Adana DOMUZ GRİBİ OLAN HASTA, YAPAY AKCİĞER İLE HAYATA DÖNDÜ

DOMUZ GRİBİ OLAN HASTA, YAPAY AKCİĞER İLE HAYATA DÖNDÜ

13.01.2016 - 15:34 | Son Güncellenme:

.

DOMUZ GRİBİ OLAN HASTA, YAPAY AKCİĞER İLE HAYATA DÖNDÜ

Adana’da domuz gribi teşhisi konulan bir hasta, Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirilen yapay akciğer ameliyatı ile hayata döndü.
Nefes alma şikayetlerinin artması nedeniyle Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gelen 49 yaşındaki Sevgi K.’de yapılan muayene ve tetkiklerden sonra domuz gribi teşhisine bağlı zatürre geliştiği tespit edildi. Ağır zatürrenin Akut Respiratuar Distres Sendromu’nu (ARDS) tetiklemesi üzerine ameliyata alınan kadına yapay akciğer işlemi uygulandı. Sevgi K., başarılı geçen operasyonun ardından sağlığına kavuştu.
Adana Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Osman Kürşat Arıkan, domuz gribinin ölümcül olmadığını, altta yatan hastalıkların ölüme neden olduğunu kaydederek, “Bu hastamızda da hastanın aşırı kiloları ve kronik hastalıkları, yakalandığı domuz gribinin pnomoniye çevrilmesine neden olmuştur. Aslında domuz gribi kolay atlatılan bir hastalıktır. Çoğunlukla üst solunum yolları enfeksiyonu ile seyreder, az bir kısmında akciğer iltihabı gelişir. Bu hastaların da çok daha az bir kısmında akciğerin fonksiyonlarının tümüyle bozulduğu ARDS hastalığı tetiklenir. ARDS hastalığı, domuz gribinde ölüme yol açan hastalıkların başında gelmektedir” diye konuştu.
Operasyonda yer alan ekibi kutlayan Arıkan, yapay akciğer işleminin bölgedeki kamu hastaneleri ve özel hastaneler arasında ilk olması açısından gurur verici olduğunu belirterek, başarılı bir operasyonla hastayı yaşama bağlayan Prof. Dr. Murat Gündüz, Yrd. Doç. Uğur Gökhan, Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Reanimasyon Uzmanları Dr. Barış Arslan, Uzm. Dr. Mustafa Kütük ve tüm yoğun bakım personelini tebrik etti.
Yapay akciğer (Akciğer ECMO) hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Murat Gündüz, “Yapay akciğer kanın vücut dışında karbondioksitten temizlenip oksijenlendiği ileri düzey bir yaşam destek yöntemidir. Uygulama gelişmiş ülkelerde bile sadece belirli merkezlerde yapılabilmektedir. Bu ileri yaşam desteği, tam donanımlı hastaneye, üst düzey kritik bakım ünitelerine ve yetişmiş insan gücüne ihtiyaç duymaktadır” dedi.
Yaptıkları muayene ve tetkikler sonucunda hastanın akciğerinin tamamen işlevini kaybettiğini, bu nedenle yapay akciğer operasyonu yapılması için işlemlere başladıklarını kaydeden Gündüz, “Hastamız yapay akciğer sayesinde hayata döndü. Şimdi hastamızın akciğer fonksiyonlarının normale dönmesini bekliyoruz. Sevgi Hanım, hafta boyunca yoğun bakımda gözetimimiz altında olacak. Her şey beklediğimiz gibi giderse daha sonra yapay akciğeri çıkaracağız. Hastamızı makineden çıkarırsak inşallah iyi olacağını düşünüyoruz. Emeği geçen tüm arkadaşlarımı tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.