Finike Finike'de maden ocağına karşı imza kampanyası

Finike'de maden ocağına karşı imza kampanyası

24.06.2022 - 11:02 | Son Güncellenme:

Finike'de maden ocağına karşı imza kampanyası

Finikede maden ocağına karşı imza kampanyası

 

Mahir ÇEVİREN/FİNİKE, (DHA) - ANTALYA'nın Finike ilçesinde maden ocağı yapılmasına karşı çıkan bölge halkı ve çevreciler, imza kampanyası başlattı.

Finike'ye bağlı Boldağ mevkii sınırları içerisinde maden ocağı yapımı için bir şirket tarafından kurumlardan olur alındığı ve keşif yapıldığını öğrenen bölge halkı ve çevreciler, ocağın açılmasına karşı imza kampanyası başlattı. Finike Belediyesi öncülüğünde başlatılan kampanyaya 902 kişi destek verdi. Boldağ mevkiine sınır olan İskele Mahallesi'nin muhtarı Ahmet Çobanoğlu da ocağın içme suyu deposu alanına yakın olduğunu ve halkın sağlığını tehdit ettiği gerekçesiyle maden ocağı yapımı başvurusunun iptali için dilekçe verdi.

Verilen dilekçede, "Antalya ili, Finike ilçesi Boldağ sınırları dahilinde bir şirketin maden arama faaliyetlerinde bulunduğunu haricen öğrenmiş bulunmaktayız. Maden arama izni verilen sahanın ilçe merkezine, yerleşim yerlerine ve içme suyu deposunun çok yakınında olması ile birlikte endemik bitkiler yönünden zengin orman bitki örtüsünün, su havzalarının, tarımsal faaliyetlerin, turizm bölgesinin, yaban hayvanlarının yaşam sahasının içinde olması nedeniyle arama faaliyetlerinin ivedilikle durdurularak söz konusu maden arama faaliyetlerine ve varsa tüm maden arama ve işletme faaliyetlerine son verilmesi gerekmektedir. Arama faaliyetinde bulunan taş ocağının, bugüne kadar Finike ilçesinde faaliyet gösteren taş ocaklarının toz çıkarmadan çalışmadığı nazara alındığında insan sağlığına çok zarar vereceği de açıktır. Anayasanın 56. maddesinde yer alan 'Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir' açık hükmü gereği anayasal hak olan çevre hakkımızın korunması gerektiği, Paris İklim Anlaşmasına ve çevre mevzuatına açıkça aykırılıklar nedeniyle söz konusu maden şirketinin veya varsa diğer maden şirketlerinin tüm arama veya işletme faaliyetlerinin telafisi mümkün olmayan zararlar ortaya çıkmadan durdurulmasına ve konu ile ilgili olarak tarafımıza ayrıntılı bilgi verilmesine, karar verilmesini saygıyla arz ve talep ederiz" ifadelerine yer verildi.

Finike'de mermer ocaklarına karşı verdikleri mücadeleyle tanınan ve 9 Mayıs 2017 tarihinde yaşadıkları dağ evinde öldürülen Ali Ulvi- Aysin Büyüknohutçu çiftinin kurduğu Toroslar ve Akdeniz Kıyıları Çevre Koruma Derneği (TORAÇDER) de imza kampanyasına destek verdi.

FOTOĞRAFLI