Mehmet Yalçın

Mehmet Yalçın

Tüm Yazıları

Belli aralıklarla olduğu gibi bu hafta da okurların biriken sorularını yanıtlıyorum. Sorular, genellikle eski şarap ve içkilerin nasıl değerlendirileceği üzerine...

Soru: Yedi yıl vitrinde duran şampanya içilir mi?
Evimizde Deinhard Trocken Yello marka şampanya var. Yaklaşık yedi yıldır vitrinde duruyordu. Ayrıca saklama şekli yatık değil dik olarak kaldı hep. Acaba bu şampanyayı içebilir miyiz? (Mert Yergin)

Soru: 1981 tarihli köpüklü şarap içilir mi?
Bana 1981 tarihli bir şampanya hediye edildi. Saklama koşullarına uyuldu mu bilmiyorum. İçilmesi şağlıklı olur mu? Almanya Rheinhessen bölgesine ait galiba. Üzerindeki yazılar; “1981 er Nierfteiner Spiegelberg Riesling- Trocken, Weingut Seinrid Seebrid, Nierstein am Rhein”.
(Ali Özcan)
Cevap: İki soruya da aynı cevabı vermek mümkün. Sözünü ettiğiniz köpüklü şaraplar, (şampanya demek doğru değil, çünkü şampanya Fransa’nın kuzeyindeki aynı adlı bölgeye tescillenmiş bir apelasyon ismi), yıllanma özelliği olan bir şarap değil, uygun fiyatlı, alçakgönüllü ürünler. Kaldı ki uzun seneler yıllanabilecek örneğin bir Dom Perignon bile olsaydı, vitrin gibi bir ortamda, yedi sene süreyle dik olarak tutulduğunda mantarından içeri hava gireceği ve salonun sıcak ortamında bulunacağı için bozulacaktı. Bu köpüren şarapların içim özelliği kalmamıştır, onları dekoratif amaçla elinizde tutabilirsiniz.
***
Soru: 1976 Doluca Antik’in satış değeri var mı?
Elimde 30-35 yıllık şarap ve şampanyalar var. Biri 1976 Doluca Antik diye geçiyor, şampanyanın tarihini bilmiyorum ancak eşim babasının onun doğumunda açmak istediğini ama açmadığını söylüyor. Bu durumda o da en az 36-37 yıllık, Taittinger marka. Bunların maddi değeri var mıdır? (Çiğdem Tan)

Soru: Eski Doluca’mı satabilir miyim?
Elimde Doluca şarabı var, bana bu şarabı satabileceğim bir yer gösterebilir misiniz? (Egemen Eren)
Cevap: Doluca Antik Türkiye’nin
en iyi ve yıllanmaya uygun dört-beş şarabından biriydi. Ancak Cinsault üzümlerinden yapılan bu şarabın mahzen koşullarında bile saklansa bu kadar yıllanabileceğinden şüpheliyim. Taittinger’ye gelince, üzerinde rekolte belirtilmeyen tüm şampanyalarda olduğu gibi onun da yıllanma özelliğinden söz edemeyiz. Yıllandırılabilecek şampanyalar, iyi rekoltelere ait ve rekolte yılı etiketinde belirtilenlerdir. Diğer okurumuzun elindeki “düz” Doluca da 1950’lere ait, onun da bu kadar uzun yıllanma özelliği yok. Türkiye’de şarap müzayedesi yıllardır yapılmıyor, yapılsa bile bu şarapların dekoratif ve manevi değerlerinden öte bir içim değeri olmayacak.