Ankara BAYRAM SONRASI MUTFAKTA DETOKS ZAMANI

BAYRAM SONRASI MUTFAKTA DETOKS ZAMANI

29.09.2015 - 13:53 | Son Güncellenme:

.

BAYRAM SONRASI MUTFAKTA DETOKS ZAMANI

Medicana International Ankara Hastanesi Beslenme-Diyet Uzmanı Seval Alemdar, protein ve yağ alımının çok arttığı, şekerli gıdaların fazlaca tüketildiği bayramın ardından vücudumuzu yenileme zamanının geldiğini belirtti.
Alemdar, bayramda sıkça yenen tatlı ve böreklerin, en az 24 saat dinlenmesi gerekirken kesimin ardından tüketilen kurban etleri ve tuzlu kavurmaların sindirim güçlüğü ve ödem oluşumuna neden olduğunu belirtirken, "Israrın yoğun, geri çevirmeninde ayıp olduğu kültürümüzde bayram ziyaretlerinde yapılan ikramlar, sizin için tam anlamıyla bir mide fesadına dönüşmüş olabilir. Şimdi kolesterol ve şekeri düzenleme, alınan kiloları verme ve vücudumuzu yenileme zamanı..." dedi. Seval Alemdar, ihtiyaç olan detoks için bayram süresi kadar, yani 4-5 gün sindirimi kolay ve kaliteli besin gruplarından oluşan, ödem çözücü bir beslenmenin yeterli olacağını söyledi.
Bu kapsamda protein alımında kolesterol oranı düşük olan beyaz et tüketimine işaret eden Alemdar, en iyi kalite protein içeren bitkisel kaynaklar olarak da yeşil ve kırmızı mercimek ile barbunya gibi baklagilleri sıraladı.
"Örneğin mercimekli sebze çorbası bu süreçte önemli bir besin kaynağı olabilir. Yeşil-kırmızı biber, mantar, maydanoz ve yulaf kepeğinden yapacağınız bir omlet de sizi sağlıklı biçimde tok tutacaktır" diyen Alemdar, su içeriği yüksek ve sindirimi kolay olan kabak, ıspanak ve brokoli gibi sebzelerle yapılacak yemeklerin de mideyi rahatlatacağına değindi.
Seval Alemdar, ara öğün olarak meyve ile yeşil çay ve bitki çayı tüketiminin olumlu etkisine işaret etti. Alemdar, şeker hastalarının meyveleri tek başına değil yarım yağlı süt veya yoğurt ile tüketmesi gerektiğini de ekledi.
KOLAY DETOKS SUYU TARİFİ
Alemdar’ın ara öğünlerde tüketimini önerdiği detoks suyu tarifi ise şöyle: "İki litre su, bir adet doğranmış kabuklu yeşil ekşi elma, bir bağ yıkanmış maydanoz,bir adet limon suyu ve bir çubuk kök tarçın kaynatılır. Soğutularak sürahiye süzüldükten sonra içine bir adet ince dilimlenmiş elma ve limon atılır. Arzuya göre nane yaprağı eklenir. Gün içinde öğün öncesinde tüketilir.”