Mönülerin baştacı
Şüphesiz çorba, iftar ve sahurların en çok aranan yemeği. ‘Çorbanın Kitabı 2’ ile adından söz ettiren gurme Ebru Omurcalı, sofraları süsleyecek çorba tarifleri veriyor.

Sofraların ve özellikle Ramazan’ın baştacı çorbalar, yaz renklerine büründü. Domatesin, taze otların, peynirin ve baharatların karışımı, biraz da yaratıcılıkla harika lezzetlere dönüşüyor. Ben çorba yazarken aslında sizlere lezzet kapıları açıyorum. Mutfağınızdaki ve bahçenizdeki malzemelerle gönlünüzdekileri birleştirin, sonuç harika olacak.
Domatesli kabak çorbası
Malzemeler (6 kişilik):
* 6 adet domates * 3 çorba kaşığı zeytinyağı * 1 adet kabak * 1 demet taze soğan
* 1 adet kırmızı biber * 1 su bardağı taze nane * 1 adet limon suyu * 1 çorba kaşığı tane karabiber
* Tuz * 5 bardak su
Hazırlanışı: Zeytinyağında, küp şeklinde doğranmış kabak ve biberi kavurun. Rendelenmiş domatesi ve doğranmış taze soğanı ekleyerek 15 dakika soteleyin. Suyu ve baharatları ilave edin, çorbanızı yarım saat pişirin. Taze nane ve limon suyu ekleyerek servis edin.
Turplu semizotu çorbası
Malzemeler (6 kişilik):
* su bardağı semizotu * 1 adet kuru soğan * 4 adet turp * 3 çorba kaşığı tereyağı
* 3 çorba kaşığı un * 1 çorba kaşığı ezilmiş sarımsak * 4 su bardağı su * 1 su bardağı süt
* 1 çay bardağı krema * Yarım çay kaşığı muskat rendesi * 1 tatlı kaşığı karabiber * Tuz
Hazırlanışı: Tereyağında, küp doğranmış soğan ve sarımsağı kavurun. Unu ekleyerek birlikte 5 dakika kavurun. Doğranmış turpları ilave edin ve 3-4 dakika karıştırarak kavurun. Suyu ekleyerek bir taşım kaynatın. Doğranmış semizotu ve sütü ilave edin, çorbanızı 15 dakika pişirin. Baharatları ekleyin, arzu ederseniz, mutfak robotunda, çorbanızı pürüzsüz kıvama getirin. Krema ve doğranmış turp ilave ederek servis edin.
Peynirli kraker
Malzemeler (6 kişilik):
* 1.5 su bardağı un * 5 çorba kaşığı tereyağı * 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
* 1 çay kaşığı tuz * 2 çay bardağı rendelenmiş kaşar peynir * 1 çay kaşığı sirke * 1 çay bardağı soğuk su
Hazırlanışı:
Un, tereyağı, sirke ve baharatları
10 dakika yoğurun. Soğuk suyu azar azar ekleyerek, elinize yapışmayan, sert bir hamur hazırlayın. Rendelenmiş peyniri ilave ederek, hamura karıştırın. Unlanmış tezgahta, hamuru yarım parmak kalınlığında açın. Hamuru arzu ettiğiniz şekilde keserek, yağlanmış fırın tepsinize dizin. 160 derecede ısıtılmış fırında, altın rengini alıncaya kadar pişirin.
Tavuklu kuru fasulye çorbası
Malzemeler (6 kişilik):
* 3 adet tavuk but n 2 çorba kaşığı tereyağı n 1 su bardağı kuru fasulye * 1 adet kuru soğan n 1 adet havuç
* 3 adet domates n 5 su bardağı tavuk suyu n 1 çorba kaşğı kekik * 1 çay bardğı kıyılmış maydanoz
* 1 tatlı kaşığı pul biber n 1 tatlı kaşığı karabiber * Tuz
ÜZERİ İÇİN: 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir
Hazırlanışı:
Kuru fasulyeleri akşamdan ıslatın, ertesi gün, yumuşayıncaya kadar haşlayın. Tavuklarınızı, 5 su bardağı suyla haşlayarak, etlerini, kemiklerinden ayırın. Tereyağında, küp doğranmış kuru soğanı kavurun. Doğranmış domatesleri ve havuçları ekleyerek soteleyin. Tavuk suyunu ve etlerini, fasulyeleri ilave edin, baharatlarla beraber 15 dakika pişirin.
Maydanoz serperek servis edin.