Geri Dön

Tadına doyum olmuyor! Tek lokmalık ekler tarifi

Lezzetli ve hafif bir tatlı olan ekler, nefis kreması ve hamuruyla damakları şenlendiren bir tat sunar. İster özel günlerde ister günlük atıştırmalık olarak hazırlayabileceğiniz bu tarif, pratik yapımı ve muhteşem tadıyla favoriniz olmaya aday. İşte tek lokmalık ekler tarifinin detayları…

Tadına doyum olmuyor! Tek lokmalık ekler tarifi

Ekler, tatlıların zarafetini ve lezzetini bir araya getiren, nefis bir Fransız pastanesi klasiğidir. Adını Fransızca'daki "éclair" kelimesinden alan bu tatlılar, "şimşek" anlamına gelir ve adını, yediğinizde aniden çakan bir şimşeği anımsatan bu lezzetin hafifliğinden alır.

Haberin Devamı

İncecik hamuru, içerisinde barındırdığı muazzam kreması ve üzerini süsleyen zarif çikolata sosuyla ekler, her ısırıkta bir şölen sunar. Hamurunun kıtır kıvamı, içerisindeki yumuşacık kremayla muhteşem bir denge oluşturur. Renkli şekerlemeler veya pudra şekeri ile süslenen bu zarif tatlılar, göz alıcı bir görüntüsüyle de sofranızı süsler.

EKLER TARİFİ

Kreması için;

800 ml süt

1 yumurta sarısı

115 gr şeker (1 su bardağından 1 parmak eksik)

70 gr un (yarım su bardağından 1 parmak fazla)

40 gr nişasta (yarım su bardağından 1 parmak az, toplamda 1 su bardağı)

2 yemek kaşığı tepeleme tereyağı veya margarin

1 paket vanilya

1 küçük Türk kahvesi fincanı soğuk süt

1 poşet krem şanti

Hamuru için;

100 gr tereyağı veya margarin

Haberin Devamı

10 gr şeker (bir tatlı kaşığı)

1 çimdik tuz

200 ml su

1 paket vanilya

125 gr un (1 su bardağından 1 parmak fazla)

4 adet yumurta

Üzeri için;

100 gram sütlü çikolata

100 gram bitter çikolata

Dekor için;

25 gram beyaz çikolata

Not: Kullanılan bardak ölçüsü 170 ml

Yapılışı:

Kreması İçin:

Bir tencereye şeker, yumurta sarısı, süt, un ve nişasta eklenir ve koyu bir muhallebi oluncaya kadar karıştırılarak pişirilir.

Pişen muhallebi sıcakken vanilya ve tereyağı eklenir ve yağ eriyinceye kadar karıştırılır.

Üzerine streç film örtülüp buzdolabına kaldırılır ve soğumaya bırakılır.

Daha sonra bir fincan soğuk sütle krem şanti katılaşana kadar çırpılır.

Tamamen soğumuş muhallebi bir kez mikserle çırpılır, ardından çırpılmış şanti eklenir ve birlikte tekrar çırpılır. Kreması hazır. (İsterseniz bir gün önceden yapabilir ve buzdolabında bekletebilirsiniz.)

Hamuru İçin:

Tencereye su, tereyağı, tuz, şeker ve vanilya konularak kaynatılır.

Kaynayan suyun içine un eklenir ve sürekli karıştırılarak hamur top şeklini alana kadar yaklaşık 3-5 dakika daha karıştırılır.

Hamur soğumaya bırakılır.

Soğuyan hamura tek tek yumurtalar eklenir ve mikserle karıştırılır.

Hamur sıkma torbasına doldurularak fırın kağıdı serili tepsiye ince uzun şeritler sıkılır.

Önceden ısıtılmış 180 derece (alt-üst) fırında hamurlar 40-45 dakika pişirilir.

Haberin Devamı

Fırından çıkarılan ve soğuyan eklerler ortadan iki eşit parçaya kesilir.

Alt parçalara bol kreması sıkılır ve kapakları benmari usulü eritilmiş sütlü ve bitter çikolataya batırılarak kapatılır.

Bütün eklerlere aynı işlem uygulandıktan sonra isteğe bağlı olarak eritilmiş beyaz, sütlü veya bitter çikolata ile dekor yapılır veya fındık, fıstık gibi malzemeler serpilir.

Afiyet olsun!

EKLERİN PÜF NOKTASI

Ekler yaparken lezzet ve görünüm açısından önemli olan birkaç püf nokta bulunmaktadır:

Muhallebi Kıvamı: Muhallebiyi pişirirken sürekli karıştırarak, topaklanmamasına özen gösterin. Koyu bir muhallebi kıvamına ulaşana kadar pişirme işlemine devam edin. Muhallebinin tamamen soğumasını bekleyerek, üzerine krem şanti ekleyin. Bu aşamada muhallebiyi mikserle iyice çırpın.

Hamur Kıvamı: Hamuru hazırlarken un eklemesini yavaşça yapın ve hamurun kıvamını kontrol edin. Hamur sıkma torbasına doldurduktan sonra, fırın kağıdı üzerine düzgün ve eşit uzunlukta şeritler sıkın.

Fırın Süresi ve Sıcaklık: Fırında pişirme süresine dikkat edin. Hamurların iyice kabarması ve altın rengini alması için önerilen süreyi kullanın. Fırının kapağını açmadan önce tam pişirme süresini beklemek, içlerinin çekmesine yardımcı olacaktır.

Haberin Devamı

Soğuma Süreci: Pişen hamurları fırından çıkardıktan sonra, kapıyı açmadan önce fırın içinde bir süre bekletmek, eklerlerin içerisinin tamamen çekmesine yardımcı olacaktır. Ardından, tamamen soğuyan hamurları kesin.

Çikolata Kaplama: Eklerin üzerine çikolata batırırken, çikolatanın kıvamını kontrol edin. İyice eritilmiş ve pürüzsüz bir çikolata kullanın. Çikolata kaplamasının düzgün ve ince olması için ekleri hızlı bir şekilde daldırın ve fazla çikolatayı sallayarak atın.

Dekorasyon: Dekorasyon için çikolata dışında beyaz çikolata veya fındık, fıstık gibi malzemeler kullanabilirsiniz. Dekorasyon işlemini eklerin üzerine çikolata henüz sertleşmemişken yaparsanız, malzemeler daha iyi yapışacaktır.

 

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber