Antalya Antalya Lisesi mezunlarından tarihi bina eylemi

Antalya Lisesi mezunlarından tarihi bina eylemi

24.06.2022 - 13:51 | Son Güncellenme:

Antalya Lisesi mezunlarından tarihi bina eylemi

Antalya Lisesi mezunlarından tarihi bina eylemi

 

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)- ANTALYA'nın ilk lisesi olarak bilinen Antalya Lisesi'nin, halen okul olarak da kullanılan 125 yıllık tarihi ikiz binalarının, Olgunlaşma Enstitüsü'nün talebiyle sanat merkezi yapılmak istenmesine, lise mezunları karşı çıktı. Antalya Lisesi ve Mezunları Vakfı (ALİV) binanın okulda kalması çağrısında bulundu.

Kaleiçi'nde faaliyet gösteren Olgunlaşma Enstitüsü'nün, Antalya Lisesi'nin ikiz tarihi binalarından birini sanat merkezi yapmak için Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yaptığı talep üzerine Antalya Lisesi mezunları okul önünde toplanarak, basın açıklaması yaptı. ALİV ve Antalya Lisesi Mezunları Derneği'nin (ALİMDER) organize ettiği basın açıklamasına, CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, Antalya Eşgüdüm Kurulu Başkanı Tayfun Çavdar, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı İbrahim Daş ve çok sayıda mezun katıldı.

100 BİNE YAKIN MEZUNU VAR

125 yıllık tarihinde Ahmet Hamdi Tanpınar da dahil 100 bine yakın mezunu olan Antalya Lisesi'nin ikiz taş binalarının okulda kalmasını isteyen mezunlar adına ALİV Başkanı Olcay Okutan açıklama yaptı. Antalya Lisesi'nin hizmetlerinin 1992'ye kadar aralıksız devam ettiğini anlatan Olcay Okutan, 1992'de Milli Eğitim Bakanlığı'nca bir binada Cumhuriyet Müzesi kurulduğunu, yıpranması sonucunda da Antalya Valiliği'nce restorasyonu yapılarak, 2019'da yeniden okula teslim edildiğini açıkladı.

4 TEMMUZ'DA İKİ SERGİ AÇILIYOR

Daha önce de benzer bir tahsis işlemi sorunu yaşandığını ve karşı çıkmaları neticesinde iptal edildiğini dile getiren Okutan, “Okul idaresine teslim edilen binamızda vakfın ve mezunların desteğiyle yeni düzenlemeler yapıldı. Bizim belleğimize ait olan Antalya Lisesi'nin varlığından itibaren korunan malzemelerin burada hazırlanan sergi odalarında sergilenmesi için müzemiz açılacaktı. Antalya Lisesi'nin bütün saklı tutulan objeleri, belgeleri 4 Temmuz'da müzemizde sergilenecek. Aynı zamanda yıllarca okulumuzda resim öğretmenliği yapan Mustafa Köseoğlu'nun Antalya konulu resim sergisi de açılacak" dedi.

'BU İKİ TARİHİ BİNA ATIL DEĞİLDİR'

Bu binaların Antalya Lisesi öğrencileri tarafından kullanıldığını dile getiren Okutan, şöyle devam etti:

“Atıl veya boş değil. Bu binalar sanki boşmuş, kullanılmıyormuş gibi başkalarına tahsisi sözkonusu. 1 Mart'ta Olgulaşma Enstitüsü'nün burada yapılan sergi sonrasında, bizim okulumuza ait bu binalar Olgulaşma Enstitüsü'ne çok yakıştırılmış ve kullanımına daha uygun görüldüğü için Antalya Lisesi öğrencileri ve öğretmenlerinin elinden alınarak onlara verilmesi uygun görülmüş. Biz bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Antalya Lisesi'nin bu iki tarihi binası atıl değildir, başkalarına tahsis edilemez, kullanılıyor ve sadece Antalya Lisesi öğrencileri ve öğretmenlerine aittir."

FOTOĞRAFLI