Prof. Dr. Metin Taş

Prof. Dr. Metin Taş

ymmmetintas@gmail.com

Tüm Yazıları

‘Vergi Rehberi’ dizimiz yoğun ilgi görünce okurlarımızdan gelen soruların katkısıyla

SORU-CEVAP
bazı düzenlemeler yaparak yeniden yayınladık. Dizimizi yine bazı soruları yanıtlayarak bitiriyoruz...

Sayın Metin Bey, D... Ltd. Şti. şirketinin tek sahibiyim. Çocuklarımın özel okul eğitim masraflarını şirketimde gider olarak beyan edebilir miyim? (M. Özer)

Kişinin kendisine, eşine ve çocuklarına yönelik eğitim ve sağlık harcamalarının gider olarak gösterilmesi olanağı sadece şahsi gelir vergisi mükelleflerine tanınmış bir imkân. Şirketin tek sahibi bile olsanız, bu harcamaları şirkette gider olarak gösteremezsiniz. Şirketten kâr payı aldığınızda gider gösterebilirsiniz.

Haberin Devamı

Metin Bey, işyeri ve konut kira geliri için beyanname hazırlarken ... vergi dairesi memurları bizi illa ki emekli maaşımızı da gelir olarak belirtmeye böylece de kademe yükselmeye (bazen) zorluyorlar. Emekli maaşları bildiğim kadarı ile vergiden muaftır ama bu şekilde vergilendirmeye tabi oluyorlar. Çok kişiye bunu uyguluyorlar. Bu konuyu açıklığa kavuşturur musunuz? (A. Alemdağ)

Bu konuda çok şikâyet geliyor. Kesinlikle emekli aylığı vergiye tabi değil. Maalesef bazı vergi dairesi çalışanları konuları yeterince kavrayamadıklarından bu yönde uygulamalar yaptıkları oluyor. Sayın Maliye Bakanı ve Gelir İdaresi Başkanı’nın bu konuda ilgili birimlere talimat vermesi halinde sorunun çözüleceğini düşünüyorum.

Bir şekilde emekli aylığını dahil ederek beyanname veren ve haksız yere fazla vergi ödeyenlerin hata düzeltme yoluna giderek fazladan ödedikleri vergileri geri almaları mümkün.

İyi günler, yurtdışında yaşıyorum. İki sene önce götürü gider usulüyle bir daireye ait vergimi ödedim. 2016 başından itibaren ikinci daire de kirada. Bunun için ayrı beyanname mi vereceğim? Ayrıca yurt dışında ödediğim kirayı düşebilir miyim? (Necdet Şenol)

Yurtdışında ödenen kiraların düşülmesi konusuna Maliye çok sıcak bakmıyor (Danıştay’ın görüşü ise aksi yönde). Olası bir ihtilafın önüne geçmek açısından götürü gider usulüne devam etmenizi öneririm. İkinci ev için ayrı beyanname vermenize gerek yok. 2016 yılı içinde iki evden elde ettiğiniz kiraları toplayın. Toplam rakamdan 3800 TL düşün. Kalan miktarın yüzde 25’ini götürü gider olarak düşün. Geriye kalan rakam üzerinden verginiz hesaplanacak.

Haberin Devamı

Merhaba, beyan edilen gelirin yüzde 15’i veya asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak üzere şahıs sigortaları indirilir (Beyanname satır 21). Gelirin yüzde 10’ununu aşmaması şartıyla kendi, eşi, çocukları ile ilgili eğitim ve sağlık harcamaları (Beyanname satır 22) indirilir. Gelirin yüzde 5’ini aşmamak şartı ile vergi muafiyeti tanınan yerlere yapılan bağışlar indirilir (Beyanname satır 23 ve 24). Bu konudaki sorularım şunlar:

1- 2016 için yıllık asgari ücreti ne kabul edeceğiz hocam?

2- Sağlık sigortası hem sigorta, hem de sağlık harcamasıdır. Hem satır 21 de hem de satır 22’de beyan edilebilir değil mi?

3- Sigortanın gelirin yüzde 15’ini geçen kısmı sağlık masrafı kabul edilip satır 22 de indirilebilir mi? (M. Gözaydın)

Haberin Devamı

2016 yılı için asgari ücret 1647 TL alınacak. Sigortalar için iki sınır belirlenmiş durumda. İlk sınır beyan edilen gelirin yüzde 15’i. Beyan edilen gelirin yüzde 15’i 1647 TL’yi aşmıyorsa yüzde 15 esas alınacak. Eğer aşıyorsa 1647 TL esas alınacak. 21. satırda ortaya çıkan fazlalık 22. satırda düşülemez. 22. satırda dikkate alınan (eğitim) ve sağlık harcamalarını “sigorta hariç” şeklinde düşünmeniz gerekiyor.