Yazarlar Milli Siyaset Belgesi yürürlükte!

Milli Siyaset Belgesi yürürlükte!

26.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Milli Siyaset Belgesi yürürlükte!

Milli Siyaset Belgesi yürürlükte

Yalçın DOĞAN

İKİ ayrı "gizli kararname" Ekim ayında MGK'da benimsenen "Milli Siyaset Belgesi'ne" fiilen yürürlük kazandırıyor.
Önce uzun süre tartışılan ve toplumda geniş yankı uyandıran Milli Siyaset Belgesi'ni anımsamak gerek. Ekim ayındaki Milli Güvenlik Kurulu'nda kabul edilen bu belge şu düzenlemeleri içeriyor:
- Bölücü ve "irticai faaliyetler" eşit ve "birinci derece öncelik" taşımaktadır.
- "Siyasal İslam Türkiye için tehdit" unsuru olmaya devam etmektedir.
- Türk milliyetçiliği bazı kesimler tarafından "ırkçılığa dönüştürmek" istenmekte ve bundan "ülkücü mafya" yararlanmayı amaçlamaktadır. Bu, devlet için ayrı bir tehdit unsurudur.
- Aşırı sol yine tehdit unsuru olmaya devam etmekte, ancak "bir yumuşama" içinde bulunduğu gözlenmektedir.
- Yerel ve kültürel özelliklerin geliştirilmesi yönünde çalışmalar hızlanmalıdır.
- Adalet ve devletin yönetim sistemindeki eksiklikler "acilen" giderilmelidir.
- Türkiye'nin dünya ile bütünleşmesine yönelik, özelleştirme de dahil, ekonomik çabalar artırılmalıdır.
- Türk cumhuriyetleri ile ilişkiler daha da güçlendirilmeli ve bu ülkelerin yönetimlerinin gücünün korunmasına destek olunmalıdır.
- Türkiye'nin komşusu olan ülkelerle ilgili değerlendirmeler aynen korunmalıdır.
Milli Siyaset Belgesi'nde yer alan bu kurallar Bakanlar Kurulu'nca imzalanan "gizli kararnamede" aynen korunuyor. Gizli kararnameler Resmi Gazete'de yayınlanmıyor, ancak yürürlük kazanıyor.

MGK'da benimsenen bu kuralların yanı sıra, "sadece dış politikayı ve özellikle Türkiye'nin komşularıyla ilişkisini belirleyen" ikinci bir gizli kararname daha var. Yani, yine Resmi Gazete'de yayınlanmıyor. Bunda "sadece Başbakan Mesut Yılmaz'ın imzası" var.
İkinci kararname, Milli Siyaset Belgesi'nin son maddesinde yer alan "dış politikanın ana hatlarını" çiziyor. Bakanlar Kurulu'nca imzalanan ilk kararnamenin "eki" niteliğinde. Her iki gizli kararnamenin bundan on beş, yirmi gün kadar önce bakanların imzasına açıldığı ve aynı gün bakanlar tarafından imzalanarak yürürlüğe girdiği belirtiliyor.
Milli Siyaset Belgesi'nin önemini, konu ilk kez gündeme geldiğinde, Başbakan Yılmaz şöyle anlatıyor:
"Bu belge Bakanlar Kurulu'nun imzasına açılacak ve kararnameye dönüşecek. Kararnameden sonra, artık hiçbir yasa ve uluslararası anlaşma, bu belgeye aykırı olamayacak."
Bu sözler, adı geçen belgenin "gücünü" yeteri kadar yansıtıyor. Milli Siyaset Belgesi'nden yola çıkarak, "Siyasal İslam ve irtica Türkiye için birinci derecede tehdit unsurudur." Ayrıca, "Türk milliyetçiliği ırkçılığa dönüştürülmek ve ülkücü mafya bundan yararlanmak istemektedir." İşte, devletin bundan sonraki politikasının özü!..




Yazara Email Y.Dogan@milliyet.com.tr