Demre Agave ağacı hazin sona yaklaşıyor

Agave ağacı hazin sona yaklaşıyor

28.09.2021 - 10:37 | Son Güncellenme:

Agave ağacı hazin sona yaklaşıyor

Agave ağacı hazin sona yaklaşıyor

 

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)- ANTALYA'nın Demre ilçesinde D-400 karayolunun kıyısında bulunan halk arasında 'yüzyıl ağacı' olarak bilinen Agave ağacı çiçek açtı. Ömründe bir kez çiçek açtığı bilinen ağaç daha sonra solmaya başladı.

Demre'ye bağlı Yavu Mahallesi'nden geçen D-400 karayolunun Kaş yönünde yılladır halk arasında sabır ağacı olarak bilinen bir Agave ağacı yer alıyor. Agave ağacı çok güzel çiçekler açınca yoldan geçenlerin ilgi odağı oldu. UNESCO Kültür Mirası Listesi'nde olan, 60-100 yıllık ömründe bir kez çiçek açan Agave ağacının yoldan geçenler tarafından fotoğrafı çekilmeye başladı. Ancak Agave ağacının en altındaki yaprakları ölmeye başladı, çiçekleri de ağır ağır solmaya başladı.

Agave ağacını fotoğraflayan ve adının açıklanmasını istemeyen bir bayan botanik uzmanı, bu ağacın Meksika ve Amerika'da yaygın olan, Türkiye'de Akdeniz ve Ege bölgelerinde nadir olarak görülen bir tür olduğunu söyledi. Halk arasında 'yüzyıl bitkisi' olarak da bilinen bir kaktüs türü olan ağacın ömründe bir kez çiçek açtığı, çiçeklerinde oluşan tohumlarını mümkün olan en uzağa attıktan sonra da ölmeye başladığı belirtildi.

Yavu Mahallesi'nden vatandaşlar yılladır ağacın burada durduğunu ancak ne olduğunu ve neye yaradığını bilmediklerini kaydetti.

FOTOĞRAFLI