Ankara Zika Virüsü İle Mücadeleye Tika'dan Destek

Zika Virüsü İle Mücadeleye Tika'dan Destek

22.12.2016 - 12:20 | Son Güncellenme:

.

Zika Virüsü İle Mücadeleye Tikadan Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Gine Bissau Sağlık Bakanlığına bağlı Ulusal Sağlık Enstitüsüne Zika virüsü ile mücadelede ve HIV testinde kullanılan cihaz desteğinde bulunuldu.
TİKA, Gine Bissau’da sağlık projelerine hız kesmeden devam ediyor. Son yıllarda Afrika Kıtası’nda ortaya çıkan Zika virüsü sinek ısırığı ile bulaşıyor ve özellikle hamilelerde bebeğin beyin fonksiyonlarının bozulmasına sebep oluyor. Gine Bissau’da sıkça rastlanan hastalıkla mücadele etmek ve erken teşhis koymak amacıyla Eliza Testi Yıkayıcı ve Okuyucu Cihaz Seti, Gine Bissau Sağlık Bakanlığına bağlı Ulusal Sağlık Enstitüsüne TİKA tarafından teslim edildi. Zika virüsünün yanı sıra, HIV testinde de kullanılan cihaz, Gine Bissau’da nüfusun yüzde 3’ünü etkileyen AIDS hastalığının da erken teşhisinde kullanılıyor.
Cihazın teslim törenine Gine Bissau Sağlık Bakanı adına Sağlık Bakanlığı Genel Sekreteri Guilame Antonio Sıla, Ulusal Sağlık Enstitüsü Müdürü Dr. Placido Cardoso, Gine Bissau Fahri Konsolosu Agnelo Gomes, TİKA Dakar Koordinatörü Yaver Demir, Enstitü personeli ve TİKA yetkilileri katıldı. Törende ülkemizin sağlık alanında Gine Bissau’ya yönelik yardımları katılan yetkililer tarafından ifade edilerek, duyulan memnuniyet ve minnettarlık her fırsatta dile getirildi. Ayrıca bu dinamik ve verimli işbirliğinin devamının Gine Bissau için ne derece önemli olduğu ifade edildi. Yetkililer, geçmişte TİKA tarafından Gine Bissau’ya hibe edilen iki ambulans sayesinde bölgedeki kadın ölüm oranının yüzde 50 oranında azaldığına dikkat çekerek, bir ambulansın dahi ülke için taşıdığı önemi vurguladılar.