şengül bugün İGDAŞ Genel Müdürü ve bir tüketici olarak doğalgazın pahalılığından yakınıyor.
"Bir abone olarak benim de iflahım kesildi. Ben de fiyatın yükselmesinden muzdaribim. Bu ay evime 30 milyon liralık doğalgaz faturası geldi" diyor. Ama topu BOTAŞ'a atarak.
Üstelik Şengül şunu da itiraf etmekten kaçınamıyor: "Hem doların artışı, hem enflasyondan kaynaklanan artış, hem de BOTAŞ'ın artışı üst üste gelince Kasım ayında doğalgazı 19 bin 500 liradan satarken Mart'ta 34 bin 398 liraya satmak zorunda kaldık."
Ne basiretli bir yönetim değil mi?
Tüketiciyi savunma, BOTAŞ'la pazarlık, olayı daha üst mercilere intikal ettirme, hatta halkı yardıma çağırma yok. Yap zammı, İGDAŞ'ı idare et...
* * *
ENERJİ Bakanlığı İGDAŞ'ın BOTAŞ'tan satın aldığı doğalgaza koyduğu kar oranını artırdı. Bu oran 8 Şubat'a kadar en çok yüzde 30 iken şimdi yüzde 70'e kadar çıkartma yetkisi tanındı.
Bu ve benzer nedenlerle de üç ay içinde doğalgaza yapılan zam yüzde 50'ye vardı.
Bir önceki ay 3 milyon lira ödeyen bir doğalgaz tüketicisine bir ay sonra 37 milyon liralık fatura gelebiliyor.
Benzer nedenlerle 66 milyon lira ödemek zorunda kalan dört kişilik bir aile bile var.
Bir iddiaya göre de; zamdan önceki tüketim miktarlarını çok düşük, hatta bazı dairelerde sıfır olarak gösteren İGDAŞ, önce doğalgaza yüklü bir zam yapıyor, ardından da önceki aylarda eksik gösterdiği harcamaları yeni faturalara dahil ediyor. Bu durumda da abonelerden milyonlarca lira fazladan alınmış oluyor.
* * *
VATANDAŞ doğalgaza özendirilirken söylenen sözler artık unutuldu. Doğalgaz İstanbullu için kabus oldu.
Bu insafsız zamlarla başa çıkmanın tek yolu var.
Önümüz yaz. Muayyen bir tarihten itibaren doğalgazı bir süre için kullanmayıp İstanbul'da genel bir boykot uygulamak.
Gaz tekeline karşı ancak bu yapılabilir.
İstanbullu bu direnişi gösterebilirse belki keyfi yönetimler, sömürücüler hizaya gelir.