Geri Dön

Sorbe Nedir, Nereye Aittir? Sorbe Nasıl Yapılır?

Sorbe, Osmanlı mutfağına ait şerbete benzeyen bir içecektir. Evde de pratik bir şekilde yapılabilen bu içecek, İtalya, Fransa, Portekiz ve Hollanda gibi Batı Avrupa ülkelerinde oldukça popülerdir. Türkiye'de daha çok ''dondurmalı şerbet'' ismiyle bilinen bu tatlı genellikle ilkbahar ve yaz mevsiminde tüketilir. Sorbe nedir, nereye aittir? Sorbe nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Sorbe Nedir, Nereye Aittir? Sorbe Nasıl Yapılır?

Sorbe, ülkelere göre farklı soslarla hazırlanır. Fransa'da kırmızı ve beyaz şarapla hazırlanan çeşitleri mevcuttur. Laktoza alerjisi olanlar için sütsüz hazırlanan sorbe çeşitleri de marketlerde ve pastanelerde satışa çıkarılıyor. 

Haberin Devamı

 Sorbe Nedir? 

 Sorbetto ve sorbet adıyla da bilinen sorbe, genelde sütsüz hazırlanan şekerli ve meyveli bir içecek türüdür. 19. yüzyılın başlarından itibaren popüler olmaya başlayan bu içecek, şerbetten esinlenilerek yapılmıştır. Başta limon, çilek ahududu ve böğürtlen olmak üzere farklı meyvelerle hazırlanan birçok çeşidi mevcuttur. 

 Kış aylarında daha çok portakal ve limon gibi meyvelerle hazırlanır. Dondurmadan en önemli farkı sütsüz hazırlanmasıdır. Ancak bazı ülkelerde süt şekeri ile hazırlanan sorbet çeşitleri de tüketiliyor. 

 Sorbe Nereye Aittir? 

 Sorbe, İtalya'ya ait tatlı bir içecektir. Osmanlı'da sıklıkla tüketilen şerbetin farklı bir çeşidi olan sorbe, İtalya'dan sonra Fransa ve Portekiz'de tüketilmeye başlanmıştır. Türkiye'de de sıklıkla tüketilen sorbet, dünya genelinde popüler bir içecektir. 

Haberin Devamı

 Sorbe Nasıl Yapılır? 

 Toz şeker ve su şurup haline gelene kadar kısık ateşte pişirilir. Blender'dan geçirilen meyveler (çilek, portakal, limon, ahududu ve daha birçok meyve olabilir) oda ısısında bekletilen şurubun içine eklenir. Daha sonra derin dondurucuya atılan şurup yaklaşık 1 saat bekletilir. 

 Sorbe hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta su miktarıdır. Su, blender'dan geçirilen meyvelerden fazla olmamalıdır. 2 kişilik sorbe için 2 bardak su yeterlidir.

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber