Ebru Erke

Ebru Erke

erke.ebru@gmail.com

Tüm Yazıları

Fonda tatlı bir caz tınısı, burnunuza gelen nefis kokular, az ötede kombucha atölyesi ve etrafta mevsimin en tazeleriyle donatılmış tezgahlar... Sizce neredeyim? Yanıldınız... Avrupa’da bir panayırda değilim. Burası Kemer Country Club’taki Bol Pazar.

Az önce yağmur hafifçe çiselemiş. Mis gibi bir toprak kokusu eşliğinde, kocaman ağaçların gölgesine dizilmiş ahşap ayaklı bez tentelerin arasında geziniyorum. Sağımda Bursa’dan gelmiş artizan bir hamburgerci, solumda rezervasyon almasıyla adını duyuran meşhur kokoreççi Ozzies. Az ileride Manyas Çiftliği standında envai çeşit peynir, zeytin ve et ürünlerinin arasında nefis Boşnak mezesi sokayı hem tattırıyor hem de anlatıyor birisi. Orta alanda ise mevsimin en özenle seçilmiş meyve ve sebzeleri. Bisiklet üzerinde epeyce profesyonel makinelerle donatılmış, etrafa kahve kokuları saçan pek sevimli bir kahveci de köşeye konuşlanmış. O esnada Fötr Blues Band grubu 1930’lu yılların Delta Blues’undan 2000’li yılların caz ve funk’ını modern bir yaklaşımla yorumluyor. Kahvemi elime alıp merakla turluyorum tezgahlar arasında.

Haberin Devamı

Bol Pazar’da alışveriş bahane, keyifler şahane

Bol Pazar, sekiz haftadır pazar günleri Kemerburgaz’da Kemer Country Club içerisinde kuruluyor. Yaratıcıları Amerika’da girişimcilik üzerine eğitim almış üç genç beyin: Mehmet Uğurluoğlu, Sinan Oktay ve İzer Mesulam. Projenin fikir aşamasından itibaren amaçları sadece alışveriş seçeneği sunmak değil, insanlara keyifli vakit geçirecekleri bir yaşam alanı yaratmak olmuş. Bol Pazar açık ve kapalı olmak üzere toplamda 3 bin metrekare alana yayılmış. Düzenli olarak her hafta kurulan taze meyve ve yiyecek tezgahlarının yanında dönemsel olarak katılan tekstil, moda, aksesuar ve mobilya markaları pazara renk katıyor. Yine dönemsel olarak tanınmış isimler eşliğinde lezzet atölyeleri, çocuklar için eğlenceli aktiviteler ve yaratıcı atölye çalışmaları da gerçekleştiriliyor.

Bol Pazar’da alışveriş bahane, keyifler şahane

Bol Pazar’daki Ozzie’s 1968 Kokoreç’in standı büyük ilgi gören yerlerden.

Her hafta farklı bir grubun canlı performansı var. Müziğin de başlamasıyla ortamın havası iyiden iyiye ısınıyor. İsteyenler hot dog’unu veya hamburgerini kapıyor, isteyenler göz alıcı çeşitleriyle iştah kabartan Manyas Çiftliği’nin tezgahından kendine bir tabak yapıp oracıkta mini bir piknik keyfi yaşıyor. Ufaklıkların enerjisini harcayabilecekleri aktivitelerin de olması elbette ebeveynler için bulunmaz nimet. Bol Pazar, İstanbul karmaşasından kısa bir süreliğine de olsa sıyrılmak, yeşilin içinde keyifle vakit geçirmek ve elbette ki mutfak alışverişi yapmak için şu anda şehirdeki en keyifli yollardan.

Haberin Devamı

Bol Pazar’da alışveriş bahane, keyifler şahane

Manyas Çiftliği standında envai çeşit peynir ve zeytini tadabilirsiniz.

Bol Pazar’da alışveriş bahane, keyifler şahane

Bol Pazar‘da birbirinden iddialı turşuları tadına bakarak alabilirsiniz.

Lezzetli bir yemek turu

- Bahri Özdeniz’in “Alaturka-Alafranga 500 Yemek ve Tatlı Tarifi” adlı kitabında esaslı kokorecin tarifi şöyle yapılır: “Şişe önce uykuluk dizilir, üstüne de ince bağırsak geçirilir. Bu şekilde bir kat uykuluk bir kat bağırsak şeklinde devam edilerek kömür ateşinde pişirilir.” Ozzie’s kokorecinin sırrı işte buna benzer bir tarifte yatıyor. Dolapdere’deki minicik dükkanında ünlenen Ozzie’s 1968’in sahibi Oğuzhan Sayı, Sütlüce’deki mezbahalarda bu işi yıllar önce öğrenmiş rahmetli babasının mesleğini sürdürmekte. Rezervasyonla çalışan ilk ve tek kokoreççi olmanın hakkını fazlasıyla veren Ozzie’s’in kokorecinin içi yumuşacık dışı çıtır, yağı damakta donmuyor. Önü ise her daim kuyruk.

Haberin Devamı

Bol Pazar’da alışveriş bahane, keyifler şahane

- Apayrı profesyonel işleri olan üç lise arkadaşın Bursa’da açtığı Skully’s Burger’da sostan turşuya, ekmeğe her malzeme kendi yapımları. Pazar günleri Bol Pazar’da servis veren Skully’s Burger’ın köftesi, dananın üç ayrı yerinden kendi hazırladıkları kıymadan yapılıyor. Ortaklardan Özgün Semerci her şeyle birebir ilgileniyor. Hamburgerleri tek çeşit, köfteler hızla ezilerek farklı bir teknikle pişiriliyor, kırmızı soğan turşusu ise lezzete lezzet katıyor.

- Lezzet noktaları arasında ayrıca çeşit çeşit taco’larıyla Taco Department, endi reçeteleriyle hazırlattıkları nefis sosisleriyle Karnaval, hem gözünüze hem de damağınıza hitap eden cupcake’leriyle Miss Delicious Bakery ve Kemer Country Bistro’nun döneri de var. Manyas Çiftliği’nden aldıklarınızın tadını da etraftaki ahşap oturma alanlarında çıkarmak mümkün.

Bol Pazar’da alışveriş bahane, keyifler şahane

Çocuklar için neler var?

Yetişkinlerin keyifle vakit geçirmesi için pek çok ayrıntı düşünülür de ufaklıklar unutulur mu hiç. Hemen her hafta düzenlenen taş boyama atölyesi, küçükler kadar büyüklerin de kafalarını boşaltmaya bir vesile. Saat 13.00-16.00 arasında Kemer Country Atlı Spor Kulübü’nden gelen pony’lerde çocuklar eğitim alabiliyor. Mini bir golf alıştırma bölümü bile var. Greenwoods’un kurduğu çocuk oyun kampında ise suluboya çalışması gibi etkinlikler yapılıyor.

Bol Pazar’da alışveriş bahane, keyifler şahane

Farklı ve renk katan atölyeler

Düzenlenen farklı ve keyifli atölyeler pazarınıza renk katacak. Mesela geçtiğimiz hafta kombucha atölyesi vardı. Katılanlar bir uzman eşliğinde kombucha yapmayı öğrendi. Kombucha ne mi? Aslında çay. Ama şifalı bir çay. Çin menşeili bu çay, yüzyıllardır Asya’da alternatif tedaviler için kullanılıyor. Özel bir maya ile mayalanıp fermente edildikten sonra tüketilen bu çay son yıllarda yeni dünya ülkelerinde pek bir gözde. Yüz yogası eğitimi, çim suyu yapım atölyesi gibi etkinlikler de yakın zaman için planlananlar arasında. Bol Pazar’ın haftalık etkinliklerini Facebook ve Instagram hesaplarından takip edebilirsiniz. Ama önceden mesaj atarak kayıt yaptırmayı unutmayın.

Bol Pazar’da alışveriş bahane, keyifler şahane