Ankara TİKA’DAN TÜRKMENİSTAN KÜLTÜR HAFTASI ETKİNLİKLERİNE DESTEK

TİKA’DAN TÜRKMENİSTAN KÜLTÜR HAFTASI ETKİNLİKLERİNE DESTEK

04.07.2014 - 14:45 | Son Güncellenme:

.

TİKA’DAN TÜRKMENİSTAN KÜLTÜR HAFTASI ETKİNLİKLERİNE DESTEK

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Türkmenistan Kültür Haftası etkinliklerine Tunus ve Kenya’dan katılım sağlandı.
Geçtiğimiz yıl Avaza Milli Turizm Bölgesinde ilki düzenlenen Türkmenistan Kültür Haftası etkinlikleri bu yıl Türkmenistan’ın kuzeyinde yer alan Daşoğuz’da gerçekleştirildi. Bu yıl aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 18 ülkeden ressam, şair ve sanatçılar, profesyonel ekipler ve popüler folklor-etnografik dans gösteri gurupları Daşoğuz’daki etkinliklere katıldı. Türkmenistan’da kutlanan Kültür ve Sanat Çalışanları Günü münasebetiyle düzenlenen Uluslararası Sanat Fuarı, Türkmen ve yabancı sanatçıların eserlerinin yer aldığı sergi, konser, tiyatro prömiyerleri, yeni çıkan kitapların tanıtımları ile şiir okuma akşamlarının gerçekleştirildiği Kültür Haftası etkinlikleri 23-29 Haziran 2014 tarihleri arasında yapıldı.
Türkmenistan Devlet Başkanı Sn. Gurbanguli Berdimuhamedov’un himayelerinde Türkmen halkı ile dünya halkları arasındaki kültürel bağları güçlendirmek amacıyla, UNESCO’nun Dünya Mimari Listesi’ne dahil edilen Köhneürgenç mimari şaheserlerinin mekanı olan Daşoğuz Vilayetinde başlatılan ve bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Sanat Festivaline, TİKA’nın desteğiyle ilk defa Afrika ülkeleri Kenya ve Tunus’tan sanatçıların katılımları sağlandı.
Uluslararası Sanat Festivali münasebetiyle dünyanın 18 farklı ülkesinden bir araya gelen meşhur ressam, şair, profesyonel sanatçıların gösterime sunduğu eserler ve popüler folklor gruplarının sergilediği performanslarla tam anlamıyla rengarenk bir kültür bayramı yaşandı.
Türkmenistan’da düzenlenen ve bir hafta boyunca devam eden dünya sanatçılarının ve eserlerinin bir araya geldiği bu büyük etkinlikte TİKA’nın desteğiyle katılan Kenya’dan iç tasarım sanatçısı Charles Kyeti Mwanza ve Tunus’tan yazar ve seramikçi Mohamed Hachicha, kuyumcu Sonia Douihech Ep Ben Tkhayat ile ressam Charfi Abdessalem’in eserlerini sergileme ve tanıtma imkanı buldular.
Kültür Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’un da izlediği gala konserinde Türk sanatçıların yanı sıra Çin, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Ermenistan ve ev sahibi Türkmenistan'dan sanatçılar ve folklor ekipleri sahne aldı.
TİKA, Türkmenistan Kültür Bakanlığı işbirliğinde her yıl bu tür kültür organizasyonlarına destek oluyor. Ülkede yapılan faaliyetlere verilen destek, Türkiye ve Türkmenistan ilişkilerine olumlu katkı sağladığı gibi, faaliyetlerine destek olunan ülkeyle katılımcı sağlayan diğer ülkeler arasındaki ilişkilere de katkı sağlıyor.
Festival organizasyonuna sağlanan katılımlar TİKA’nın Tunus ve Kenya Nairobi Koordinatörlüklerinin katkılarıyla gerçekleştirildi. Üç ülke Koordinatörlüğü işbirliğinde organize edilen bu faaliyetin Türkiye dışında bir başka ülkede gerçekleştirilmesiyle, farklı ülkeler arasında dostluk köprüsü kuran TİKA, ülkeler arasındaki diplomasi ve kültür alanlarındaki dostluk ilişkilerine de katkı sağlayarak önemli bir rol üstlenmiş oldu.