Kaş Süleyman Çavuş Camisi restore ediliyor

Süleyman Çavuş Camisi restore ediliyor

07.06.2022 - 10:50 | Son Güncellenme:

Süleyman Çavuş Camisi restore ediliyor

Süleyman Çavuş Camisi restore ediliyor

 

Ahmet ACAR/KAŞ, (DHA) - ANTALYA'nın Kaş ilçesinde restore edilen Süleyman Çavuş Camii'nin Kurban Bayramı'nda ibadete açılması bekleniyor.

İlçe merkezinde Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı ve Kaş Belediyesi tarafındanrestore edilen ki tarihi Süleyman Çavuş Camii'nin restorasyonu devam ediyor. Kurban Bayramı öncesi ibadete açılması hedeflenen camide yüklenici firmanın çalışmaları devam ediyor. Çalışmalarda tarihi caminin, iç ve dış cephesindeki çimento kaplı harçlar temizlendi. 65 santimetreyi büyüklüğündeki taş duvarlar ortaya çıkarıldı. Bina çimento kullanmadan güçlendirildi. Taş duvarlar arası Horasan harcıyla sıvandı. Binanın aslına uygun ahşap doğramalar yapıldı. Ahşabın yerine sonradan kullanılan plastik doğramaların tamamı kaldırıldı. Mihrap, anbon ve vaiz kürsüsünün boyaları temizleniyor. Temizlenen bölümler altın varakla kaplanıyor.

Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, şunları söyledi:

"Kaş'ın en eski camilerinden olan 1932 yılında Süleyman Çavuş lakaplı Süleyman Yıldırım tarafından yaptırılan birinci derecede arkeolojik ve kentsel sit alan içinde ve koruma altında. Aslına uygun olarak hazırlanan proje doğrultusunda restore ediliyor. Restore bedeli olan 2 milyon 227 bin 433 liranın yüzde 95'i Antalya valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından karşılanıyor. Yüzde5'i de Kaş Belediyesi tarafından karşılanıyor. Cumhuriyet Dönemi taş ve ahşap mimarinin en güzel örneklerinden biri olan tarihi camimizi aslına uygun olarak gelecek kuşaklara taşıyoruz. Restorasyonu yürüten firmanın 28 Ocak 2023 yılına kadar süresi var ama Kurban Bayramı'nda ibadete açılması hedefleniyor

FOTOĞRAFLI