Harun Uysal

Harun Uysal

harun.uysal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye genelinde yaklaşık 25 bin kayıtlı ekmek fırını bulunuyor.

Kayıtlıların yanı sıra kimler tarafından kurulduğu, nerede ve nasıl üretim yaptığı bilinmeyen “merdiven altı” diye tabir edilen ve ekmek yapıp satan işyerleri de var.

Geçenlerde ekmek konusunda yazdığım bir yazıda, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Gıda Birim Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Yusuf Vangöl’den aldığım bazı bilgileri paylaşmıştım.

Aldığım bilgilere göre, kaçak ekmekler İzmir’de pazaryer-lerinde, cami önlerinde, cadde ve sokaklarda “hakiki köy ekmeği” “doğal ekmek” “taş fırın ekmeği” “Afyon ekmeği” gibi çeşitli adlar altında satılıyorlar.

Haberin Devamı

Hiçbirinin sağlık şartlarına ne derece uygun olduğu da bilinmiyor.

***

Yazının mürekkebi henüz kurumadan başka bir ekmek bombası da Adana’da patladı.

Adana’da bir firma tarafından üretilen ekmek katkı maddesinde GDO’lu soya çıktı.

Türkiye’de hileli gıda konusunun, maalesef bir ahlaki bir de ekonomik boyutu bulunuyor.

Adam içerisine hayvan yemi katılarak ahırda yaptığı ekmeği, “Salihli ekmeği” adı altında satabiliyor.

Dürüst çalışan firmaları bir kenara koyarsak, gıdalarda hile yaygın mı yaygın.

Hilenin yaygın olmasına rağmen, ilk kez ekmekte bir katkı maddesi içerisinde GDO bulunuyor.

***

Konu Türkiye’nin kişi başı en fazla ekmek tüketen ülke olması nedeniyle daha da önem kazanıyor.

Her yıl ortalama vücut ağırlığımızın 3 katı kadar ekmek tüketiyoruz ve ekmek tüketiminde rekoru açık ara farkla elimizde tutuyoruz.

Böyle olunca, ortaya atılan iddialar, çok daha ürkütücü bir hale dönüşüyor.

Biyogüvenlik kanunu ve GDO Yönetmeliğine göre, içerisinde soyanın da bulunduğu GDO’lu ürünlerin, gıda maddesi olarak ithal edilmesi ve kullanılması yasak.

Sadece hayvan yemi olarak ithalatına izin veriliyor.

***

Giriş yaptıktan sonra bunların gıda maddesi olarak kullanılmadığı, tavuk sektörü başta olmak üzere hayvancılıkta yem katkı maddesi olarak kullanıldığı biliniyordu.

Ancak bu haberle birlikte herkesin gardı düştü.

Demek ki bazı ticari işletmeler kâr elde etmek için insan sağlığı ve yasakları hiçe sayıp, bu tip işlere girebiliyorlar.

Haberin Devamı

Bu arada Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından iki gün önce yapılan açıklamada, 2016 ve 2017 yıllarında yapılan 12 bin 286 GDO denetiminde soya içeren 112 üründe GDO tespit edildiği bildiriliyor.

Aynı süre içerisinde Adana’da 29 GDO denetimi yapılmış ve bunlardan, birinde, etsiz kıyma olarak tarif edilen soya eti kıymasında GDO tespit edilmiş.

***

Soruyorum, GDO’lu hammaddenin insan gıdası olarak kullanımının yasak olduğu Türkiye’de, GDO’lu soya katkı maddesi, şayet ekmekte tespit ediliyorsa, ülkeye yem amaçlı giren 2.5-3 milyon ton soya, acaba diğer insan gıdalarında da kullanılıyor mu?

Bu bir...

Türkiye’ye hayvan yemlerinde kullanılmak üzere giren GDO’lu mısır, soyada olduğu gibi, insan gıdalarında da kullanılıyor mu? Bu iki...

Mısır ve soyanın sadece hayvan yemlerinde kullanıldığını söyleyenlere karşı benim yanıtım da “Hani soya sadece hayvanlara yedirilmek üzere ithal ediliyordu!” olacak.

Bu olay üzerine “GDO sadece ekmekte mi” diye düşünmeden edemiyoruz.

Haberin Devamı

Siz siz olun, nasıl olacaksa, beslenmenize dikkat edin lütfen.