Serpil Yılmaz

Serpil Yılmaz

syilmaz@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Amerika, uydurma bir gerekçeyle 2003 yılında Irak’ı işgal ederken, Türkiye’den “Irak bizim komşumuz, savaşın yanında olamayız. Orada akrabalarımız var” karşılığını almıştı; hatırlayın...
ABD-Türkiye ilişkilerinin gerilmesinde bir milat olarak kabul edilen, “3 Mart Tezkeresi” vakasına gerekçe oluşturan bu tezin, ne kadar gerçekçi olduğu bir kez daha ispatlanıyor.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Berhem Salih’in kabinesinde görev alan Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırmalar Bakanı Dilaver Alaattin’in kardeşi ve müteahhit Kasım Alaattin; Levent’te rezidans ve alışveriş merkezi olarak yükselen “Sapphire of İstanbul” un ortağı Mustafa Tatlıcı’nın kızı Hande Tatlıcı ile evleniyor.
Alaattinler, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin doğum yeri Köysancak’ın önde gelen aileleri arasında anılıyor.
Babaları, din adamı- amcaları Bağdat hükümetinde etkin isimlerden...
Çiftin düğünü için davetliler 9-11 Aralık tarihleri arasında Mısır’ın turistik kenti Sharm el Sheikh’e gidecekler.
“Neden Sharm el Sheikh; Çırağan’ın nesi var?” diye soruşturdum elbette.
“Gelin kızın” evlilik rüyasıymış.
Kanlıca’daki, kız tarafı Tatlıcı Konakları’ndaki “şatolarında” kına gecesi de yapmışlar...
Çift, Washington’a yerleşiyor.

Sapphire’de yönetici
Yüksek eğitimini Kanada’da tamamlayan Hande Tatlıcı, Sapphire’da çalışıyor.
Sapphire, daha çok AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’in adı ile anıldı. Tatlıcı, 4 Levent’teki bu binanın arsasını, 2005 yılında Kiler’in aile şirketi olan Kiler grubuna kat karşılığı olarak satmıştı.
Tatlıcı’nın bu arazi ile ilgili mazisi 1990’lara kadar gidiyordu. İşadamı önceleri buraya bir otel yapmak istemiş, ancak 4 kat çıkabilmişti. Kiler’in devreye girmesiyle bina 56 katı gördü!
Tatlıcı ailesi “gayrimenkul zengini” ünvanını 1980’lerde hak etmişti.
Zincirlikuyu’ya saplanan ve yapımı 20 yıl süren Tat Towers, kent planlarının katledildiği bir anıt yapı olarak orada durur.

Erbil’e giden gelinler
Tatlıcı ailesinin ekonomik yaşamı gibi aile tarihi de siyah-beyaz günler yaşadı. Tatlıcı kardeşlerin en büyüğü Şehmuz Tatlıcı, 70’li yaşlardan sonra bol dedikodulu bir boşanma yaşıyor.
Türkiye’nin en zengin ilk 30 kişisi içinde yer alan ortanca kardeş Salih Tatlıcı geçen yıl vefat etti ve Tat Towers’ın açılışını göremedi; ailesi miras kavgası sürdürüyor.
Küçük kardeş Mustafa Tatlıcı ise Diyarbakırlı ailenin “Avrupa yüzü”, Londra’da yatırımlar yapıyor.
IKBY’nin üyelerinin Türkiye’den yaptıkları evlilikler Tatlıcı ailesi ile sınırlı değil.
Erbil doğumlu Türkmenlerden merhum Prof. İhsan Doğramacı’nın amcasının oğlu ve IKBY Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi’nin eşi de Türkiye’den gelin gitti.
Yine aynı kabineden Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Safin Dizayee’nin eşi Bursalı. Kürt bakan, Ankara’da 12 yıl Barzani’nin partisi Kürdistan Demokrat Parti’nin temsilciliğini yürütmüştü.
Kuzey Irak’taki en meşhur Kürt evliliğini, IKYB Başkanı Mesut Barzani’nin amcasının oğlu ile Diyarbakır’ın ünlü Kürt ailelerinden Cemiloğlu’nun kızları yapmıştı.
Hem merhum cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın, hem de Mesut Barzani’nin “en sevdikleri türkü” ilan ettikleri; “Yemen Türküsü”nün, “adına yazıldığı” söylenen, Yemen Valisi Cemil Paşa’nın torunu Ferda Cemiloğlu; Erbil’in en büyük yatırımcıları arasında yer alıyor.
Kuzey Irak’ı Kerkük’ten Habur Sınır kapısına kadar dolaşmıştım.
En çok ilgimi bölgedeki Kürtlerle-Türkmenlerin evliliklerinin yaygınlığı çekmişti.
Ezcümle: Kürt-Türk evlilikleri sınır tanımıyor!