Yazarlar Nema eyleminde sendika çekişmesi

Nema eyleminde sendika çekişmesi

07.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Nema eyleminde sendika çekişmesi

Nema eyleminde sendika çekişmesi


Atilla ÖZSEVER

       Emek Platformu'nu oluşturan sendikalar arasında nema eyleminin takvimi konusunda bir sorun yaşandı. Platformun dönem sözcülüğünü yapan DİSK, daha önce açıklanan eylem takvimine uyulmasını isterken Türk - İş daha geniş katılım için mitinglerin kısa bir süre ertelenmesini talep etti.
       DİSK Genel Sekreteri Murat Tokmak, "Emek Platformunun aldığı bir karar var. Ona uyulması gerekir. Zorunlu tasarruflarımızın bir an önce ödenmesini istiyoruz. Türk - İş, Hak - İş ve Kamu - Sen, bu konuda hükümetle ayrı bir toplantı yapıyor. Bölge mitinglerinin tarihlerinde değişiklik yok" dedi.
       ILO toplantısı için Cenevre'de bulunan ve telefonla görüştüğümüz Türk - İş Genel Başkanı Bayram Meral ise, "Eylemlerin ertelenmesi diye bir şey söz konusu değil. Daha geniş katılımın sağlanması ve tabanın hazırlanması açısından takvimin yeniden tesbitini istedik. Muhtemelen 12 Haziran'da Emek Platformu'nun başkanları ile bir toplantı yapıp miting tarihlerini kesinleştireceğiz. Bakan Recep Önal ile nema konusunda bir toplantı yaptık. Hak - İş ve Kamu - Sen başkanı da vardı, diğer örgütlere de haber verdik, gelmediler. Paralarımızın üstüne yatmak istiyorlar. Hükümet bunun bedelini ağır öder" diye konuştu.
       Hak - İş Başkanı Salim Uslu da, "Fondaki para için GSM ihalesinden ya da Tüpraş'dan hisse verilebilir. Bir kısım da nakit ödenir. Ama öncelikle hükümetin konuyu bizle tartışması lazım" diye görüş belirtti.


Ancak ilanla derdini anlatıyorlar

       Türk Ticaret Bankası'nda örgütlü Bank - Si - Sen, toplu sözleşmedeki uyuşmazlık sorununu gazetelere ilan vererek duyurmaya çalıştı. Sendika Başkanı Alptekin Sağlanmak, toplumdaki mevcut duyarsızlığı aşmak için bu yola başvurduklarını söyledi. İlanda özetle şu görüşlere yer verildi:
       "Türkbank'da 4 bin kişi çalışıyor. İşverenle yapılan görüşmelerde başta iş güvencesi olmak üzere bir çok kazanılmış hakkımız elimizden alınmak isteniyor. Görüşmeler, 27 Mayıs'da kesildi, sözleşmenin yürürlük tarihi 1 Haziran'dır. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu bünyesinde bulunan 8 bankanın tek çatı altında birleştirilerek şube kapatılması ve 10 bin çalışanın işten çıkarılması gündemde olduğu için daha önceki sözleşmede Yüksek Hakem Kurulu tarafından da kabul edilen iş güvencesi bizim açımızdan hayati önemdedir. Ayrıca banka bünyesinde bulunan ve altı bin emekliye maaş ödeyen sandığın tasfiyesi de gündemdedir. Çalışanı, emeklisi ve ailesi ile birlikte 50 bin kişiyi ilgilendiren bu sorun karşısında duyarsız kalınmamalıdır. 8 banka içinde tek örgütlü banka bizimkidir. Diğer banka çalışanlarının da mücadelemize destek vermesini bekliyoruz."


Şair Odabaşı'ndan çocuklara hikayeler

       Düşünce suçlusu olarak Saray Cezaevi'nden yeni çıkan şair Yılmaz Odabaşı, çocuklar için de hikaye kitabı yazdı. 12 kitaptan oluşan seri, 5 - 9 yaş grubuna hitap ediyor. Yazar, hikayelerinde çocukları çağdaş, hümanist değerlerle tanıştırarak onlarda doğa, çevre sevgisini geliştirmeye, paylaşım ve özveri duygularını desteklemeye çalışıyor.
       Odabaşı'nın Scala Yayıncılık'tan çıkan diğer yeni kitabı da, "Son Çeyrek Yüzyıl Şiir Antolojisi". 1975 - 2000 yıllarını kapsayan antolojide, 203 şairin biyografi ve şiirlerinden örnekler sunuluyor.


Yazarlar