Mikdat Kadıoğlu

Mikdat Kadıoğlu

kadioglu@itu.edu.tr

Tüm Yazıları

Bilim insanları Amerika’da meydana gelmesinden korktukları en kötü 10 doğal afeti sıraladı. Ama bunların hiçbiri dünyanın sonunu getirmeyecek. Peki ne getirecek?

Tayfunlar ve terör saldırılarının ardından Amerika, afet yönetim sistemini ve planlarını gözden geçiriyor. Bilim insanları Amerika’da olmasından korktukları en kötü 10 doğal afet için aşağıdaki gibi liste hazırlamış ama unuttukları önemli bir şey var... Önce o liste:
10. Kuzeybatı Pasifik depremi: Her an 9 büyüklüğünde veya daha yıkıcı bir deprem Kuzey Kaliforniya ile Kanada arasında olabilir. Sallantı yerel olarak yıkıcı olacak ama bölge için en büyük tehdit depremin tetikleyeceği tsunami. Bu deprem, 2004’te Endonezya’da ölümcül tsunamiyi oluşturan depreme sismik açıdan benzeyecek.
9. New York tayfunu: Tayfun gibi büyük tropikal fırtınalar bazı şehir ve kasabaları daha önceleri doğrudan vurmuştu, ama bunların tekrar görülmesi insanların onları hatırlayamayacağı kadar uzun zaman alıyor. Bu durum, halkın duyarlılığını kaybetmesine ve bölgeden tahliye olmasına yönelik uyarılara uymamasına neden oluyor. New York’un tahliyesi için 24 saate ihtiyaç var ama kuzeye çıkan tayfunların verdiği uyarı zamanı sadece birkaç saat. Büyük bir tayfunun New York’u da vuracağı kesin ama ne zaman?

Amerika’nın tümü külle kaplanacak
8. Asteroit çarpması: Bir sonraki asteroitin ne zaman dünyaya çarpacağını kimse bilmiyor. Olasılık hesapları on yıl, yüz yıl için böyle bir şey göstermiyor fakat bilinmeyen bir uzay taşı her an bir yerlerden gelebilir. Birçok uzman kıtanın yarısında yıkıcı etki yaratabilecek böyle bir şey ile baş edilebilmesi için şimdiden plan yapılmasını istiyor.
7. Los Angeles’ta tsunami: Kaliforniya’nın güneyinden büyük bir depreme ve 42 milyar dolarlık hasara neden olabilecek bir tsunamiyi tetikleyebilecek fay hattı geçiyor. Buradaki tsunami kıyıya çok yakın olduğu için kıyıda yaşayanların kaçmaya vakti olmayacak. Tsunamiye bir de depremin etkisi eklenince Katrina tayfunu gibi bir şey ortaya çıkıyor.
6. Süper volkan patlaması: Belki de yüzlerce hatta milyonlarca yıl içinde böyle bir şey meydana gelmeyecek ama bir gün olacak. İşte ne zaman olacağını kimse bilmiyor. Örneğin, Amerika’daki Yellowstone bir gün patlayacak, etrafındaki binlerce kilometrelik alandaki tüm yaşamı yok edecek ve Amerika’nın tümünü 1 metre kalınlıkta kül kaplayacak.
5. Ortabatı depremi: Bir zamanlar az sayıda insanın yaşadığı Ortabatı Amerika’nın New Madrid, Missouri’de merkez üssü olan üç adet 8 büyüklüğündeki depremden sonra yaklaşık olarak iki yüzyıl geçti. Bu sessiz yıllardan sonra büyük bir deprem artık kaçınılmaz. Şimdi bu bölgede nüfus yoğunluğu çok arttı ve binalar istenildiği kadar depreme dayanıklı değil.

Astronomların gözü göktaşlarının üstünde
4. Sıcak hava dalgaları: Amerika’da yaşayanlar arasında en çok ölüme neden olan doğal afet. Geçmişteki sıcak hava dalgaları nedeniyle 10 bin kişinin öldüğü hesaplanıyor. Küresel ısınma ile şehirler daha sıcak bir hale geldikçe yazın elektrik sistemi klima kullanımından dolayı oluşan yüklenmeleri kaldıramıyor. Bu da yaşlı nüfusun erken hasadı anlamına gelen ölüm riskini artırıyor.
3. Doğu kıyılarında tsunami: New York gibi dünya şehirlerinin imparatoru sayılan dev yerleşimlerin bulunduğu Amerika’nın doğu kıyıları Atlantik Okyanusu’na düşebilecek bir göktaşı ile sular altında kalabilecek. Astronomların gözü dünyaya çarpma ihtimalleri için şu an uzayın derinliklerinde yol alan taşların üzerinde. Fakat kozmosun bir sürpriz yapabileceği de unutulmamalı.
2. Meksika Körfezi’nde tsunami: Karayip Denizi’ndeki fay hattı bölgede ölümcül tsunamiler oluşturmuştu. Şimdiki tahminlere göre 35 milyon insan yakınlarında her an oluşabilecek tsunaminin tehdidi altında.
1. Kara delik: Dünyanın bir kara delik tarafından yutulması
ve anti madde reaksiyonu ile patlayarak parçalanması böyle bir listenin birinci sırasına konulacak kadar ciddi bir tehdit.
Halbuki dünya sonsuza dek var olacak şekilde inşa edilmiş gibi duruyor. 4 milyar 550 milyon
yıl yaşında. Ağırlığı 5.973.600.000.000.000.000.000 ton. Bu yaşına kadar sayısız yıkıcı asteroit çarpmasıyla karşılaştı ama hâlâ taş gibi! Yani dünyayı toptan imha etmek o kadar kolay değil. Ama aralarında Stephen Hawking’in de bulunduğu “süper beyin” olarak anılan bilim insanlarına göre, dünyanın sonunu doğa değil “insan” getirecek!