Fatma Dülger

Fatma Dülger

Tüm Yazıları

Bunun günümüzde sadece turistlerin ilgisini çektiği için devam eden bir gelenek olduğunu da belirtmek istiyorum. Elbette hala Tayland da bu yiyecekleri tüketen küçük bir topluluk var ama bunlar çoğunlukla Çin kökenli aileler Tay halkı değil. Açıkçası 4 yıl önce ilk geldiğimde bu konu beni de biraz korkutmadı değil. Hatta ilk üç gün farklı gelen kokudan kaynaklı ciddi bir yemek sorunu yaşadım. Alışkın olmadığımız Soya, Palm ya da Hindistan cevizi yağları ile pişen yemeklerin kokusu 3 gün boyunca ciddi kâbus yaşattı bana. Bir dilim ekmekle güzel bir Ezine peynirinin hayalini kurdum. Zamanla kokuya alıştıktan sonra Tayland yemek kültürünün tadını çıkarmaya başladım.

Haberin Devamı

Şimdilik yaşadığım hostel de kullanabileceğim bir mutfak yok ama nadiren de olsa bazı yemekleri özlemiyor değilim. Mesela geçen gün ufak bir üşütme yaşadığım için bol limonlu bir şehriyeli tavuk çorbasının hayaline uyandım. Neyse ki Tayland mutfağında yine benzer bir lezzet olan Tavuklu Pirinç (Kao Tom Gai) çorbası var. Taylandlılarda hem hastalandıklarında hem de sabah kahvaltılarında bu çorbanın şifasına başvuruyor.

Tayland Yemek Kültürü

Mango Sticky rice ise bu bölgede en bilinen basit yemeklerden ve tamamen tatlı krizlerinin hayat kurtarıcısı. Son günlerde iyice müptelası olduğum Khao Soi yine şifa dolu başka bir çorba. Bu çorba daha çok Tayland’ın kuzey kesimlerinde yaşayanların bildiği bir lezzet ve bu bölgenin imzasını taşıyor. Et suyu, yassı erişte ve yine kızartılmış çıtır erişte ve olmazsa olmaz taze kişnişle yapılıyor. Daha çok tavuk etiyle pişen yaygın olsa da, dana eti ve domuz eti ile yapılan tarifler de var. Yanında servis edilen, taze arpacık soğan, limon, lahana turşusu ve kırmızı biber ile açıkçası bizim sofralarımızı çok aratmayan lezzetlerden birisi benim için.

Kırmızı, sarı ya da yeşil köri hemen hemen her yemekte var. Buna  alışmak biraz zaman alsa da sonunda bugün hangisini yesem diye düşünürken buluyorsunuz kendinizi. Kişniş sevmeyen biriyseniz sizin için gerçekten üzgünüm. Tüm bu lezzetleri deneyemeyeceksiniz. Çünkü genel olarak Tayland yemek kültürü konusunu ele aldığımızda neredeyse her yemekte bir parça kişniş var. Ve acıyla arası olmayanlar eğer kendinizi gözlerinizden yaşlar gelene kadar kızgın bir boğa gibi otururken görmek istemiyorsanız sipariş vermeden önce kesinlikle baharat istemediğinizi belirtin. Yok, ben azda olsa acı severim diyor iseniz , onların azı ile bizim azımız kesinlikle aynı değil bunu da belirtmiş olayım. Sabah akşam isot yiyerek büyümedi iseniz bu az size fazla gelecektir. Tecrübe ile sabit.

Haberin Devamı

Tayland Yemek Kültürü

Birbirinden farklı egzotik meyveler, değişik tarifler, noodle ve pirincin her hali şu an benim için oldukça keyifli bir değişim süreci yaşatıyor. Bu kadar noodle ve pirinç yedikten sonra nasıl hala incecik zayıf ve aşırı genç kalıyorlar gizemini ise hala çözemedim.  Hoş çözersem bunu size söyler miyim onu da bilemedim.