20.06.2022 - 09:36 | Son Güncellenme:
DHA
Erkan ALTUNTAŞ/AKSARAY, (DHA) AKSARAY’ın Güzelyurt ilçesinde oturan Metin Nalbantoğlu (54), semercilik mesleğinin teknolojiye yenik düşmesinden sonra eşi ve oğluyla birlikte çömlek üretip satıyor. 15 yıl önce çömlek yapmayı öğrendiğinde çevresinden bu işi yapamayacağına dair tepkiler aldığını belirten Nablantoğlu, ''Daha önceleri halı yastık, nalbantlık ile semercilik yapıyordum. Piyasada ürettiğim ürünlere talep azalınca 40 yaşından sonra yeni bir meslek arayışına geçtim. Bu işe girdiğimde ilçemizde bana çok iyi gözle bakmadılar, '40 yaşındasın, bu meslek bu yaşta öğrenilip yapılmaz' dediler. Ben yılmadım, ikinci işime ısrarla devam ettim ve şu an da siparişlere yetişemiyoruz.'' dedi.
Güzelyurt ilçesinde semercilik yapan Metin Nalbantoğlu, mesleğinin teknolojiye yenik düşmesi üzerine geçimini sağlamak için çömlek ustalığını öğrendi. Ardından çömlek üretip satmaya başladı. Çömlekçilik mesleğine başladığında çevresi yaşından dolayı '40 yaşından sonra bu mesleği yapamazsın' deseler de o ikinci mesleğini sürdürmeye devam etti. Eşi Gülcan ve oğlu Murat ile kurduğu atölyede çömlek üreten Nalbantoğlu, şunları söyledi:
''Daha önceleri halı yastık, nalbantlık ile semercilik yapıyordum. Piyasada ürettiğim ürünlere talep azalınca 40 yaşından sonra yeni bir meslek arayışına geçtim. Bu işe girdiğimde ilçemizde bana çok iyi gözle bakmadılar ve bu işin olmayacağını söylediler. Ben ikinci işime ısrarla devam ettim ve şu an da siparişlere yetişemiyoruz. Yaklaşık 15 yıldır bu işi sürdürüyorum. Daha önceleri talep azdı. Şimdi ise yoğun bir talep var. Ürünlerimiz tamamen el yapımı doğal olduğu için piyasadan çokça tercih ediliyor. Malum birde mutfak ürünlerinin fiyatı artınca vatandaşın cazibesi toprak ürünler olmaya başladı. Burada yaklaşık 20 ile 25 farklı ebatta ürün üretiyoruz. Daha önce günlük 100 tane ürün üretirken şu an da 300 ile 400 arası üretimimiz var. Ürünlerimizi Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu, Ankara, Nevşehir ile Dubayı ile Amerika’ya gönderiyoruz.'' (DHA)
FOTOĞRAFLI