Türkiye’nin kalburüstü şaraplarının altı kişilik uzman bir jüri tarafından körlemesine tadıldığı ve puanlandığı Gusto’nun “Yılın en iyi şarapları” tadımı, önceki hafta yapıldı
Büyük tadım 4. Levent’teki Mövenpick Hotel İstanbul’da yapıldı.
Jürinin kıdemli üyesi Prof. Dr. Nihat Aktan
Mövenpick Hotel İstanbul’un ferah ve havadar Walnut Salonu’nda hummalı bir faaliyet vardı. Bir paravanın arkasında garsonlar habire şarap açıyor, kılıflıyor, servise hazırlıyordu. Paravanın öbür yanında iki masaya bölünmüş tadım heyeti, önlerinde Paşabahçe’nin kristal tadım bardakları her örneği dikkatle inceliyor, kokluyor ve tadıp tükürüyor, ardından önlerindeki fişlere notlarını yazıyorlardı. Salonun bir köşesinde de firmalardan gelen gözlemciler aynı şarapları kendi izlenimleri için tadıyordu.
Bu sahneler 2001’den bu yana her sonbaharda yaşanıyor. Bütün gün süren bir tadım maratonunun ardından, verilen puanların ortalamaları bilgisayarlarda alınıyor. Puanlar, belli baremler çerçevesinde tadılan örneklerin “altın”, “gümüş” ve “bronz” listelere girmesini sağlıyor. Böylece Türkiye’nin vasat sofra şaraplarının üzerindeki tüm şarapları tadılıyor ve karşılaştırmalı olarak puanlanmış oluyor.
Gusto dergisinin 11 yıldır düzenlediği tadımın geçen yılkinde, şarap örneklerinin 200’ü geçtiği ve daha da önemlisi beyaz ve rozelerin en aromatik ve taze partilerinin bahar aylarında piyasaya sürüldüğü dikkate alınarak, bu büyük tadım maratonu ikiye bölündü. Sonbaharda sadece kırmızıların, ilkbaharda da sadece beyaz ve rozelerin tadılmasına karar verildi. Böylece bu tadımda sadece kırmızılar değerlendirildi.
Kupajların ürünü şaraplar daha başarılı oldu
Tadım günü önce üç ayrı şarap, jürinin tümü tarafından tadıldı ve puanları açıkladı. Puanlar ve kriterler tartışıldı, ortak bir akord oluşturuldu ve tadıma öyle başlandı. Tüm dünyada yıllanacak şarapların henüz içim olgunluğuna gelmeden piyasaya sürüldüğü,
Türkiye’nin de bu akımdan etkilendiği dikkate alındı. Bu yüzden bu tür şarapların bugününe değil, gelecekteki potansiyeline de puan vermek gerektiği konusunda fikir birliği oluştu. Ancak bu tür şarapların yanına, “Gelecek vaat ediyor” anlamında bir “G” ibaresi konulacaktı.
Jüri, “Ey şarapsever… Lütfen bu tür şarapları biraz yıllandır, dinlendir ve olgunlaşınca iç” mesajını verecekti.
Önologların duayeni Prof. Dr. Nihat Aktan, Gusto’nun kurucularından, gastronomi yazarı ve Mutfak Dostları Derneği Başkanı Ahmet Örs, Tekel’in uzun yıllar Tekirdağ Şarap ve İçki Tesisi’nin müdürlüğünü yürüten önolog Kadir Albayrak, yiyecek-içecek danışmanı ve Şarap Dostları Derneği eski Başkanı Osman Serim, deneyimli someliye Ali Dündül ve benim bulunduğum jüri, iki gruba ayrıldı ve bir grup tek numaralı, bir grup da çift numaralı şarapları tattı.
Akşam üzerine doğru tadım sona erip altın, gümüş ve bronz listeler belli olduğunda, jüri kendi arasında bir değerlendirme de yaptı. Buna göre Türkiye’nin bütün kalburüstü kırmızılarının tadımı, üç sonucu ortaya koyuyordu. Uzun yıllar boyu şarapçılığımızı Kavaklıdere ve Doluca gibi iki büyük üretici sırtlamış, ülkenin değişik yerlerinde binlerce dönüm bağ oluşturmuş, bağ köylülerinin üzümlerini şarapta değerlendirerek büyük bir ekonomi yaratmışlardı. İstikrarlı ürünleri, tanıtımları, kampanyaları ve destekleriyle şarabın hayatımızda önemli bir yer kaplamasını sağlamış, büyük firmaların olmaması halinde pekala marjinal kalabilecek bir üretim dalını ciddi bir sektör haline getirmişlerdi.
Onların açtığı yoldan ilerleyen orta ve küçük ölçekli üreticiler ise hırslıydılar, butik ürünlerle kalite çıtasını yukarıya doğru zorluyorlardı. Nitekim hemen her yıl adı daha önce az duyulmuş bir firmanın yıldızlaştığı büyük tadımda, bu kez de gümüş listeye giren üç şarabıyla Tekirdağ’daki Chateau Nuzun dikkatleri üzerine çekiyordu. Barbare ve Suvla da listelere giren yeni üreticilerdendi.
Tadımdan çıkarılabilecek bir ikinci ders de, kırmızı şarapta üst düzey bir kalitenin, üzümlerin dengeli kupajlarına ihtiyaç gösterdiğiydi. Her ne kadar Türkiye’de tek üzüm çeşidinden yapılma şaraplar rağbet görse de, amaç daha üst bir kalite olduğunda şarapta kompleks ve zengin lezzetler üzümlerin harmanlanmasıyla elde ediliyordu. Nitekim altın listedeki dört şarap da, farklı üzümlerin birer kupajıydı.
Tadımdan çıkan son mesaj ise, fiyatlarla ilgiliydi. Altın listedeki şarapların fiyatları 50 lira ile 150 lira arasında geziniyordu. Gümüş listede de çizgi
50 liralar civarındaydı. Kısacası, iyi bir kırmızı yudumlamak için kesenin ağzını biraz açmak gerekecekti...
YILIN EN İYİ ŞARAPLARI
Bazı şarapların yanlarında görülen “G” ibaresi, “Gelecek vaat ediyor” anlamına gelmektedir. Jüri, bu tür şarapların birkaç yıl dinlendirildikten sonra yudumlanmasını öneriyor, yıllandıkça güzelleşeceğini belirtiyor.
ALTIN LİSTE
l Corvus Corpus 2008 (Cabernet Franc-Cabernet Sauvignon-Merlot-Syrah)
l Corvus CruTurk 2006
(Cabernet Sauvignon-Merlot-Cabernet Franc-Syrah)
l Kayra Versus Syrah-Viognier 2010 “G”
l Kayra Vintage Boğazkere 2009
l Kayra Vintage Cabernet Sauvignon 2010
l Umurbey Cabernet Sauvignon-Merlot 2008
l Vinkara Mahzen Kalecik Karası 2010
GÜMÜŞ LİSTE
l Büyülübağ Cabernet Sauvignon 2010
l Chateau Nuzun Cabernet Sauvignon-Merlot-Shiraz-Pinot Noir 2010
l Chateau Nuzun Cabernet Sauvignon-Syrah 2008
l Chateau Nuzun Syrah 2010
l Doluca Karma Shiraz-Boğazkere 2010 “G”
l Tellus 2010 “G” (Syrah-Petit Verdot)
l Kayra Versus Cabernet Franc 2010 “G”
l Pamukkale Nodus Cabernet Sauvignon 2011 “G”
l Pamukkale Anfora Shiraz Reserve 2009
l Sarafin Merlot 2010
l Sevilen 900 Cabernet Sauvignon 2009
BRONZ LİSTE
l Barbare Cabernet Sauvignon-Merlot 2010
l Barbare Premier 2009 (Cabernet Sauvignon-Merlot-Syrah-Mourvedre)
l Barbare Prestige 2009 (Cabernet Sauvignon-Merlot-Syrah-Grenache)
l Diren Veni, Vidi, Vici 2008 (Syrah-Cabernet Sauvignon-Boğazkere)
l Doluca DLC Cabernet Sauvignon-Merlot 2010
l Kayra Vintage Öküzgözü 2010 “G”
l Kayra Buzbağ Reserve 2008 (Öküzgözü-Boğazkere)
l Likya Kızılbel Cabernet Sauvignon-Boğazkere 2010
l Likya Vineyards Cabernet Sauvignon 2010
l Pamukkale Anfora Merlot 2009
l Prodom 2011 “G” (Syrah-Kalecik Karası)
l Sarafin Cabernet Sauvignon 2010
l Selendi 2010 (Merlot-Cabernet Sauvignon-Shiraz-Cabernet Franc)
l Selendi Sarnıç Merlot 2010 “G”
l Suvla Cabernet Sauvignon 2010
l Suvla Syrah 2010
l Turasan Seneler Cabernet Sauvignon-Merlot-Syrah 2010 “G”
l Turasan Seneler Öküzgözü 2010
l Turasan Seneler Öküzgözü-Boğazkere 2011 “G”
l Urla Vourla 2010 (Boğazkere-Cabernet Sauvignon-Merlot-Syrah)
l Vinkara Mahzen Cabernet Sauvignon-Merlot-Syrah 2010
l Yazgan Mahra Kalecik Karası-Syrah 2011