Serpil Yılmaz

Serpil Yılmaz

syilmaz@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

ADANA
Kahramanmaraş ve Hatay’dan sonra Adana Kadın Girişimciler Derneği’nin (KAGİD) ev sahipliği yaptığı “3. Anadolu Kadın Girişimciler Zirvesi ”nde örgütlenme aşamasını geride bırakan kadınların, yenilgilerini, yengilerini dinliyoruz.
2007’de “Zirve”nin ilkini gerçekleştiren Kahramanmaraş Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Kibar Özdemir’in ifadesini kullanacağım:
Çoban ateşiydi, meşaleye dönüştü...
Adana, Ankara, Çorlu, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri, Konya, Kütahya ve İzmir (Ege’den 11 kişi) gibi, illerdeki oda ve borsa seçimlerinde başarı kazanan kadınlara karşı, başta İstanbul olmak üzere Tunceli, Aksaray, Malatya ve Artvin’de yaşanan hayal kırıklıkları dile getiriliyordu.
Teselli Adana Valisi İlhan Atış’tan geldi:
Kimseye güvenmeyin, çalışın!

Haberin Devamı

Seçim taktiği Hocaefendi’den
Oda ve borsa seçimlerinde kadınların yönetime gelmesi, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun önderliğinde kurulan ve başkanlığını Aynur Bektaş’ın yaptığı “TOBB Kadın Girişimciler Kurulu”nun öncelikli hedeflerinden biriydi.
Erkekler, kadın meslektaşlarına geçit vermemekte direndiler.
Kim bu erkekler? TOBB seçimlerinde büyük tabloyu daha net göreceğiz.
Zirvede sohbet ettiğim ve yöresinde güçlü bir işkadını, ilinde yapılan ticaret ve sanayi odası seçimi öncesinde adayların Fethullah Gülen’i ziyaret etmek için Amerika’ya gittiğini anlatıyor.
Cemaatler arasında rekabet yaşandığını, son dakikada aidatını ödemeyen üyelerin aidatlarını ödediğini, yeni firma kayıtları yapıldığını, hatta delege satın alındığını söylüyor.
O ildeki banka hareketlerini çok merak ediyorum.
Hisarcıklıoğlu’nu son dakikada (cuma günü) Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yanına çağırdığı için, Adana’daki zirvede kendisini TOBB Başkan Vekili Nejat Koçer temsil etti.
Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Beşiktaş’ta yürüttüğü yerel seçim kampanyasına bir günlük mola verip Adana’ya gelmişti.
Çubukçu, 8 Mart Dünya Kadın Günü’nü de Ordu’da kutlayacak.
AKP, İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde ve Ordu’da kadın belediye başkan adayı çıkardı.
Çubukçu, panel sonrası katıldığımız yemekte “Beşiktaş’ta işyeri, cemaat, sivil toplum örgütü ziyaretleri yapıyorum” diyor.

Haberin Devamı

Krizi söylemeye korkuyorlar
Çubukçu, “Kriz var diyorsunuz, ben de artık alışveriş yapmıyorum” diyerek talebin canlandırılmasına dikkati çekiyor.
Aynur Bektaş, “Sipariş alıyoruz ancak para yok, üretim yapamıyoruz. Bankalar piyasadan çekildi” diye açıklıyor tabloyu.
Koçer, finans sıkıntısının altını çiziyor. Ödeme güçlüklerine değiniyor.
Zirvede görüşlerini belirten Bursalı işkadınları ise illerinde 60 bin kişinin işsiz kaldığını söylüyorlar.
Kahramanmaraş’tan gelen Özdemir, eline mikrofonu alıp, “İlimizde 15 bin kişi işsiz kaldı. 6 fabrika kapandı. Fabrika sahipleri işletmelerinin kapandığını söylemekten korkuyorlar” diyor.
Neden acaba?
Milliyet okuru bu sorunun yanıtını hemen bulur, yazmama gerek yok.