YazarlarMedya eleştirisi

Medya eleştirisi

14.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Medya eleştirisi

Medya eleştirisi


Medyanın güç kazandığı yerde medya eleştirisinin de çoğalması kaçınılmaz.
Bu sütündan sütuna yapılan, şimdilerde pek revaçta olan deyişle "polemikler"in ötesinde bir şey.
Medyanın, "gazetecilik" dışında daha bir çok şeyi ve ilişkiyi de içerir ve ifade eder olmasından sonra, bir "eleştiri" platformu olan medyanın da eleştirilebilmesi şart oldu.
Batı'da medya eleştirisinin ciddi kurumları ve kanalları bulunuyordu zaten.
Çok sayıda dergi, özellikle de her yıl birbiri ardına yayınlanan kitaplar.
Üniversiteler de sağlam bir medya eleştirisinin odakları olageldiler.
Demokrasinin yaşatılması ve yaşanabilmesi, toplumun ne olup bittiğini anlaması kadar, neyin, neden, öyle ya da böyle sunulduğunu farkedebilmesi de önemliydi ve daha da önem kazandı.
Ancak, "büyük medya" karşısında yine de, erişim, ulaşım, yaygın okunma ve izlenme açısından "medya eleştirisi"nin dezavantajları vardı.
İnternet, bu dezavantajı kırıcı önemli bir işlev görmeye başladı ve görüyor.

...

Başta Batı demokrasilerinde, ama bütün dünyada da, medya eleştirisi siteleri, alternatif medya, halkı medya üstüne aydınlatma girişimleri adeta patladı.
Sanırım, Türkiye'de de, "büyük medya"nın kendi içindeki ve her şeye rağmen varolan eleştiri - özeleştiri çabaları ile "medyadaki cepheleşmeler"e paralel süren "öteki medya"nın eleştirisi dışında, şimdi tutarlı medya eleştirisinin temel alanı yine internet oluyor.

...

Ahmet Tezcan uzun süredir kendi çabasıyla "Dördüncü Kuvvet Medya" sitesini yaşatıyor mesela (www.dorduncukuvvetmedya.com).
Kuva yı Medya, Nezih Tavlaş'ın hem dergi, hem web sitesi halinde sürdürdüğü bir "medya eleştirisi" sitesi (http://kuvayimedya.cjb.net)
Süleyman Yıldız, Halil Nebiler ve diğer arkadaşlarının da desteğiyle "Antimedya"yı dergi olarak çıkarıyordu. Kağıt fiyatlarıyle başedemedi ve dergiyi internete taşıdı: www.antimedya.net
Sinan Sayrugaç, Barometre gazetesinde medya haberleri ile sürdürdüğü çabasını, şimdi yine bir medyadan haber ve eleştiri sitesi olan Jurnal.net'te sürdürüyor: www.jurnal.net
Şimdilerde, Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde, Kürşat Bumin, Alper Görmüş, Ümit Kıvanç ve öğretim kadrosu ile öğrencilerin çalışmalarıyla her gün güncellenen bir site daha oldu: www.medyakronik.com
Tabii başka sitelerde de yine "medya eleştirisi" örneklerine rastlanıyor.
Ayrıca TGC, TGS, Çağdaş Gazeteciler gibi meslek örgütleri de internet üstünden ulaşmaya ve ulaşılmaya açıldılar.

...

Eminim ki, üniversiteler de dahil, bu çabalar çoğalacak ve demokraside bir "kuvvet" sayıldığı halde, o kuvvetler arasından denetim ve eleştiriden en muaf sanılan ya da sayılan medya, hem kendi içinden, hem de toplumun farklı kesimlerinden eleştirilen, bunları (umarım) dikkate alan "interaktif" bir yapıya da evrilebilecek.


EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler