Geri Dön

Emaye Nedir? Emaye Kaplama Neyden Yapılır?

Mutfak eşyalarının son zamanlarda yüksek çeşitlilikte üretilmeye başlanması emaye kelimesinin de hayatlarımızda yer almasına neden oldu. İnsanları alışverişe teşvik eden ve mutfak eşyalarına şıklık getiren emaye, hemen hemen her evde tercih edilen bir malzemedir. Peki emaye nedir? Emaye kaplama neyden yapılır? İşte hepimizin çok merak ettiği emaye hakkında bütün bilinmesi gerekenler.

Emaye Nedir? Emaye Kaplama Neyden Yapılır?


Emaye; aslında geçmişten yenilerek gelen nostaljik bir üründür. Eski zamanların en çok tercihe dilen emaye mutfak eşyaları son dönemde yeni ve modern halde tekrar sofralardaki yerlerini almaya başladı.

Emaye Nedir?

Emay, geçmişi Antik Yunan'a kadar uzanan bir çeşit kaplama malzemesidir. Eski çağlarda takı ve süs eşyalarında emaye kaplamaya sıklıkla rastlanırdı. Emayenin günümüzdeki kullanımı ise eskiye oranla çok daha geniş bir alana yayılmış durumda. Artık hemen hemen her alanda emaye kaplamaya rastlamak mümkün oluyor.

Özellikle mutfak eşyalarında tercih edilen emaye; tencere, tava, cezve ve tepsi gibi çeşit çeşit mutfak eşyasında kullanılıyor. Emay adındaki malzemeyle kaplanan ve korunan her ürün emaye adını alıyor. Emay, çeşitli metal oksitlerin birleşmesi sonucu ortaya çıkıyor.

Emaye Kaplama Neyden Yapılır?

Emaye kelime olarak "emay ile korunan" anlamına gelir. Emay çeşitli metallerin birleşiminden ortaya çıkan malzemedir. Emay kullanıldığı ürüne parlaklık ve koruyuculuk sağlamasıyla bilinir. Bu nedenle mutfak eşyalarında emaye kullanımı oldukça yaygındır.

Emay maddesi; soda, silisyum, kurşun oksit, boraks ve renk verici metal oksitlerin bir araya gelmesiyle oluşur. Bu metal oksitler toz haline getirildikten sonra yüksek ateşten geçirilirler ve böylece kullanıma hazır hale gelirler. Isıya uğrayan ve eriyen metal oksitler emaye mutfak eşyası ve çeşitli ürün yapımında kullanılır. Emay ile kaplanan malzemeler üzerine bu kaplamaya özel üretilen emaye boyası uygulanarak çeşitli süslemeler de yapılabilir.

 

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber