Gülşah Arslantaş

Gülşah Arslantaş

gulsah.arslantas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ege'nin Saklı Rotaları - Eski Foça

“Foçalılar,

Onlar kentlerini, bizim yeryüzünde bildiğimiz
en güzel gökyüzü ve en güzel iklimde kurdular...” HEREDOT

Yüzyıllar önce, ünlü tarihçi Heredot Truva Savaşı'nı yazmak için Anadolu'ya gelmiş ve bu sırada Foça ile tanışmış. Kendi ülkesine döndüğünde gezip gördüğü yerler hakkında yazdığı kitabında bu cümleyi kullanmış Foça ve Foçalılar için…

İzmir’in yeni ve eski olmak üzere iki tane Foça’sı var. Ben geçen yaz rotamı Eski Foça’ya çevirdim. Burası tam anlamıyla bir balıkçı kasabası. Her köşesine otel dikilip çok fazla büyümemiş, sit alanı olmasından ötürü de yapılaşmaya sınırlı izin veriliyor. Böyle hali pek tabii ki daha güzel… Büyülü ve gizemli bir atmosfere sahip olan Foça’da aynı zamanda gün batımları da her mevsim güzel, hatta gördüğüm en güzel gün batımı buraya ait diyebilirim. Balıkçılar, martılar, güvercinler, foklar insanları alıp bambaşka bir âleme götürür burada…

Haberin Devamı

Egenin Saklı Rotaları - Eski Foça

Egenin Saklı Rotaları - Eski Foça

Egenin Saklı Rotaları - Eski Foça

Buraya nasıl gidebiliriz?

-Uçak ile gelecekseniz İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nın çıkışında yer alan İzban tren istasyonundan direkt Aliağa yönüne giden trenler mevcut. 1 saat 15 dakikalık bir yolculuktan sonra Hatundere istasyonunda inip hemen karşısından kalkan744 nolu Eshot otobüsü ile Eski Foça’ya ulaşabilirsiniz.

-Otobüsle gelecekseniz İzmir otogar’dan kalkan Eski Foça dolmuşlarını kullanabilirsiniz.

-Kendi aracınızla gelecekseniz İzmir-Çanakkale yolunun 39 km’sinden sola sapıp 26 km sonra Foça’ya ulaşabilirsiniz.

Eski Foça Plajları

Voodoo Beach

Eski Foça’nın en beğendiğim plaj işletmesi burası oldu. Eğer şezlong kiralamak isterseniz ücreti 12 tl, ancak şezlong istemiyorum derseniz plaj da ya da masalarında da vakit geçirmeniz mümkün. Denizi ise oldukça temiz. Fonda çalan huzur verici müzikler de cabası. Eğer aracınızla gelmemişseniz Eski Foça merkezden kalkan Yeni Foça dolmuşları sizi buranın kapısına kadar bırakacaktır.

Egenin Saklı Rotaları - Eski Foça

Egenin Saklı Rotaları - Eski Foça

Mambo Beach

Burası diğer beachler arasında en hareketli olanı diyebilirim. Kıpır kıpır müzik seviyorsanız dj’in çaldığı hareketli parçalarla gün boyu keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Girişte bir soft içecek dahil 30 tl alınıyor. Yiyecek fiyatları ortalamanın biraz üzerinde olsa da yemekler genel itibariyle lezzetli denebilir. Denizi ise bulunduğu koy nedeniyle her daim çarşaf gibi. Hafta sonları çevre illerden gelen insan akını nedeniyle sıkıntı yaşamamanız adına girişinizi erken yapmanız özellikle tavsiye!

Buraya da yine Eski Foça merkezden kalkan dolmuşlarla ulaşabilirsiniz.

Egenin Saklı Rotaları - Eski Foça

Hanedan Beach

Buranın denizi mavi bayraklı bir plaja sahip ancak kumsal yok, plajı taşlı ve çakıllı. Taşlı deniz seviyorsanız burası tam size göre. Giriş ücreti en son 15 tl idi.

Egenin Saklı Rotaları - Eski Foça

Nerede konaklasak?

Bölgenin en popüler konaklama yerlerinden biri İyon Pansiyon. Çok fazla konfor aramıyorum ancak benim için temizlik, konum ve sakinlik ön planda diyorsanız burası size göre denebilir. Oda-kahvaltı hizmeti veren işletme makul konaklama ücreti ile de kendini çokça sevdiriyor.

Butik otel konseptini tercih etmek isterseniz Lavinya’yı önerebilirim. Üç odalı küçük bir otel olan Lavinya’nın eskiden bir ahır olduğuna inanmak güç. Sahipleri bu taş yapıyı harika bir şekilde restore ederek hizmete açmış. Burada her ne kadar odanızdan denizi göremeseniz de yürüyerek her yere beş dakikada ulaşabiliyorsunuz. Mutfağa meraklı otel sahipleri ise size oldukça güzel yemekler vaad ediyor:)

Haberin Devamı

Bunların dışında Bülbül Yuvası, Focantique ve yeni açılmış olan Karacam’ ı da konaklanabilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

Otel konseptine uzağım, kamp yapmak istiyorum derseniz de Acar Camping ve Sazlıca Kamp Alanı gibi yerler mevcut. Sık rastlandığı söylenen yaban domuzlarına da aman dikkat!

Ne Yesek / Ne İçsek?

Foça’da mevsimine göre her türlü balıktan yemeniz mümkün. Barbun, çipura, levrek, mırmır, kefal, karagöz, ahtapot, kalamar gibi onlarca çeşit balık çeşidi mevcut. Restorantların bir çoğu Küçük Deniz kıyısında yan yana dizilmiş. Fokai Restaurant’ın ya da Kenya Leylek Restaurant’ın zengin menüsünden güzel bi seçim yaparak deniz manzarasına karşı ziyafet çekebilirsiniz :) Foça şarabını da denemeden sofradan kalkmamanızı öneririm.

Kupesten yapılan yoğurtlu balık Foça’nın spesiyali. Balıkla yoğurdun bir arada olması biraz garip gibi görünse de lezzeti bir hayli güzelJBalık pilakisini anımsatan kakavya ve fasülye turşusu kızartması da Foça’ya özgü diğer yemekler.

Ev yemekleri tarzında yemek yapan birkaç çeşit lokanta var. Onlardan biri de Çarşı Lokantası. Zeytiniyle ünlü ilçede bol zeytinyağlı yemeklerden burada tadabilme imkanına sahipsiniz. Ayrıca sahil şeridi boyunca gezici midyecilerden oldukça ucuza midye dolma alıp afiyetle yiyebilirsiniz.

Akşamları canlı müzik eşliğinde bir şeyler içeyim derseniz Bykuş’u öneririm.

Bir de Cafe Gramofon var ki, iki sokak arasına tatlı bir mutluluk diye tanımladığı salaş ve şirin dekorasyonuyla kalplerinizi fethetmeyi bekliyor :)

Egenin Saklı Rotaları - Eski Foça

Egenin Saklı Rotaları - Eski Foça

Son olarak Giritli Nazmi Usta’nın sakızlı dondurmasını muhakkak denemenizi öneririm. Bir çok insanın “dünyanın en iyi dondurmasını yapan usta” olarak tanımladığı Nazmi Usta, dondurmalarında her şeyin gerçek meyvesini kullanıyor. Burada günün her saatinde kuyrukta bekleyen insanlara rastlamak mümkünJBu arada dondurmanın hazır sakızlısını denemişken karadutlusuna da mutlaka şans verin derim.

Siren Kayalıkları:

Foça'daki Orak Adası’nda yer alan Siren Kayalıkları volkanik tozların suyla buluşmasından ortaya çıkmış. Homeros’un Odysses Destanı’nda karşımıza çıkan sirenler büyük kanatlı kuş gövdeli kadın yüzlü yaratıklar olup sesleri oradan geçen gemicileri büyülermiş ve bu sesi duyan gemiciler ölünceye kadar orada kalıp helak olurlarmış. Kayalıklar o günden günümüze Siren Kayalıkları olarak biliniyor. Bugünse bölge, nesli tükenmek üzere olan Akdeniz Fokları'nın barınma yeri olması nedeniyle koruma bölgesi ilan edilmiş. Siren Kayalıkları’na çıkmak ve orada yüzmek yasak. Sadece tekne turu yaptığınızda çok yakınından geçebiliyorsunuz.

Egenin Saklı Rotaları - Eski Foça

Kybele Açıkhava Tapınağı

Foça'da yer alan bir başka tarihi yapı ise Kybele Tapınağı’dır. Yolu bu bölgeden geçen denizcilerin ibadet ettiği bir yapı olduğu düşünülen tapınakta kayaya oyulmuş adak havuzu ve denizci fenerlerinin konulması için yapılan küçük nişler bulunuyor. Tapınağın tarihi ise Milattan Önce 580 yılına kadar uzanıyor. İlgi alanıma giriyor diyorsanız bu bölgeyi ziyaret etmeden Foça’dan ayrılmayın derim.

Egenin Saklı Rotaları - Eski Foça

Bunları yapmadan dönmeyin!

-İngiliz Burnu’nda Foça’nın en güzel manzarası eşliğinde günü batırın.

-Foça Karası Cafe’de Foça’nın dillere destan şarabını deneyin.

-Çan Tepesi’nin eteğinde yer alan ve kaya mezarı tipinde olan Şeytan Hamamı’nı ziyaret edin.

-Gitmişken size muhteşem bir manzara vadeden Tarihi Yel Değirmenleri’ni de görün.

-Kapısına, penceresine, mimarisine hayran kalacağınız evleri fotoğraflayıp sokaklarında salına salına yürüyün.

-Foça yeryüzü pazarına uğrayıp kendinize bir dolu organik yiyecek depolayın.

Rivayete göre Foça’da bir taş varmış. Kim Eski Foça’ya gittiğinde bu Karataş’a rast gelir ve basar ise, bir daha buradan kopamazmış. Ama zaten buraya bir kere geldiyseniz yeniden gelmek istiyecekseniz, emin olun… Karataş biraz işin bahanesi:)

Egenin Saklı Rotaları - Eski Foça

Egenin Saklı Rotaları - Eski Foça

Egenin Saklı Rotaları - Eski Foça

Instagram.com/gezikurdu