Geri Dön

Nefis tatlardan mahrum kalmayın

Besin alerjisi olanların ve çölyaklıların yemek seçimi konusunda yaşadığı sıkıntılar sona eriyor. Gurme yazar Ebru Omurcalı, ekmekten tatlıya kadar verdiği tariflerle damakları şenlendiriyor.

Nefis tatlardan mahrum kalmayın

Ülkemizde her 100 kişiden biri çölyaklı. Çölyak hastalarının en büyük sorunu, buğdaygillerde bulunan gluten adlı protein yüzünden bu gruptaki besinleri tüketememek. Buğdaygillerde, yani arpa, buğday, çavdar ve yulafta bulunan gluten adlı bir protein; çölyaklıların ince bağırsaklarında besinlerin kana karışmasını sağlayan doku yapısını bozarak besin emilimini aksatıyor. Beslenme yetersizliği ve ardından tip 1 diyabet, hepatit, kemik erimesi, sindirim sistemi ve cilt kanserlerine varan bir dizi, tedavisi pahalı ve uzun süren hastalıklara yol açıyor.

Haberin Devamı

Teşhis edildiği andan sonra çölyaklıların gluten içeren tüm gıdaları hayatlarından çıkarmaları gerekiyor. Çölyaklılar evleri dışında glutensiz gıda maddeleri bulabilmek, diyetlerini bozmadan yaşamak için kesme şekerden kuru kahveye, ilaçtan kozmetiğe, tükettikleri her üründe gluten olmadığı konusunda emin olmak için çaba göstermek zorunda.

Çölyak hastalarının bu sorununa, gurme yazar Ebru Omurcalı çözümler sunuyor. Omurcalı, “Glutensiz lezzetlerle ilgili çalışmalarım, sevgili Yağmur’la başladı. Diğer çocuklar gibi, ev dışında canının istediklerini yiyememesi, sıcacık ve çıtır simitlere dahi uzanamaması, Yağmur’un annesi Tülin’le, glutensiz lezzetlere doğru ilk adımımızı attırdı. Şimdi tüm çölyaklılara, lezzetle ulaşıyoruz. Hazırladığım tarifler, gluten alerjisi olan ya da glutensiz beslenmeyi yaşam biçimi haline getirmiş herkes için. Afiyet olsun!” diyor.

Haberin Devamı

Çilekli tart

Malzemeler (6 kişilik)

Hamuru için1.5 su bardağı glutensiz un l 1 çorba kaşığı toz şeker l 2 adet yumurta l 10 çorba kaşığı tereyağı l 1 çay kaşığı xanthan gum (arzunuza göre)

Üzeri için 2 su bardağı çilek l Yarım limonun suyu

Kreması için

2 su bardağı süt l 3 çorba kaşığı glutensiz un

2 çorba kaşığı toz şeker l 2 çorba kaşığı tereyağı

Hazırlanışı: Toz şeker ve yumurtayı çırpın. Tereyağı ve unu ekleyerek yoğurun. Hamuru hazırladıktan sonra, kapalı bir kapta, buzdolabında iki saat bekletin. Sonra, merdaneyle yarım parmak kalınlığında açın. Hamuru yağlanmış tart kalıbına elinizle bastırarak yerleştirin. Ve 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin.

Hazırladığınız kremayı soğuyunca, tartınızın üzerine dökün. Dilimlenmiş çilekleri limon suyuna batırarak yerleştirin. Üzeri için; süt, un ve toz şekeri karıştırarak muhallebi kıvamını alıncaya kadar pişirin. Tereyağını ekleyerek, el mikseriyle beş dakika boyunca çırpın, ara sıra karıştırarak soğutun.

Biberiyeli ekmek

Malzemeler (6 kişilik)

1.5 çorba kaşığı yaş maya l 1.5 su bardağı ılık su l 3.5 su bardağı un l 1.5 tatlı kaşığı xhantan gum l 1 tatlı kaşığı tuz l 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı biberiye

Haberin Devamı

Hazırlanışı: Mayayı, ılık suda iyice eritin. Oda sıcaklığında, hacmi iki katına çıkana kadar bekleyin. Un, xhantan gum, tuz ve zeytinyağını mayayla birleştirerek yoğurun. Kenarlı fırın tepsinizi yağlayarak, hazırladığınız hamuru tepsiye yayın. Üzerine biberiye serperek, parmaklarınızla şekiller verin. Hamuru oda sıcaklığında iki saat beklettikten sonra 170 derecede ısıtılmış fırında, altın rengini alıncaya kadar pişirin.

Bademli kurabiye

Malzemeler

4 su bardağı glutensiz un

1 tatlı kaşığı kabartma tozu

1 su bardağı tereyağı

2 çay bardağı toz şeker

2 adet yumurta

1 tatlı kaşığı vanilya

Yarım su bardağı badem içi

Hazırlanışı: Fırınınızı 170 derecede ısıtın. Tereyağı ve toz şekeri çırpın. Yumurtayı ayrı bir kasede çırpın. Unu, badem içi, vanilya ve kabartma tozunu karıştırarak, tereyağı ve toz şekerle birleştirerek yoğurun. Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak, elinizle yuvarlayın. Üzerlerine bademlerinizi yerleştirin. Kurabiyelerinizi, yağlanmış fırın tepsisine dizin ve 170 derecede, altın rengini alıncaya kadar fırınlayın.

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber