Adıyaman KURBAN KESİM VE SATIM YERLERİ VETERİNER HEKİMLER TARAFINDAN DENETLENECEK

KURBAN KESİM VE SATIM YERLERİ VETERİNER HEKİMLER TARAFINDAN DENETLENECEK

12.09.2015 - 11:16 | Son Güncellenme:

.

KURBAN KESİM VE SATIM YERLERİ VETERİNER HEKİMLER TARAFINDAN DENETLENECEK

Adıyaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan, Kurban Bayramı nedeniyle yapılacak olan denetim ve kontrolleri açıkladı.
Adil Alan, 2015 yılı Kurban Bayramında dini amaç ve ibadet maksadıyla kurban kesmek isteyen vatandaşların, olumsuz durumlarla karşılaşmaması için, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından gerekli tedbirlerin alındığını dile getirdi.
Kurban satış ve kesim yerlerinin belirlendiğini kaydeden Adil Alan, “Kurban Bayramının 1, 2 ve 3. günlerinde geçici kurban kesim yerlerindeki denetim ve kontroller müdürlüğümüzce görevlendirilen veteriner hekimler tarafından yapılacaktır.
Geçici kurban kesim yerlerinde kesim yapan ya da şahsi kesim yapan vatandaşlarımızın hayvan küpe numaralarını bağlı bulunduğu il - ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimize Kurban Bayramını takiben bir hafta içerisinde getirerek düşüm yapmaları gerekmektedir” dedi.
Adil Alan vatandaşların dikkat etmesi gereken konuları da ele alarak, “Hayvanların kulağında küpe numarasının bulunmasına dikkat edilmelidir. Kurbanlıkların fiziki görünüşlerinde olumsuzluk veya anormallik bulunmaması gerekir. Ağız ve burun kısımlarında salya, yara, akıntı, vücutta geniş yara, şişlik ve ödem bulunmamalı.
Kondisyonu iyi, yuvarlak hatlı ve vücutta kemik çıkıntıları fark edilmeyen, çevresine tepki veren, arka bölümü ıslak olmayan ve dışkı bulaşmamış hayvanların seçilmesi gerekir. Hayvanın çok zayıf olması, çeşitli hastalıklara maruz kaldığının, yetiştirilirken hayvan refahına dikkat edilmediğinin belirtisi olabilir. Yine vücudunda, eklemlerinde çeşitli yara, apse ve şişliklerin bulunması, daha sonra etinde, iç organlarında çıkabilecek çeşitli problemlere işaret edebilir. Hayvanın ishal olması da çeşitli hastalıkların belirtisi olabileceğinden, arka kısmının ıslak olmaması, dışkı bulaşmamış şekilde olmasına dikkat edilmelidir.
Yine memelerinin şiş olması da hastalık belirtisi olacağından bu şekildeki hayvanlar da satın alınmamalı. Vatandaşlar tüm bunlara dikkat ettiklerinde sağlıklı bir kurbanlık seçmiş olacaktır” ifadelerini kullandı.