- Sanatçı Sofraları (Sevim Gökyıldız): “Bir biftek lütfen, siyanürsüz olsun!” Böyle bir başlığa sahip yazıyı okumamak ne mümkün. Sevim Gökyıldız’ın Gusto dergisindeki “Sanatçı Sofraları” yazı dizisini genişleterek hazırladığı kitabında Agatha Christie’nin sevdiği yemekler ve tarifleri, bu başlıkla yer alıyor. Oğlak Yayınları’ndan çıkan 176 sayfalık kitap Alexander Dumas’dan Pablo Picasso’ya, Marcel Proust’tan Claude Monet’ye damak tadına tutkunluklarıyla bilinen 19’uncu ve 20’nci yüzyıl sanatçılarını konu alıyor. Okuru onların mutfaklarına, sofralarına götürüyor. Sadece sanatçıların yaşam öykülerini ve yemek tutkularını değil, güzel resimler eşliğinde bu yemeklerin tariflerini de veriyor ve bir gastronomi tarihi kitabı olmaya doğru uzanıyor.
- Mutfak Tarih (Burak Onaran): Yemek sadece yemek midir? Sosyolog Burak Onaran’ın İletişim Yayınları’ndan çıkan kitabı buna “Hayır, asla” cevabını veriyor ve “Yemeğin Politik Serüvenleri” alt başlığıyla gastronomi ile politikanın kesiştiği ilginç noktaları renkli bir üslupla anlatıyor. Kitabın en renkli belgelerinden biri 1861’de İstanbul’a gelecek Fransızlara yönelik yemek ısmarlama kılavuzu. “İyi şarap getir ve soğutmaya koy” siparişinin “Eyi charap guetur ve soutmagha qou” diye yazıldığını görmek, insanı gülümsetiyor.
- Ağdiye Risalesi (Dürrizade Nurullah Mehmed Efendi): İşaret Yayınları’ndan çıkan Türkçenin ilk yemek kitabı “Ağdiye Risalesi”, damak tadına meraklı herkesin elinin altında bulundurmaktan keyif alacağı bir eser. 1715 yılında yayımlanan eserde yedi fasılda 200’e yakın yemek tarifi bulunuyor. Bugün bilinmeyen ciğer mücverinden Özbek helvasına, soğan böreğinden taflan hoşafına pek çok unutulmuş yemek, tarifleriyle gün yüzüne çıkıyor. “Ağdiye Risalesi”nin yayımlanması, gastronomi yayıncılığımızda belki de yılın olayı.
- Kahvaltıya Dair Her Şey (Süleyman Dilsiz): Alfa Yayınları’nın yemek serisinden çıkan geniş ebatlı, renkli tasarımlı ve bol fotoğraflı kitap, tam bir tezgah üstü rehberi. İri harfler ve rahat okutan bir sayfa düzeniyle Türk ve dünya kahvaltılıklarından zengin bir derleme yapılmış. Menemen veya peynirli muffin gibi bilinen lezzetlerin yanında, çok sayıda kendine özgü tarife de yer vermiş yazarımız. Pekmezli kahveden sucuklu milföy böreğine, fırında tarhanalı omletten lavaştan yapılma “pizza”ya kadar pek çok renkli tarif okuru cezbediyor.
- Türkiye’nin Çorbaları (Gülhan Kara): Bulaşık deterjanı Fairy’nin “mutlu mutfak” sloganı çerçevesinde çıkardığı yayınlara Gülhan Kara’nın “Türkiye’nin Çorbaları” kitabı da eklendi. Kara, kitabında özgün isimleri, hikayeleri, sunumları ve lezzetleriyle 7 bölgeden toplam 55 çorbaya yer veriyor. Kitapta şehriye çorbası, ezogelin, süzme mercimek, yayla ve tarhana gibi çok sevilen çorbalarımızın yanı sıra çatal çorba, ekşi aşı, sütlü badem çorbası ve peskütan çorba gibi bilinen tarifler de yer alıyor.
- Şeflerin Mutfağı (Eyüp Kemal Sevinç): Tanınmış şef Eyüp Kemal Sevinç, Eks Mutfak Akademisi’nin Komili sponsorluğunda hazırladığı lüks baskılı ve ciltli kitapta 33 ünlü şef dostunun özel tariflerine yer vermiş. Mutfaklarda yaşanan eğlenceli anlar ve dostlar arası şakalaşmalarla renklenen sayfalar, palamut dolmasından yenilebilir toprak üzerinde deniz tarağına, ballı hardallı organik tavuktan piri piri soslu ızgara jumbo karidese uzanan zengin tarif yelpazesiyle el altında bulunması gereken bir eser. n