Uğur İşven

Uğur İşven

ugur.isven@dogangazetecilik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Buca Belediye Meclisi olayları, CHP grubunun kendi içinde tartışmaları ve özellikle de Başkan Ercan Tatı ile kavgaları yüzünden hiç gündemden düşmüyor.
37 kişilik mecliste 25 CHP, (Son istifalar yüzünden üçü bağımsız) 12 AK Partili üye var. Kendi içinde 3-4 parçaya bölündüğü için CHP grubunun iktidarda olduğunu söylemek zor. Gruplar her konuda bir başkasıyla ittifak yapabiliyor, hele hele AK Parti de destek verirse dediğini yaptırabiliyor.
Böyle hareketli, kritik meclis oturumlarını kimse kaçırmak istemez değil mi?
Ben de öyle zannediyordum ama değilmiş.
AK Parti’nin gazeteci kökenli meclis üyesi Necati Bahçeci, mesleğinin kazandırdığı merak duygusuyla oturup araştırmış. Belediyenin ilgili birimlerinden verileri toplamış. İlk oturumun yapıldığı 6 Nisan 2009 tarihinden bugüne kadar yapılan 59 toplantıda meclisin devamlılık raporunu çıkarmış.
Buca halkının oylarıyla seçip mecliste görev verdiği kişilerin işi kaytarıp kaytarmadığın bilme hakkı var. Bilgi vermek görevimiz.

Önce yıldızlı pekiyi alanları yazalım:
CHP’den Hasan Sağlam, Ercan Geçgel, Aydoğan Hepdemirgil ve Suat Nezir. AK Parti’den ise Gülay Sakartepe. Hiçbir meclis oturumunu kaçırmamışlar; bravo!
Yalnızcı 1 devamsızlığı olanlar CHP’den Veli Balyemez, Rıza Zayıfoğlu, Muzaffer Kater ve Murat Işık. AK Parti’den ise Ekrem Gündoğdu ve Sebahattin Kocagöbek. Tümünün geçerli mazeretleri var.
Onları iki devamsızlıkla CHP’den Zekiye Seda Sönmez, Osman Ergündoğar, Sevilay Dursun, Gülendam Çorak izliyor. AK Parti’den de Mustafa Yüksel ve Orhan Yılmaz‘ın devamsızlık sayıları iki.
Devamsızlık listesi 4, 5, 6 diye gidiyor. Listeyi merak eden meclis üyesi Necati Bahçeci‘nin de 4 devamsızlığı olmuş. Hepsinde de geçerli mazereti var.

Gelelim en tembellere.
AK Parti’den Zafer Kürkçü ve Ahmet Fazıl Kaya tam 10 meclis toplantısında “yok” yazılmışlar. CHP’li Ali Hıdır Uludağ 11 kez katılmamış toplantıya.
Listenin zirvesinde CHP’den iki isim var. Başkan Ercan Tatı’nın sağ kolu Hüsnü Kaya 21 toplantıya katılmamış ama mazereti ciddi. Uzunca bir süre cezaevinde yattığı için raporlu sayılmış.
Beni asıl şaşırtan meclisin en aktif üyesi görünen Levent Köstem oldu.
Çünkü devamsızlık rekoru onda...
CHP grubu içindeki kavgalara mı bağlar; Tatı’ya kızgınlığına, partililere kırgınlığına mı bilmem...
Katılmadığı toplantı sayısı tam 23!

Bahçeci, meclisteki devamsızlığın yanı sıra komisyon toplantılarındaki devamsızlığı da merak ettiğini ama bir türlü sağlıklı veriye ulaşamadığını söylüyor. Bahçeci, “Bu devamsızlık tablosuna rağmen meclis toplantısına gelip, imzayı attıktan sonra gidenleri görseniz şaşardınız. Devamsızlığı alışkanlık haline getirmiş üyelerin çoğu toplantının bitimini beklemeden gidiyor” diye ekliyor.
Bu yüzden son toplantıda önce başlangıçta, sonra bitimde çift imza alınmasına karar verilmiş. Bitimde imzası olmayanlar da yok sayılacak.
Belediye başkanının devamsızlık raporu elimizde değil. Ancak onun da meclis üyelerinden aşağı kalır yanı yok. Toplantıyı yarıda bırakıp gittiği günlerin sayısı da az değil.
Onun asıl karnesini başkanlık koltuğunda; yani görev başındaki günleri ve saatleri belirleyecek ama kesin bilmeye imkan yok. Onu seçim zamanı gelip çevresine baktığında nelerin eksik nelerin tamam olduğunu gören vatandaş belirleyecek.