Peynir tatlısı aşkına!

15 Ekim 2020

Ülkemizin her köşesi peyniri farklı bir usulle yapıyor. O çeşit çeşit peynirlerden de nefis peynir tatlıları çıkıyor. Elinizdeki cheesecake’leri hemen bırakıp peşine düşmeniz gereken bize özgü peynir tatlıları bu yazıda!

Saymakla bitmeyen birbirinden lezzetli peynir tatlılarımız var ama hem tanıtmayı bilmiyor, hem de kendimiz yeterince tüketmiyoruz. Büyük şehirlerin her sokağını cheesecake dükkânları sarıyor ama bir tane de geleneksel peynir tatlısı satan çıkmıyor mesela. Bir kez tadanın bağımlısı olacağı nefis peynir tatlılarımız arasından en sevdiklerimi bu yazıda sıralıyorum. Çoğunu evde hazırlamak da gayet kolay.

Kendi tatlılarımız dururken başkalarına yüz vermeyin, hemen peşlerine düşün derim! 

PEYNİR TATLILARI

Kemalpaşa tatlısı (peynir tatlısı) / BURSA

Yazının Devamı

Evde kırma zeytin yapımı

6 Ekim 2020

Şanslıyız, kadim zeytin ağaçlarının en güzellerine sahip, farklı çeşitlerde birbirinden lezzetli zeytin ve zeytinyağları üretebilen bir memlekette yaşıyoruz.

Şimdilerde zeytin bahçelerinde, üretim fabrikalarında tatlı bir hasat telaşı yaşanıyor. Zeytinin dalından toplanma, sofralık ve yağlık olarak ayrılarak işlenme dönemindeyiz.

Edremit, Ayvalık, Aydın ve Manisa’yla birlikte rüzgârı seven zeytinin en bol yetiştiği yer Ege malum. Güney Marmara’nın meşhuru Gemlik zeytinini de duymayanımız yoktur. Ancak Urla’dan Tarsus, Hatay’a isimleri görece daha az bilinen, zeytiniyle kahvaltınıza, yağıyla sofranıza çıta atlatacak öyle ayrıcalıklı çeşitler var ki. Bu yazıda içlerinden birkaç tanesini hatırlamamak olmaz. Zeytin hasadının tadını doyasıya çıkarmak isteyenler için bir de ‘evde kırma zeytin’ tarifi var.


Yazının Devamı