Mehmet Yalçın

Mehmet Yalçın

Tüm Yazıları

Her aralık ayında yılın en iyi şarap ve içkilerinin bir listesini çıkarıyorum. Bu yıl, beyaz, pembe
ve kırmızı Türk şaraplarının en iyileri, jürisinde olduğum Gusto tadımcıları tarafından belirlendi, Altın Liste’yi en altta okuyabilirsiniz. Bunların dışındaki kategorilerde, yıla damgasını vuran içkiler ve yabancı şaraplar ise şunlar...

En iyi ithal içki

Four Roses Single Barrel burbon viski

İskoçların malt viskileriyle yaptıkları büyük atak, viskide iddialı bir başka ülke olan Amerika’daki üreticileri de kamçılamış ve Kentucky eyaletinde üretilen burbon viskileri dünya gündemine taşımıştı. İskoç benzerlerinden farklı olarak çavdar ve mısır ağırlıklı tahıllardan yapılan ve içleri yeni yakılmış sıfır fıçılarda yıllandırılan bu viskilerin küçük partilerde üretilenleri “small batch”, en iyi fıçılardan seçilenleri de “single barrel” etiketleriyle pazarlanıyor. Köklü üreticilerden Four Roses’ın yıl içinde ithal edilen tek fıçı ürünü, geçen yıl piyasaya giren en heyecan verici viski oldu. 7 yıllık viski, fıçıdan çıktığı gibi 50 derecelik alkolüyle şişelenmişti. Normalde İskoç rakiplerinin yanında biraz sığ kalan burbon viskinin sınırlarını zorlayan, konyağa rakip olabilecek bir viski bu. Damakta dolgun, adeta etli, karamel ve kuru meyve nüanslarıyla uzun kalıcılıkta. Tek kelimeyle, klas... Fiyatı 140 TL.

Haberin Devamı

En iyi ithal bira

Schneider Weisse Unser Aventinus

Tuborg grubunun İrlanda’dan Guinness ve Belçika’dan Leffe ile Hoegaarden gibi prestijli biraları getirmesi bir sürprizdi. “Bira misyoneri”, North Shield pub’larının kurucubu Teoman Hünal da boş durmadı. Hünal’ın Türkiye’yi tanıştırdığı en yeni bira, Almanya’nın efsane buğday birası Schneider Weisse oldu. Önceleri sadece Bavyera Kralı için yapılan ve 1859’da “halka inmesine” izin verilen biranın iki çeşidi Türkiye’ye geldi. Egzotik meyve kokulu Original’i çok hoştu, 8.2 derece alkollü Unser Aventinus’u ise bir ‘sıvı dinamit’ti. Koyu maun renkli, hafif bulanık, karamel ve meyankökü kokulu bu bira damakta da buruk ama bir o denli de lezzetli ve kalıcıydı. Biranın sınırlarını zorlayan bu örnek, birayı genellikle serinletici sarı bir içecek sanan biraseverlerin ufkunu açtı, kısa sürede tiryakilerini yarattı.
2011’de de bazı yerli biralar piyasaya çıktı ama ağırlık çeşitli aromaların katıldığı “pop” biralı içeceklerde oldu. Ve bunlardan “yılın birası” denilecek zenginlikte bir örnek ne yazık ki çıkmadı... Fiyatı 12.50 TL.

Haberin Devamı

En iyi ithal köpüklü şarap

Mumm Rose şampanya

Roze şarabın beyazdan daha itibarlı (ve pahalı) olduğu tek şarap türü, şampanya. Çünkü Paris’in iki saat kuzeyindeki şampanya bölgesinde siyah üzüm, ancak 3-4 yılda bir bol güneş alıp iyi olgunlaşıyor ve kırmızı şaraba işleniyor. Diğer yıllar, siyah üzümlerden şampanyalık beyaz şarap yapılıyor. İyi yılların kırmızı şarabı, şampanyalık beyazlara biraz katılıp pembe bir şarap elde ediliyor. Ardından ikinci kez mayalanıyor ve pembe şampanya haline geliyor. Pinot Noir ve Meunier üzümlerinin zenginliği, pembe şampanyada hissediliyor ve bu şampanyalar sofralarda, süt danası, çok körpe kuzu ve ördek gibi etlerle bile yudumlanabiliyorlar.
Türkiye’de “Cordon Rouge” olarak bilinen Mumm’un yıl içinde ithal edilen Brut Rose’si, pembe şampanyanın klas bir örneği. Harmanında daha yaşlı rekoltelerin de yeraldığı şampanya, kırmızı orman meyvesi lezzetleri ve kadifemsi kıvamıyla damağı zarifçe okşuyor. Bu yılbaşı, 24.00’te açmak için olmasa bile, yılbaşının hindisine eşlik edebilecek bir şampanya bu. Fiyatı 199 TL.

Haberin Devamı

En iyi ithal beyaz şarap

Nobilo Sauvignon Blanc 2010

Sauvignon Blanc üzümlerini, dünya
Fransa değil Yeni Zelanda üzerinden tanıdı. Üzümün olağanüstü aromatik potansiyeli,
bu ülkede ortaya çıkarıldı ve 90’lar Yeni Zelanda Sauvignon’larının yılları oldu.
Mango, papaya, pasyon meyvesi ve ananas
gibi egzotik meyve kokularına greyfurt ve misket limonu gibi turunçgil aromalarının
eşlik ettiği Yeni Zelanda Sauvignon
Blanc’ları, tüm dünyada yok satıyor.
Bunlardan çok iyi bir örnek, Kayra’nın oluşturduğu ithal şarap portföyü ile Türkiye’ye de geldi. Bu üzümün çok iyi sonuç verdiği Marlborough bölgesinden gelen Nobilo S. Blanc, taze üzüm ve egzotik meyve kokulu, damakta da çok canlı ve diri asiditeli. Aperitif olarak zevkle içilebileceği gibi, Asya yemekleri, hatta suşilerle de mükemmel uyum sağlayabilecek güçte bir beyaz bu.

En iyi yerli içki

Alâ Rakı

Birkaç yıl önce sayıları bir düzineye yaklaşan yerli içki üreticilerimizin bir kısmı, son yıllarda havlu attı. Bu yüzden piyasadaki yerli içki çeşitliliği de azaldı, 2011 yerli içki dünyamız için durağan bir yıl oldu. Senenin en büyük sürprizi ise, “Artık rakıda bir yenilik yapılamaz” denilen bir ortamda Mey İçki’nin çıkardığı Alâ rakı oldu.
Yer sergileri yerine sırıklarda hava alarak kurutulan ve böylece rayihası daha zenginleşen birinci kalite kuru üzümden yapılan ve yeni hasat anason kullanılan rakı, iki değil üç kere damıtılmış ve iki ay da meşe fıçılarda dinlendirilmiş. 47 derece alkolüyle tok içimli, anason ve üzüm tadı yoğun, klas bir rakı bu. Bütün bir geceyi rakı içerek geçiren akşamcılardan çok, bir-iki duble rakıyı çok az mezeyle aperitif yapanlara... Fiyatı 72 TL.

En iyi yerli köpüklü şarap

Yaşasın 2009

Türkiye bu yıl şampanya benzeri bir köpüren şaraba kavuştu. Buna “Türk şampanyası” denemiyor, çünkü şampanya Fransa’nın Champagne bölgesine tescilli, coğrafî korunması olan bir isim. Ancak tıpkı şampanya gibi, şarabın şişenin içinde ikinci kez mayalanmasıyla yapılan köpüren şaraplara “methode champanoise” ya da “methode traditionnelle” denebildiğinden Yaşasın da bu statüde.
Ankara-Kalecik’te kurulu Vinkara’nın çıkardığı şampanya metodlu köpüren şarap, 2009 rekoltesinin Kalecik Karası üzümlerinden yapılmış. Siyah üzümlerden yapılan bir beyaz şarap olduğundan aynı zamanda bir “Blanc de Noir”, yani siyahın beyazı...
İki yıl mahzenlerde dinlendirilen Yaşasın, şık bir şişede. Altın sarısı renkte, çok canlı köpüklü, kadehte köpükler uzun süre “işliyor”. Burunda ve damakta olgun elma çağrışımları hissediyorsunuz. Gazı şişkinlik yapmıyor, damağı tırmalamıyor. Dolgun, gövdeli ve damakta kaygan. Yılın en iyi sürprizlerinden biri, yılbaşı öncesinde orijinal şampanyaya bütçe ayıramayanlar için de güzel bir seçenek... Fiyatı 75 TL.

En iyi ithal roze şarap

Torres Santa Digna Cabernet Sauvignon 2009

2011’e damgasını vuran ithal rozeler içinde Casal Mendes gibi çok popüler olanlar vardı ama bunlar damak tadından çok modaya hitap eden ürünlerdi. İspanya’nın şarap devi Torres’in Şili’deki bağlarından ürettiği Cabernet rozesi ise, yemekle bile yudumlanabilecek ciddi bir rozeydi. Santa Digna Cabernet roze, rengi de kırmızıya çalan ve hafif tanen burukluğu içeren bir şarap. Damağı dolduruyor, kuvvetli yiyeceklere, şarküteri ve ızgara etlere bile eşlik ediyor. Pembe ile kırmızının arasında yeralan bir şarap bu. “Ben pembe şarabı şaraptan saymam” diyenleri bile pişman edebilecek dolgunlukta... Fiyatı 55 TL.

En iyi ithal kırmızı şarap

Taurasi Radici 2005

Geçen yıl ithal edilen şaraplar içinde kuşkusuz Château Margaux gibi efsaneler de vardı. Ama bu tip şaraplar, gerek fiyatları, gerek prestijleriyle “çok iyi” olmaya zaten mahkûmlar... Yılın sürprizi ise, İtalya’nın çok az bilinen küçük bir bölgesinden gelen sıra dışı kalitede bir kırmızı oldu. Güneydeki Campania’nın önde gelen üreticisi Mastroberardino’nun Taurasi kasabasının Aglianico üzümlerinden yaptığı şarap, vişne ve mahlep kokuları, damakta kadifemsi akıcılığı, finalde uzun kalan tadıyla az rastlanan güzellikteydi. Kuşkusuz bunda 2005
gibi çok iyi bir yıla ait olmasının da rolü vardı ama yine de bir şarap yapım ustalığının ürünüydü. Fiyatı 135 TL.

Altın Liste

Kırmızılar
* Diren Collection Syrah
2008 (19 TL)
* Kayra Imperial Cabernet
Sauvignon 2008 (110 TL)
* Kayra Vintage Cabernet
Sauvignon 2008 (45 TL)
* Kayra Vintage Öküzgözü
2008 (45 TL)
* Turasan Cappadocia
Merlot 2010 (35 TL)
* Selendi 2009 (59 TL)
* Sevilen Centum
Syrah 2009 (65 TL)
* Urla Nero d’Avola-Urla
Karası 2009 (67.50 TL)
Roze
* Urla Serendias Roze 2010 (35 TL)
Beyazlar: Yok.