Pozantı Pozantı Kongresi’nin 103'üncü yılı kutlandı

Pozantı Kongresi’nin 103'üncü yılı kutlandı 

05.08.2023 - 15:53 | Son Güncellenme:

Pozantı Kongresi’nin 103'üncü yılı kutlandı 

Pozantı Kongresi’nin 103üncü yılı kutlandı

Malik GÖDELİNER/POZANTI, (Adana), (DHA)- GAZİ Mustafa Kemal Atatürk’ün Adana'nın Pozantı ilçesine gelişi ve Pozantı Kongresi'nin 103’üncü yıldönümü törenle kutlandı.
Mustafa Kemal Atatürk’ün meclis başkanı sıfatıyla katıldığı ilk ve tek kongre olan Pozantı Kongresi’nin 103’üncü yıldönümü nedeniyle düzenlenen törene Pozantı Kaymakamı Fatih Karamahmut, Belediye Başkanı Mustafa Çay, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Mehmet Nuri Dilek, İlçe Emniyet Müdürü Kahraman Özkeskin, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluş başkanları ve vatandaşlar katıldı. Sabah 09.30’da Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ile başlayan kutlama programı, daha sonra tarihi istasyon alanında temsili treni karşılama töreni ile devam eti. İstasyon alanında hazırlanan platformda Mustafa Kemal Atatürk’ün 103 yıl önce Pozantı Kongresi'nde yaptığı konuşma, okundu.
Burada ayrıca bir konuşma yapan Kaymakam Fatih Karamahmut ise özetle, "Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün İlçemize gelişinin 103. yıl dönümünü kutlamanın gururunu ve onurunu yaşıyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı Mustafa Kemal Paşa 5 Ağustos 1920 tarihinde Güney cephesini ziyaret etmek ve Milli mücadeleyi güçlendirmek amacıyla, Pozantı'ya gelerek burada Pozantı Kongresi'ni yapmıştır. Bu kongre ile birlikte Pozantı ilçemiz 5 Ağustos1920'den 5 Ocak 1922'ye kadar Adana'nın vilayet merkezi olmuştur. 5 Ağustos 1920 tarihinde gerçekleştirilen Pozantı Kongresi, başta Adana ve güney bölgemiz olmak üzere memleketin düşman işgalinden kurtuluşunda adeta lokomotif görevi üstlenmiştir. Bütün Çukurova ve çevresi burada alınan önemli ve etkili kararlar neticesinde işgalden kurtarılmıştır. Dört bir yandan Türk Milletinin toprak bütünlüğüne kast eden düşman kuvvetleri Pozantı'da milletimizin kahramanlığını ve cesareti karşısında bozguna uğramıştır. Şerefini ve istikbalini koruma uğrundaki bütün kahramanlık yetilerini, şanlı ecdadından alan milletimizin ve kahraman Pozantılı hemşerilerimizin her zaman milli tarihimize yeni şanlı sayfalar ekleyeceğine itimadımız tamdır. Pozantı kongresi yeni nesillere büyük ve önemli bir miras olarak kalacak olup, bütün Adana ve Pozantı için gurur, sevinç ve övünç kaynağı olmaya devam edecektir" dedi.
Konuşmaların ardından Kaymakam Fatih Karamahmut ve Belediye Başkanı Mustafa Çay Pozantı Kongresi rölyefine çiçek sundu. (DHA)

FOTOĞRAFLI