Osman Ulagay

Osman Ulagay

oulagay@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Türkiye'de birisi kalkıp da bir laf ediyor, arkasından kıyamet kopuyor. Etkili etkisiz, yetkili yetkisiz herkes bu lafa (üstelik çoğu kez tam ne anlama geldiğini de anlamadan) tepki gösteriyor, bu tartışma günlerce gündemi işgal ediyor.
       Öte yandan Türkiye'nin hangi alemde olduğunu gösteren, dünyadaki yerini ortaya koyan çok önemli bir rapor açıklanıyor, yalnızca ekonomi sayfalarında haber oluyor. Biz neden bu hale düşmüşüz diye kimse çıkıp sormuyor.
       Yabancı Sermaye Derneği (YASED) tarafından birkaç gün önce açıklanan Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) 2000 yılı Dünya Yatırım Raporu'nda yer alan veriler, Türkiye'nin yatırım sermayesi çekmek bakımından dünyanın en geri ülkelerinden biri olduğunu gösteriyor. Lafla peynir gemisi yürümediği gibi yabancı sermaye de gelmiyor. Böylece en fazla laf eden, en yüksek perdeden atıp tutanların istediği de olmuş oluyor, kendi yağımızla kavrulup, kavruk bir ekonomi olarak kalıyoruz.
       UNCTAD Raporu'na göre Türkiye'nin, 1999 yılında 865 milyar doları aşan dünyadaki doğrudan yatırım pastasından aldığı pay yalnızca 783 milyon dolar, yani binde 1 bile değil. Kendisi gibi "gelişme yolundaki" ülkelere giden 207 milyar doların da ancak binde 4'ünü alabilmiş Türkiye. Bugüne kadar tüm ülkelere giden doğrudan yatırım sermayesi stokunun toplamı 4.8 katrilyon dolara yaklaşırken bugüne dek ancak 8.3 milyar dolarlık doğrudan yatırım sermayesi çekebilmiş olan Türkiye'nin bu toplamdaki payı da ancak binde 1.5. Yabancı sermaye stokunun ülkelerin gayri safi yurtiçi hasılalarına oranlanmasıyla elde edilen tablo ise Türkiye'nin kendisiyle karşılaştırılabilecek ülkelerden farklı bir evrende bulunduğunu gösteriyor. Bu oran hemen tüm ülkelerde % 10'un üzerine, Şili'de % 40'lara, Malezya'da % 60'lara kadar çıkıyor ama Türkiye'de % 3.8. Haydi talimat versinler de gelsin bakalım yabancı sermaye. UNCTAD verilerinden derlediğim tabloyu daha fazla laf etmeden ilgilenenlerin dikkatine sunuyorum.
       Kimi Ülkelere Doğrudan Yabancı Sermaye Girişi (milyon dolar)





Yazara E-Posta: oulagay@milliyet.com.tr