Geri Dön

TZOB, Ramazan sonu üretici-market fiyatlarını açıkladı

TZOB, Ramazan sonu üretici-market fiyatlarını açıkladı

ANKARA, (DHA)- TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazan ayının son günlerinde, üretici ve market fiyat farkının 5,3 kata kadar ulaştığını söyledi. Bayraktar, Ramazan sonunda fiyatı en fazla artan ürünün markette ve üreticide havuç, fiyatı en fazla düşen ürünün ise, markette sivri biber ve üreticide kuru soğan olduğunu belirtti.
TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, TZOB olarak üreticiden tüketiciye halkın tamamını yakından ilgilendiren gıda fiyatlarındaki değişimleri takip etmeye ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeye devam ettiklerini belirtti. Kuru incirin 5,3 kat, salatalığın 5,1 kat, elmanın 4,5 kat, maydanoz, kuru soğan ve nohutun 3,9 kat fazlaya tüketiciye satıldığını ifade eden Bayraktar, "Üreticide 13 lira olan kuru incir 68 lira 70 kuruşa, 59 kuruş olan salatalık 3 liraya, 1 lira 63 kuruş olan elma 7 lira 29 kuruşa, 50 kuruş olan maydanoz 1 lira 96 kuruşa, 60 kuruş olan kuru soğan 2 lira 32 kuruşa, 2 lira 89 kuruş olan nohut 11 lira 13 kuruşa satılmaktadır" dedi.
'MARKETTE FİYAT DÜŞÜŞÜ EN FAZLA SİVRİ BİBERDE'
Ramazan sonunda markette 21, üreticide 9 üründe fiyat artışı, markette 10, üreticide 8 üründe fiyat düşüşü olduğunu markette 5, üreticide 11 üründe fiyatın değişmediğini bildiren Bayraktar, Ramazan sonunda fiyatı en fazla artan ürünün markette ve üreticide havuç, fiyatı en fazla düşen ürünün ise, markette sivri biber ve üreticide kuru soğan olduğunu belirtti. Ramazanın son günlerinde, Ramazan öncesine kıyasla markette kuru fasulye, kuru üzüm, Antep fıstığı, zeytinyağı ve yeşil soğan fiyatında bir değişim meydana gelmezken, markette fiyat düşüşünün en fazla yüzde 58,48 ile sivri biberde görüldüğünü bildiren Bayraktar, "Sivri biberdeki fiyat düşüşünü yüzde 43,26 ile kuru soğan, yüzde 38,61 ile patates, yüzde 34,16 ile salatalık, yüzde 25,43 ile kabak izledi. Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde, 52,36 ile havuçta yaşandı. Havuçtaki fiyat artışını yüzde 12,87 ile yumurta, yüzde 10,62 ile elma, yüzde 8,82 ile kuru kayısı, yüzde 8,31 ile mısırözü yağı, yüzde 7,85 ile kuru incir, yüzde 7,74 ile ayçiçek yağı, yüzde 6,73 ile pirinç takip etti" diye konuştu.
'FİYATI EN FAZLA DÜŞEN ÜRÜN KURU SOĞAN'
Ramazanın son günlerinde, Ramazan öncesine kıyasla üreticide, maydanoz, yeşil soğan, elma, kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru incir, zeytinyağı ve süt fiyatında değişim yaşanmadığını, yüzde 75,26 azalmayla fiyatı en fazla düşen ürünün kuru soğan olduğunu belirten Bayraktar, "Kuru soğandaki fiyat düşüşünü yüzde 67,20 ile sivri biber, yüzde 63,05 ile patates, yüzde 58,53 ile salatalık, yüzde 21,75 ile kabak, yüzde 18,92 ile domates, yüzde 5,13 ile limon, yüzde 4,21 ile marul izledi. Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 70,73 ile havuçta görüldü. Havuçtaki fiyat artışını yüzde 36,85 ile patlıcan, yüzde 36,36 ile kuru kayısı, yüzde 20 ile fındık, yüzde 11,47 ile yumurta, yüzde 9,99 ile Antep fıstığı, yüzde 3,37, yüzde 3,09 ile kuru üzüm, yüzde 2,42 ile kuzu eti takip etti" dedi.

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber