Yazarlar Hukuki yanı yok

Hukuki yanı yok

07.10.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hukuki yanı yok

Hukuki yanı yok

Tamer HEPER

Şehirlerimizin en önemli problemlerinden biri de biliyorsunuz otopark sorunu. Bazı yerlerde parkedilmez levhası var, bunu anladım ama bazı yerlerde de vatandaşlar tarafından konmuş parkedilmez levhası var. Bunların önemi nedir?
H.E. - Kocaeli
Bence de şehirlerin en büyük problemlerinden biri otopark sorunu. Otopark levhası veya park yapılmaz levhası ancak trafik komisyonunun tayin ettiği yerlere konur. Her türlü trafik levhası bu şekilde tayin edilen yere konur, keyfi olarak yeri değiştirilemez veya yeni bir trafik işareti vatandaşın keyfine göre ihdas edilemez. Sizin bahsettiğiniz işaretlerin yasal hiçbir yönü yoktur, sonucu da olamaz. Ancak sonucu oraya parkeden araç sahibi ile o işareti koyan dükkan sahibinin kapışmasıdır. Yani yapılan iş yasal değildir, varılan sonuç da kapışma olacağı için yasal değildir. Ancak:
Bilin ki vatandaşları bu şekilde karşı karşıya getiren mahalli idarelerdir. Yeterli park temini belediyelerin görevidir, belediyeler bu görevi yerine getirmek için gerekli kaynağa da sahiptir. Her binadan otopark parası tahsil ederler. Bunların yekunu az da değildir ama bu paraların nereye gittiği belli olmadığı gibi kimse de hesabını sormaz. Benim tavsiyem siz gene de kapışmayın ama hukuki bir sonucu bulunmadığını da bilin.