Fatih Serdaroğlu dövmeci olmak için epey fedakârlık etmiş. Önce dövmeci olmasını istemeyen, “Oğlum üniversite bitirdin, gir bir devlet dairesine çalış. Bu iş sana yakışmıyor” diyen anne-babası ile görüşmeyi kesmiş. Türlü maddi zorlukları aşarak dövmeci olmuş.
Bugün 14 yıllık bir dövme sanatçısı olan Serdaroğlu’nu diğer meslektaşlarından ayıran birkaç özelliği daha var. Mesela Türkiye’de dövme ile ilgili yazılmış ilk kitap onun imzasını taşıyor. Yeni projesi dövme kursu. Cihangir’deki evinde yeni dövmeciler yetiştiriyor. Üstelik çok iddialı: “Bana çöp adam çizemeyen birini getir bir ayda dövmeci yaparım” diyor.
* Dövme üzerine yazdığınız iki adet kitabınız var. Facebook hesabınızı bile “Dövme kitapları yazarı Fatih Serdaroğlu” ismiyle açmışsınız...
Türkiye’de bu konu ile ilgili kitap yazan ilk ve tek kişi benim. Buna sahip çıkmak için hesabımı o şekilde açtım. Dövme yapmaya başladığımda inanılmaz kaynak sıkıntısı çektim. “Bu işin tekniğini anlatan bir kitap olmalı” diyordum. Sonunda iş başa düştü, 15 stüdyo gezdim ve dövmecilere sorular sordum. Cevaplarından da “Türkiye’de Dövme Sanatı” kitabını oluşturdum. İkinci kitabım da birincinin içeriği genişletilmiş hali. www.dovmekitabi.com adresinden indirebilirsiniz.
* Bildiğim kadarıyla bir stüdyonuz yok. Dövme yaptırmak isteyenler kliniğe mi gelmeliler?
Klinik İstanbul’da dövme yapıyorum. Cihangir’de dövme yaptığım bir evim var. Bana Facebook ya da Twitter’dan ulaşanlara dövme yapıyorum.
* En başa dönelim. Dövmeci olmaya nasıl karar verdiniz?
Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde muhasebe, üzerine de Anadolu Üniversitesi’nde İşletme okudum. Varoştan geliyorum. Üniversitede dağcılığa merak sardım, bunun için para gerekiyordu. Tesadüfen bir dövmeciyle tanıştım. Çizimlerimi görünce “Sen bu işi yaparsın” dedi. Makine ve boyalarını satın almak için tefeciden borç aldım, yemek paramdan artırıp aç kaldım. 14 senedir bu işi yapıyorum ve artık yeni dövmeciler yetiştiriyorum. Yedi öğrencim oldu. Hayalim dövme okulu açmak. Hem bu işi yapmak için çizim yeteneğine sahip olmanın gerektiğini de düşünmüyorum.
Doktora gider gibi dövme yaptırın
* Klinikle iş ortaklığınız nasıl başladı?
Mecidiyeköy’deki Klinik İstanbul’da dövme yapıyorum. Oradaki estetik danışmanından kitapları hazırlarken destek almıştım. Ardından böyle bir teklif geldi. Türkiye’nin ilk klinik dövmecisiyim. Randevu alıp doktora nasıl muayene oluyorsanız öyle gelip dövme yaptırıyorsunuz. Ankara’da da bir poliklinik ile anlaşmak üzereyim.
* Öğrencileriniz neyin üzerinde pratik yapıyorlar?
Portakal kullanıyorum. Birçok dövmeci özel plastik ped üzerinde deneme yapılmasından yanadır ama bu, dövmeci adayının deri üzerine uygulayacağı baskıyı anlayabilmesi açısından yararsız. Portakal aşamasını geçince de insan üzerinde dövme yapma derslerimiz başlıyor.
* Dövme yapılacak insanlar nasıl bulunuyor? Her öğrenci yakın bir arkadaşını mı getiriyor?
Denekleri Facebook sayfamdan buluyorum. Denek yapılan dövme için bir bedel ödemiyor. Kimi duyuruda 600 kadar başvuru aldığım oldu.
* Kursun süresinden ve bedelinden de bahsedelim...
15’er gün süren üç farklı paket var. Dövme başlangıç eğitimi 2500 TL, amatör eğitim 5 bin TL, profesyonel eğitim ise 7 bin TL.
Dövmesini arkadaşı çizmiş
BURÇAK ATAMAN
“Mistik yönü ve küllerinden doğması üzerine anlatılan hikayeler nedeniyle Anka Kuşu’na bir ilgim vardı. Dövmemi başka birinde görmek en büyük korkum olduğu için desenimi çizimi iyi bir arkadaşıma yaptırdım. Bu ilk dövmem ama devamı gelecek biliyorum.”;