Ankara AIPA'dan yapay zekâ araştırması

AIPA'dan yapay zekâ araştırması

10.06.2021 - 14:33 | Son Güncellenme:

AIPA'dan yapay zekâ araştırması

AIPAdan yapay zekâ araştırması

ANKARA, (DHA)- YAPAY Zekâ Politikaları Derneği'nce (AIPA), 14-44 yaş grubundan yüzde 30'u öğrencilerden oluşan bin 135 katılımcı ile toplumda yapay zekanın nasıl tanımlandığı gösteren, 'AIPA Gelecek Araştırması: Toplumda Yapay Zekâ Algısı' isimli araştırmada ilginç sonuçlar çıktı. Katılımcıların yüzde 22'si yapay zekaya dair bir fikri olmadığını, yüzde 21'i ise yapay zekâyı robot ile özdeşleştirdiklerini aktardı.
AIPA tarafından gerçekleştirile 'AIPA Gelecek Araştırması: Toplumda Yapay Zekâ Algısı' isimli araştırmaya katılanlara kişiye yapay zekayı tanımlama, yapay zekâ korkusu, yapay zekanın mesleklerde istihdam ve çalışma alanları üzerindeki etkisi, sektörler ve yapay zekâ etkisi, toplumun geleceğinde yapay zekâ, yapay zekâ ve güven duygusu ile yapay zekanın toplum ve kanun önünde hesap vermesi beklentisinden oluşan 7 başlıkta çeşitli sorular soruldu.
YÜZDE 20'Sİ 'ROBOT' CEVABINI VERDİ
Araştırmada, öne çıkan noktalardan biri olarak toplumda yapay zekanın tam olarak bilinmediği, yapay zekâyı bildiğini söyleyenlerin ise doğru bilmediği dikkati çekti. Yaş grubu ne olursa olsun hemen hemen her yaş grubunun yaklaşık yüzde 20'si için yapay zekâ denilince akıllarına 'robot' geldiği görüldü. Soruları cevaplayan katılımcıların yüzde 22'si yapay zekaya dair bir fikri olmadığını, yüzde 21'i ise yapay zekâyı robot ile özdeşleştirdiklerini aktardı. Yapay zekâyı doğru olarak tanımlayanlarda, makine öğrenmesi ifadesi ön plana çıktı. Yapay zekâya ilişkin doğru tanımlamayı yapan bireyler arasında kadınların oranı, erkeklere kıyasla belirgin düzeyde daha düşük olması ise yapay zekâ alanında kadınların daha az yer aldığına ve kadınların bu alanda daha çok desteklenmesi gerektiğine dikkati çekti.
EN ÇOK ETKİLENECEK ALAN EKONOMİ
Araştırmada verilen cevaplara göre, yapay zekâdan en çok etkilenecek alan olarak yüzde 32.4 ile ekonomi başı çekti. Ekonomiyi yüzde 21.4 ile eğitim, yüzde 13.3 ile medya ve iletişim, yüzde 12 ile güvenlik ve dış politika takip etti. Katılımcılar, alanlardaki yapay zekâ etkisini değerlendirirken konuyu işgücü bağlamında ele aldı. Bir kısmı işsizliğin artacağına, diğer bir kısmı ise teknoloji ile ekonominin canlanması ve yeni iş kollarının oluşacağına inandığını belirtti. Araştırma neticesinde ortaya çıkan en çarpıcı sonuç olarak katılımcıların yüzde 71’inin gelecekte yapay zekâ ile ilgilenmeyi düşünmediklerini belirtmesi dikkati çekti. Yapay zekâ ile ilgilenmeyi düşündüğünü belirten yaklaşık yüzde 29’luk kesim ise, ağırlıklı olarak bu ilgilerini yapay zekâ ve eğitim alanına yoğunlaştıracağını ifade etti.
BİLDİĞİNİ DÜŞÜNENLER YANLIŞ BİLİYOR
Araştırmanın sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan AIPA Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, "Yapay zekânın hayatın her alanını domine etmesi bekleniyor. Araştırmadan da görüleceği üzere toplumumuz yapay zekâ noktasında bilgi sahibi değil. Bildiğini düşünenler ise, yanlış biliyor. Büyük çoğunluğu ise yapay zekaya geleceğinde yer vermeyi düşünmüyor" dedi. 
Küçükşabanoğlu, AIPA olarak yapmayı planladıklarını ise şöyle sıraladı: "Türkiye’de yapay zekâ ile ilgili bilinçlendirme çalışmaları yürütmek, toplumda yapay zekâ konusuna dair farkındalık yaratmak, yapay zekâ alanındaki yanlış bilgilenmenin giderilmesi yoluyla bireysel becerilerin kazanılmasına destek olmak. Türkiye’nin parlak bir yapay zekâ geleceğine sahip olması için politikalar üretmek ve politika üretim süreçlerine katkı vermek ve karar alıcılara etki etmek. Dijitalleşen dünyaya ayak uydurabilmek için bilgili olmak gerekiyor. Bilgiye sahip olduktan sonra dijitalleşmeden korkmaya gerek yok. AIPA olarak çalışmalarımızı sürdürürken, ülkemizin geleceği değil, bugünü olduklarını düşündüğümüz, nüfusumuzun yüzde 31'ini ve yaklaşık 26 milyonluk bir kitleyi oluşturan Z kuşağını önceleyeceğimizi özellikle belirtmek istiyoruz." Küçükşabanoğlu, AIPA’nın Kuantum Araştırma ile gerçekleştirdiği 'Gelecek Araştırması' serisinin ilki olan 'Toplumda Yapay Zekâ Algısı' araştırmasını ilerleyen günlerde farklı alanlarda yeni çalışmaların takip edeceğini de belirtti. Araştırma raporuna derneğin web sitesi olan aipaturkey.org’dan da ulaşılabiliyor.
 

Yazarlar