Çilekli yoğurt tatlısı tarifini denediniz mi?
Yoğurt M.Ö. 2000'li yıllarda Orta Doğu'da ilk kez üretildiği düşünülen bir besin maddesidir.

Eskiden tek bir çeşidi ve tarifi olan yoğurt, günümüzde çok geniş bir tat yelpazesine sahiptir. Meyveli, yağsız, düşük kalorili ve şekersiz yoğurtlar üretime sunulmuştur. Bazı üreticiler yoğurda vitamin, probiyotik ve omega-3 ekleyerek sağlığa faydasını artırmayı hedeflemiştir.
Yoğurt pastörize sütün kültür bakterileri ile mayalanmasıyla elde edilir. Bu bakteriler sütün içerisinde bulunan şekeri laktik aside dönüştürür ve kıvamını artırır. Bazı yoğurtlar raf ömrünü artırmak amacıyla ısıya tabi tutulur. Ancak bu işlem içerisindeki bakterilerin ölmesine neden olur. Bu nedenle yoğurdun tüketilmeden önce ısıya maruz kalmaması gereklidir. Yoğurdu dolapta saklamak ve açıldıktan kısa bir süre içerisinde tüketmek gereklidir.
Yoğurt, içerisinde ihtiva ettiği maddeler ve yararlı bakteriler ile insan vücudunuz düzenleyen bir besin maddesidir. Yoğurtta bulunan floral bakteriler dişi üreme organlarındaki yararlı bakterilerle benzer özellik gösterir. Bu nedenle özellikle kadınlara günde bir kase yoğurt yemeleri önerilmektedir.
Antioksidan özelliğiyle bilinen pek çok meyve yoğurda katılarak aromalı yoğurtlar elde edilir. Bu sayede hem tadı hem de faydaları yoğunlaştırılmaktadır. En çok bilinen meyveli yoğurt çeşitler çilekli ve böğürtlenli yoğurtlardır.