Ankara “YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAM ATLASI” KULLANIMA AÇILDI

“YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAM ATLASI” KULLANIMA AÇILDI

10.03.2016 - 14:48 | Son Güncellenme:

.

“YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAM ATLASI” KULLANIMA AÇILDI

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı M. A. Yekta Saraç, “Yükseköğretim Program Atlası ile öğrencilerimizin üniversite tercihlerinin yönlendirilmesi hususunda öğrencilerimiz, sanal ortamda, cep telefonu ile bile erişebilecekleri güvenilir bir bilgi kaynağına, sanal bir rehbere kavuşmuş olacaktır" dedi.
YÖK’ün "Yükseköğretim Program Atlası" uygulama ve bu uygulama içerisinde yer alan "YÖK Lisans/ YÖK Önlisans Atlası" ve "YGS-LYS Net Sihirbazı" YÖK Başkanı Saraç’ın katılımıyla düzenlenen tanıtım toplantısıyla kullanıma açıldı. Toplantıda yaptığı konuşmada Saraç, Bu sene 2016 ÖSYS’ye 2 milyon 255 bin 386 kişi başvurdu ve bunların 2 milyon 178 bini aşkın öğrenci önümüzdeki Pazar günü sınava girecek. Öncelikle sınava girecek tüm adaylarımıza başarılar diliyorum. Bugünkü projemiz işte bu adaylarımıza yönelik, onların sınav sonrasında tercih aşamasında karşılaştıkları problemlerinin çözümüne yönelik bir proje. Sınava giren adayların öğrenim durumları ile ilgili ÖSYM tarafından açıklanan istatistikler incelendiğinde, adayların yaklaşık yüzde 30’unun hali hazırda üniversite öğrencisi, üniversite mezunu ya da üniversiteye yerleşip daha sonra ayrılmış kişiler olduğu anlaşılıyor. Kendini sınamak için sınava girdiği düşünülebilecek çok küçük bir kitle dışında, bu adayların hali hazırda okumakta ya da mezun oldukları üniversiteden, programdan memnun olmadıkları, zamanında bilinçli tercih yapmadıkları, yeni bir arayış içinde oldukları söylenebilir” diye konuştu.
ÖSYM’nin merkezi yerleştirme istatistikleri incelendiğinde bir başka çarpıcı istatistiğinde karşılarına çıktığını bildiren Saraç, “2015 için konuşacak olursak, tercih kullanan 1 milyon 239 bin 800 kişinin 784 bin 950’si örgün programlara yerleşmiş. Bir diğer ifade ile Yükseköğretim Sistemimiz tercih kullanıp üniversiteli olma niyetini ÖSYM’ye bildiren her 100 öğrenciden 63’üne, YÖK adayların kendi tercihleri çerçevesinde, örgün programlarda bir yer sunmuş. Bu iyi bir oran. Ancak gelin görün ki bu adaylardan 100 bin 732’si kazandıkları programlara gidip kesin kayıt yaptırmamışlar. Bu, hem bu adaylar, hem üniversiteler, hem de yükseköğretim sistemimiz için kayıp demek. Kayıt yaptırmama davranışının ardında da bilinçli yapılmayan tercihlerin yattığını söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.
“ZİRA BU ÜLKEDE DİPLOMANIN PUL OLDUĞU BİR DÖNEM YAŞANMASIN İSTİYORUZ”
Yeni YÖK olarak, yükseköğretim süreçlerinde kalitenin yükseltilmesi yönünde akademi camiasının ve tüm toplumun önünde dirayetli şekilde adımlar attıklarını söyleyen Saraç, şunları kaydetti:
“Yükseköğretimde girdi kalitesinin yükseltilmesi amacıyla son bir yıl içinde önemli kararlar aldık. Tıp, Mühendislik, Mimarlık, Hukuk programlarına girişte taban başarı sırası şartı getirdik. YGS Baraj puanını 140’tan 150’ye çıkardık. Zira bu ülkede diplomanın pul olduğu bir dönem yaşanmasın istiyoruz. Elbette bu tedbirler girdi esaslıdır, süreç ve çıktı esaslı düzenlemeler de gereklidir ve bu yolda da adımlar atıyoruz, atmaya devam edeceğiz. Bahsettiğimiz girdi esaslı tedbirlerin matematiksel/mekanik tedbirler olduğunu söyleyebiliriz. Kalitenin yükseltilmesi için bir diğer önemli boyut adayların bilinçli tercih yapmasıdır. Bilinçli şekilde üniversitesini, programını seçen ve o üniversitenin öğrencisi olan bir adayın yükseköğretim yaşamı boyunca daha verimli olması doğaldır”.
“ÖNEMLE VURGULAMAK İSTİYORUM. YÖK PROGRAM ATLASI BİR “TERCİH ROBOTU” DEĞİLDİR”
“Elimizde fayda sağlayacak çok daha veri ve bilgi var” diyen Saraç, “İşte bu ek bilgilerin basılı ortamda paylaşılmasındaki zorluklar göz önünde alınarak teknolojinin de imkanlarından da faydalanarak Yükseköğretim Program Atlası’nı bugün burada açıyoruz. Yükseköğretim Program Atlası ile öğrencilerimizin üniversite tercihlerinin yönlendirilmesi hususunda öğrencilerimiz, sanal ortamda, cep telefonu ile bile erişebilecekleri güvenilir bir bilgi kaynağına, sanal bir rehbere kavuşmuş olacaktır. Bu noktada, önemle vurgulamak istiyorum. YÖK Program Atlası bir “tercih robotu” değildir. Ondan daha da ileri noktada, sadece YÖK tarafından derlenebilecek/paylaşılabilecek işlenmiş verilerin yer aldığı seçkin ve güvenilir bir referans kaynaktır. YÖK, yıllar yılı, gençlerin gözünde soğuk, uzak, sevimsiz bir kurum hüviyetinde idi. Geçmişin kötü algısını artık sırtımızda taşımak istemiyoruz. Yeni ve yenilikçi YÖK olarak gençlerimizi gözünde onları kucaklayan, fayda sağlayan, yol gösteren bir yere gelmeyi hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.
“YANLIŞ KAPILARI ÇALMASINLAR VE YANLIŞ ARAYIŞLARA GİRMESİNLER, İSTİYORUZ”
YÖK Bilgi İşlem Dairesinin, liselerdeki üniversite adaylarına rehberlik eden öğretmenlerin ve öğrencilerin önem verdiği noktaları ve soruları dikkate alarak Yükseköğretim Program Atlası’nı hazırladığını da sözlerine ekleyen Yekta Saraç, şöyle konuştu:
“Bu programın hazırlamasında gençlerin beklenti ve tercihleri dikkate alındı. Uygulama tamamen mobil uyumlu olarak geliştirildi. Görsellerin seçimi, kullanılan dil, hatta program isimleri bile gençlere hitap edecek şekilde belirlendi. Öğrenci dostu olan YÖK olalım istiyoruz. Bu bağlamda halkamızı genişletmek istiyor ve üniversite adayı olan lise öğrencilerine de hizmet sunuyoruz. Lisans programlarını hedefleyenler için üniversiteye giriş süreci iki devreli bir müsabaka gibidir. Önümüzdeki Pazar günü üniversiteye giriş sürecinde ilk aşama olan YGS gerçekleşecek. Maçın ilk devresinin sonunda gençlerimiz, hedeflerine ne kadar yakın ne kadar uzak olduklarını merak edecekler. Yanlış kapıları çalmasınlar ve yanlış arayışlara girmesinler, istiyoruz. YÖK Program Atlası’nda, hedefledikleri programlara geçen sene yerleşenlerin YGS sonrasındaki ortalama başarılarını görebilirler. Böylece kendilerine gerçekçi hedefler belirleyebilirler. LYS aşamasından sonrasındaki tercihlerinde bu atlas yine kendilerine yol gösterecektir. Yeni YÖK olarak tüm kararlarımızda mümkün olan en üst seviyede veri ve bilgiye dayalı analizler yaparak ilerliyoruz. Son dönemde tercih sayısını 30’dan 24’e indirilmesi yönündeki kararımız da yapılan itinalı analiz ve simülasyonlar sonucu alınmıştır.”
“500 BİN YERLEŞEN VERİSİ DERLENEREK GİRİLMİŞTİR”
Bu atlasın adaylar için nitelikli bir rehber hoca görevi üstleneceğini ifade eden Saraç, “Bu programa ulaşmak cep telefonu ile bağlanabilecek kadar kolaydır. Adayların girmek istedikleri programlar ile ilgili sunulan bilgiler şimdiye kadar adaylar için rehberlik yapanların ulaşamadığı bilgilerdir. Her bir öğrenci alan programın bir anlamda kimlik bilgileri verilmektedir. Onbini aşkın programın her birisi için 500 bin yerleşen verisi derlenerek girilmiştir. Adayların hedefledikleri programlar için hangi testten kaç net yapmaları gerektiği kolayca görülebilecektir. Her bir yükseköğretim programı için o programa geçen sene yerleşen adayların tek tek testlerdeki netleri hesaplanmış ve bunların ortalamaları alınmıştır. Bütün veriler tahmini değil gerçek değerlerdir. Bu program yeni ve yenilikçi YÖK’ün yükseköğretim gören öğrenciler dışında liseden yükseköğretime geçiş aşamasındaki öğrencilere yönelik sunduğu ilk hizmettir. YÖK Program Atlası’nın fayda sağlayacağı kitle sadece yükseköğretime geçiş aşamasındaki öğrenciler, öğrenci aileleri değil; ortaöğretim seviyesindeki eğitimciler, rehber öğretmenler, eğitim yöneticileri, yükseköğretim seviyesinde akademisyen, araştırmacı ve yöneticiler ve hatta bu konuda bilimsel çalışma yapmak isteyen kişiler, ayrıca başta bakanlıklar olmak üzere devlet kurumlarıdır. Mesela bu program öncelikle üniversite adayları için hazırlanmış olmakla birlikte diğer taraftan toplumu dönüştürücü mükemmeliyet merkezleri olarak tanımlanan üniversitelerin, dönüşen bir sürece girip girmediği de ortaya konulabilir” dedi.
"SGK İLE BİR PROTOKOL İMZALADIK. MEZUNLARIMIZIN HANGİ ALANLARDA ÇALIŞTIĞI BİLGİSİNİ DE BU SİSTEM VASITASIYLA GÖRÜLEBİLECEK"
Üniversitelerin mezunlarının iş bulma oranlarının ve hangi düzeyde iş buldukları hususunun önemli olduğunu söyleyen YÖK Başkanı Saraç, şunları kaydetti:
“Üniversite bazında mezun izleme birimlerinin oluşturulmasını belirtmiştik. Bunu üniversitelerimizi teşvik etmeye başladık. Bu YÖK’ün yürütebileceği bir süreç değil, üniversitelerin yürütmesi gerektiği bir süreç. Bununla ilgili yönlendirme yapmaya başladık. Üniversitelerimizin artık mezun izleme birimlerinin de oluşması lazım. Bu sene yine ilk defa mezunların merkezi sınavlardaki başarılarını açıklamak istiyoruz. bu KPSS’de, TUS’da olabilir. Bir diğer hususta SGK ile bir protokol imzaladık. Mezunlarımızın hangi alanlarda çalıştığı bilgisini de bu sistem vasıtasıyla görülebilecek. SGK bağlantısıyla sınırlı olmak üzere hangi alanlarda çalıştığı bilgisine de ulaşmış olacağız.”
Saraç’ın konuşmasının ardından programın teknik detayları hakkında Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Hasan Lale bilgilendirme yaptı. Öte yandan "Yükseköğretim Program Atlası"na "yokatlas.yok.gov.tr" adresinden ulaşabilecek.