Ebru Erke

Ebru Erke

erke.ebru@gmail.com

Tüm Yazıları

Ocakbaşında oturan Japonlar, cağ kebabı sırasında bekleyen Orta Doğulular, elinde analı kızlı tabağı ile dolaşan Avrupalılar… İstanbul Havalimanı Dış Hatlar’da tam bir yemek şenliği yaşanıyor.

Havaalanında ocakbaşı keyfi

Üzerine çokça konuştuğumuz yeni havalimanımız yemek konusu da dahil pek çok “en” ve “ilk”leri de beraberinde getirdi. Mesela dünyada bir havalimanında ilk kez bir ocakbaşı açıldı, Tadında Anadolu en fazla çeşitte yöresel yemek sunan lokantalardan biri oldu, Türkiye’de bir havalimanında ilk kez bir suşi restoranı yer aldı… Liste uzayıp gidiyor. Gelin sizi, BTA İcra Kurulu Başkanı Sadettin Cesur ve İcra Kurulu Üyesi İbrahim Demir rehberliğinde havalimanı Dış Hatlar’da kısa bir lezzet turuna çıkarayım.

Havaalanında ocakbaşı keyfi

Haberin Devamı

TAV Havalimanları’nın iştiraki olan BTA, İstanbul Havalimanı’nda 4 bin 200 metrekarelik alanda 10 farklı konseptte misafirlerini karşılıyor. Yani zevkinize ve o anki keyfinize göre dilediğiniz hemen her şeyi bulmanız mümkün. Mesela, hazır seyahate çıkıyorum kendimi azıcık şımartayım şöyle bol soslu leziz ekmekli bir burger yiyeyim derseniz önünüze Vivanda Burger’de iki Michelin yıldızlı şef Akrame Benallal’ın burgeri geliyor. Yok, azıcık hafif yiyeyim ama damak tadımdan da ödün vermeyeyim derseniz, şef Didem Şenol’un mevsiminde malzemelerle hazırladığı sağlıklı yemekler imdadınıza yetişiyor. Bu ikilinin hemen yanındaki, şef Mehmet Gürs’e ait Pizzeria Enzo’nun menüsü ise tüm aile bireylerini mutlu edecek yemeklerden oluşuyor. Bu üç şefin restoranının olduğu alan ise Gourmet Triology diye adlandırılmış.

Takımınızın maçı var ve sizin uçak saatiniz yaklaşmış. İstikamet bir spor bar olarak kurgulanan Tickerdaze. Karakteristik bir spor bar görünümüyle dikkat çeken mekanın menüsü çocuklu ailelere de fazlasıyla hitap ediyor. Brewmark’ta ise pub tarzı atıştırmalıklar var. Biri dış, diğeri iç hatlarda iki ayrı noktada bulunan Seferi, pratik ürünleri bünyesinde bulunduran modern bir büfe konsepti. Bantta sürekli dönen suşiler, İngiltere’nin bilinen suşi restoranı YoSushi’ye ait. Bantın etrafına konuşlanıp beğendiklerinizi alıyorsunuz, yemek sonunda ödeme önünüzde biriken tabakların rengine göre yapılıyor.

Haberin Devamı

Yerel lezzetler

Gelelim BTA ailesinin de gözbebeği olan Tadında Anadolu’ya. Atatürk

Havaalanında ocakbaşı keyfi
Havalimanı’nda İç Hatlar gidişte yer alırken şimdi Dış Hatlar’da adeta mini bir Anadolu lezzet envanteri niteliğinde hizmet veriyor. Üç kuşaktır yeme içme işinde Antepli bir ailenin ferdi olan Sadettin Cesur, burada sadece yemekler değil misafirperverlikle de Anadolu kültürünü tanıtmaya gayret ettiklerini üzerine basarak vurguluyor. Bu bölümde yerel lezzetleri hazırlayan ustaların hepsi kendi memleketlerinden transfer edilmiş. Abartıyorum sanmayın Antakya’da Uzun Çarşı’da yiyeceğiniz kadar iyi bir künefe var mesela alanda. Usta önce taze taze kadayıfı döküyor, sonra künefeyi hazırlıyor.

Erzurumlu cağ kebabı ustasının işi ağır. Dönerle yan yana konumlanmış olan cağ kebabının önünde her daim bir kuyruk var. Ocakbaşının ateşi sürekli canlı. Sulu yemekler bölümünün danışmanlığını Sahrap Soysal yapıyor. Kahve keyfiniz de maksimize edilmek üzere tasarlanmış; özel alınan çekirdekler gözünüzün önünde kavrulduktan sonra sipariş verdiğiniz anda çekilip kahveniz hazırlanıyor ve yanında kendi yapımları olan lokumla servis ediliyor. BTA mutfağının bu başarısının ve enerjisinin arkasındaki en önemli isimlerden biri ise on yılı aşkın süredir operasyonun başında olan şef Muhsin Ertürk. Maraş’tan eli böğründe, Ağrı’dan Abdigor köftesi, Çorum’dan çökelek sündürme, Edirne’den kandilli mantı… Muhtemelen çoğunun adını ilk kez duyacağınız Anadolu yemekleri. Mevsiminde hepsi dönüşümlü olarak menüde arzı endam ediyor. Her uğrayışta yeni bir sürpriz, farklı bir lezzet. Yemeyecek olsanız bile mutfak bilginizi geliştirmek için tezgaha şöyle bir yanlayıp bilgi almaya bile değer.

Haberin Devamı

Havaalanında ocakbaşı keyfi

Lezzetli iftarlar

Hilton Istanbul Maslak, ramazan ayı boyunca 5 ayrı menü ve açık büfe seçeneğiyle iftar buluşmalarına ev sahipliği yapıyor. Çeşit çeşit iftariyeliklerle başlayan menü seçeneklerinde çorba, ara sıcaklar, ana ve yardımcı yemek, tatlı ve içecek sunuluyor. Kıymalı tarhana çorbasından ezo geline Türk mutfağından seçmeler sunulurken ara sıcaklarda sebzeli börek, kuru etli patlıcan dolması gibi lezzetler bulunmakta. Ana yemeklerle ise; iç pilav ile doldurulmuş piliç topkapı, hünkar beğendili dana yahnisi ve mantar ile pişirilmiş dana antrikot, gibi lezzetler misafirlerin beğenisine sunuluyor. Bu geleneksel tatlar, kaymaklı ekmek kadayıfından Osmanlı tatlı tabağına, fındıklı güllaçtan süt tatlıları tabağına menülere dört dörtlük uyum sağlayan tatlılarla tamamlanıyor.