Dünyanın en ikonik zirvesi Matterhorn

6 Nisan 2021


4,478 metre yüksekliği ile Alpler'in beşinci en yüksek zirvesidir. Batı Pennine Alpleri'nin Monte Rosa bölgesinde, İsviçre ile İtalya arasındaki sınırda yer almaktadır. Dağ, kuzeydoğudaki Almanca konuşulan Valais kantonundaki İsviçre’nin Zermatt kasabasına ve güneyde Aosta Vadisi bölgesindeki İtalyan Alp beldesi Breuil-Cervinia'ya hakimdir. ‘Matterhorn’ Almanca'da "çayırların zirvesi" anlamına geliyor. Almanca adı Matterhorn, “çayır” anlamına gelen Matte ve “tepe” anlamına gelen horn’ kelimelerinden türetilmiştir.

 

Belki de dünyada Matterhorn kadar ikonik bir dağa sahip birkaç yer vardır. Bunlardan biri de İsviçre Alpleri'nin kalbinde yer alan şirin bir kasaba olan Zermatt. Aynı zamanda İsviçre'nin en gösterişli ve göz alıcı tatil beldelerinden biri olarak tanınan Zermatt, önemli bir kış sporları merkezi olmakla birlikte sunduğu sayısız aktivitelerle hem yaz hem de kış aylarının gözde yerlerinden biridir. Zermatt’ın bir başka özelliği ise taşıt

Yazının Devamı

Matterhorn hakkında daha önce hiç duymadığınız 13 gerçek

30 Mart 2021

1. Matterhorn, ; İsviçre'nin 10. en yüksek dağı, (Batı) Avrupa'nın 12. en yüksek zirvesi ve 4.000 metrenin üzerindeki 48 İsviçre zirvesinden biri.

2. Matterhorn'un dört yüzü dört ana yöne bakar - Kuzey, Doğu, Güney ve Batı.

 

3. Matterhorn'un 50-60 milyon yaşında olduğu tahmin ediliyor! Jeologlara göre, Afrika, Avrupa kıta plakasına çarptığında oluştu. Bu da teknik olarak Matterhorn'un Afrika kayalarından oluştuğu anlamına gelir.

 

4. Matterhorn zirvesine ilk tırmanış 1865 yılının Temmuz ayında gerçekleşmiştir. Brit Edward Whymper liderliğindeki yedi kişilik bir grup başarılı bir şekilde zirveye tırmandı. Ne yazık ki iniş sırasında dört dağcı trajik bir şekilde hayatını kaybetti ve hala tam olarak nasıl hayatlarını kaybettikleri bir sır olarak kalmıştır.

Yazının Devamı

İsviçre’nin en çok ziyaret edilen Şatosu ‘Château da Chillon’

25 Mart 2021

Kesin yapılış tarihi bilinmemekle beraber yüzyıllar boyunca yapılan tadilat ve kazılar neticesinde Chillon Şatosu’nun 12. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir.

 Chillon Şatosu’nun üzerine yapıldığı kayalık ada, hem doğal bir koruma hem de İtalya’dan Kuzeybatı Avrupa’ya uzanan Alp geçişlerine hakim olması sebebiyle dönemi itibariyle hem ekonomik hem de stratejik bir öneme sahipti. Şato, üzerine inşa edildiği kayalık adanın oval şeklini almıştır. Kale yaklaşık 100 metre uzunluğunda ve 50 metre genişliğindedir. Adını da üzerine yapıldığı kayadan almıştır; 'Chillon' kelimesi eski dilde 'kayalık platform' anlamına geliyor.

 

 Yüzyıllar boyunca Chillon Şatosu Savoy Kontlarının yazlık evi olarak kullanıldı ve bu kalenin en ünlü tutsağı Francois de Bonivard'dı. François Bonivard (ö.1570) Hanedanın uygulamalarına karşı çıktığı için hayatının yaklaşık 6 yılını Chillon’un zindanında geçirmiştir.

Yaklaşık 300 yıl sonra, Lord Byron, Chillon'u ziyaretinde Bonivard'ın hikayesini dinledikten sonra ünlü şiiri "The Prisoner of

Yazının Devamı