Selva Demiralp

Selva Demiralp

sdemiralp@ku.edu.tr

Tüm Yazıları

Fed başkanı Yellen, bu hafta ilk defa yeni seçilmiş Senato ve Temsilciler Meclisi’nin karşısına geçti. Fed başkanlarının senede iki kere yaptıkları bu sunumlarda genellikle en son FOMC toplantısında ilan edilmiş resmi görüşten sapma olmuyor ve ilave bilgi de verilmiyor. Bu haftaki toplantılar da bu prensip çerçevesinde gerçekleşti. Her zamanki gibi Senato’dan gelen sorular daha sakin ve saygılı, Temsilciler Meclisi’nden gelen sorular ise daha agresif ve siyasal propaganda öncelikliydi.

Oldukça geniş bir spektrumdan gelen sorulardan bazıları Yellen’in ağzından laf alma amaçlı “Martta faizleri artıracak mısınız?” şeklinde olsa da Yellen tuzağa düşmedi. Kimi sorular ise para politikasıyla direkt ilgisi olmayan “İklim değişikliği Fed politikasını nasıl etkiler?” gibi nereden geldiği belli olmayan sorulardı. Buna rağmen Başkan Yellen’in her türlü soruya hazırlıklı oluşu, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasındaki hassas konulara objektif ama dikkatli cevap verişi, söylemek istemediği hiçbir şeyi söylemeyen kararlı ve profesyonel üslubu takdire değerdi.

Haberin Devamı

Yellen her ne kadar yeni bir bilgi vermese de Aralık 2016’dan bu yana çizilen yol haritasının hâlâ değişmemiş olması ve Fed’in tutarlı bir şekilde “Artık faiz artırım döngüsünü başlattık” mesajını vermesi şahin bir adım olarak değerlendirilebilir. Özellikle de geçen seneyle karşılaştırdığımızda, Aralık 2015’te dört faiz artırımı bekleyen Fed’in ocak ayında hızlı bir U dönüşü yaptığı göz önünde bulundurulursa Fed’in bu seneki tutumunun farkı daha iyi takdir edilebilir.

FED’in kritik 2017 toplantısında ‘TÜRK’ İZİ...

Önündeki engel

Yellen, ABD ekonomisine güvenini tekrarlasa da emin olamadığı faktörün siyasal belirsizlikler olduğunu belirtiyor. Senatörler ısrarla Trump politikalarının Fed kararlarını ne şekilde etkileyeceğini sorsalar da Yellen, politikaların detayları hakkında bilgi oluşmadan “spekülasyon üzerinden” para politikası belirleyemeyeceklerini yineledi. Görünen o ki Trump ekonomide yavaşlama getirecek çok sıra dışı adımlar atmadığı sürece Fed’den sene içinde iki ve belki üç faiz artırımı bile beklenebilir.

Haberin Devamı

‘Marmara’ mezunu ödüllü iktisatçı

Senato sunumunda, hazırlanan raporda emeği geçen Fed iktisatçıları da hazır bulunuyor. Bu seneki ekipte, resimde Yellen’in hemen arkasında görülen ve bir Türk iktisatçı olan Zeynep Şenyüz de vardı.

Şenyüz, beş yıl önce Fed’de geçirdiğim senede tanıştığım ve beraber araştırma yapma imkânı bulduğum, son derece zeki, dinamik, pırıl pırıl bir iktisatçı. Kendisinin böylesine önemli ve sorumluluk gerektiren bir raporda aktif olarak yer alması şüphesiz çok önemli bir başarı. Bir Türk olarak, bir kadın iktisatçı olarak Yellen’in hemen yanı başında Zeynep’i görmek bana büyük bir gurur verdi.

FED’in kritik 2017 toplantısında ‘TÜRK’ İZİ...

Öğretim görevlisiydi

Kariyerine New Hampshire Üniversitesi’nde doçent olarak başlayan Zeynep Şenyüz, 2011 yılından bu yana FED’de ekonomist olarak çalışıyor. Marmara Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun olduktan sonra yüksek lisans eğitimini de aynı üniversitede alan genç iktisatçı, doktorasını California Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra aynı üniversiteden üstün öğretim görevlisi ödülünü aldı. Zeynep Şenyüz alanında birçok uluslararası ödülün de sahibi.