Peter Salvatore

Peter Salvatore

tasarimci3dmax@gmail.com

Tüm Yazıları

Herkese merhabalar...

Bugün ilginç bir örümcek türü hakkında bazı bilgi ve düşüncelerimi sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Bu örümcek Zodarion örümceği.

Bu örümceğin diğer bütün örümceklerden farkı, saldıracağı kurbanının taklidini yapabiliyor olması. Zodaridae familyasına ait 36 türden biridir. İlk kez, 1997 yılında İngiltere’de Güney Essex tarafında saptanmıştır. İngiltere harici Avrupa’nın bir çok yerinde bulunabilmektedir. Genelde düzlüklerde, sıcak-ılık mevsimlerde ortaya çıkan ve ağırlıkta karıncaların bol olduğu yerlerde görülürler. Zehirli bir türdür, ama diğer Karadul ya da tarantula gibi güçlü bir zehri yoktur.

Haberin Devamı

Zodarion örümceği avına yaklaşmadan önce onu taklit etmeye başlar. Örneğin bir asker karıncasına yaklaşırken ön iki ayağını karıncanın anteni gibi kullanmaya ve yürürken de onu taklit ederek yürümeye çalışır. Böylelikle örümcek, karınca kolonisine rahatlıkla sızabilir. Aksi takdirde yapacağı en ufak bir hata, örümceğin karıncalar tarafından parça parça olmasına sebep olacaktır. Genelde Zodarion örümcekleri karınca sürüsünü takip eder ve gruptan ayrılan karınca yada karıncaları tercih ederler. Çünkü daha kolay avlardır.

Avını taklit ederken yavaş yavaş arkadan yaklaşır ve karıncanın arka uzun bacaklarını ısırmaya çalışır. Bacaklardan biri yakalayınca başının altındaki çengel iğnesini batırır ve güçlü bir alfa ve nörotoksin zerk ederek, kurbanını kısa sürede felç eder. Buraya kadar bir çok örümcek tarafından aynı yol izlense bile, bu noktadan sonra örümceğin o büyük karıncayı, karınca ordusuna hissetirmeden yuvasına götürebilmesi gerekir.

Zodarion örümceğinin bu konu ile de ilgili ilginç bir taktiği bulunmaktadır.

Öldürdüğü karıncayı yuvasına taşımak ve karınca ordusunun yakınından geçirebilmesi için onu kamuflaj olarak kullanır. Yani onun altına girerek onu zırh gibi taşır. Sebebi kokudur. Karıncanın baskın kokusu, feromeni örümceğinkini bastıracağından, koloni yakınından geçerken, diğer karıncalar örümceğin kokusunu alamamış olacaktır. Bu da onu yavas ve sessiz bir şekilde, acele etmeden avını, yuvasına taşımaya olanak sağlayacaktır.

Haberin Devamı

Bu denli, inanılmaz bir kamuflaj ve taktikselgelişim, evrimin bizlere milyonlarca yıl içinde neyin nasıl değiştirdiğini göstermektedir. Her canlının kendine has savunma ve saldırı metodu vardır. Bu metod bulunduğu ortama, yaşadığı coğrafyaya göre fiziksel olarak ta canlı üzerinde değişiklik göstermiştir. Evrimin mirası her canlı üzerinde ve atalarından geçen gen kodları ile işlenmektedir. Örümcekler bu konuda eşşizdir, vücutlarındaki protein salgısıyla yaptıkları ağlar bir mühendislik harikasıdır. Bizler aslında bu canlıların yaptıklarına bakarak, teknolojilerimizi oluştururuz. Sadece örümceklerden değil her canlıdan öğreneceğimiz çok şey var aslında. Sebebi, onlar bizden çok daha eski, milyonlarca yıldır yaşadığımız Dünyamızda yaşamlarını sürdürmektedirler. Aslında bu Dünyanın sahipleri onlardır, bizler değil. Egolarımızdan dolayı, herşeyin bizler için yaratıldığını ve bizlere itaat edeceğini düşünüyor olmamız da bizi bencil ve zalim bir canlı türü yapmaktadır.

Haberin Devamı

Örümcekler gerçekten ilginç canlılardır. Bir çoğumuz ürker ve onları itici buluruz. Aslında en zehirlilerini bile kışkırtmadığınız takdirde size zarar vermeyecektir. Canın temeli ve yaşama prensibi yok etmek değildir. Ekosisemin düzgün bir şekilde dönmesini, işlemesini sağlamaktır.

Fakat biz insanoğlu ekosistemin hem nasıl döndüğünü bilmiyoruz, hem de üstüne elimizden geldiğince hızlı bir şekilde tahribat vermekteyiz. Siz siz olun sokakta, yerde gördüğünüz hiç bir canlıyı ayağınızla ezmeyin. Bu hem ekosistemin düzenini bozacaktır, hem de o canlının yaşama hakkını yok etmektir!

Hepinize sağlıklı, huzurlu bir hafta dilerim.

Çalışmalarımı web sitemden takip edebilirsiniz. Sitemden Youtube taki kanalıma da bağlanabilir oradaki videolarımı da takip edip abone olabilirsiniz.

Doğada ve mavide kalmayı unutmayın.

Instagram: peter_salvatore

Web Site: www.psalvatore.com

Bir sonraki yazıma kadar şimdilik hoşçakalın.

Peter Salvatore.