Aydın MAPUSHANE HAYATINDA ŞARTLAR DEĞİŞTİ

MAPUSHANE HAYATINDA ŞARTLAR DEĞİŞTİ

17.06.2014 - 09:52 | Son Güncellenme:

.

MAPUSHANE HAYATINDA ŞARTLAR DEĞİŞTİ

Avrupa Birliği ilerleme raporları doğrultusunda yapılan birçok değişiklikle mabushane hayatında da ciddi değişiklikler oldu. 80’li yıllarda dilden dile dolaşan ve yediden 70’e herkesin söylediği ‘Kara Zindan’ adlı hapis hayatını anlatan eser de hapishane hayatındaki değişikliklerle birlikte unutulmaya başladı.
Aydın E Tipi Kapalı Cezaevi’ne İl İnsan Hakları Kurulu ile birlikte incelemelerde bulunan Efeler Kaymakamı İzzettin Sevgili, cezaevi şartlarının olumlu manada çok önemli gelişmeler kaydettiğini belirterek, bir şekilde cezaevine düşmüş olanların en iyi şekilde ıslah edilip insani ihtiyaçlarının karşılanması için devletin elinden geleni yaptığını söyledi. Cezaevlerinin bir hapishaneden ziyade, ıslah edilen, eğitim ve meslek edindirme kurumu gibi faaliyet göstermeye gayret ettiğini belirten Efeler Kaymakamı İzzettin Sevgili, tutuklu ve hükümlülerin makul isteklerinin karşılanmaya çalışıldığını belirtti.
Yeni yönetmeliklere göre, şartları iyileşen tutuklu ve hükümlülerin en büyük sıkıntıları özgürlük ve hasret. Adalet Bakanlığı’nın cezaevindeki hükümlü ve tutukluların eşleriyle özel görüşmelerine olanak sağlayan ve kamuoyunda ‘pembe odalar’ olarak da bilinen uygulamadan pek çok tutuklu ve hükümlü faydalanıyor. Aydın E Tipi Cezaevi’nde de dizayn edilen ‘pembe odalar’da tutuklu ve hükümlüler kısa süreli de olsa aile hayatı yaşayabiliyor.
Spor müsabakalarından iş atölyelerindeki meslek edindirme kurslarına kadar pek çok etkinliğin düzenlendiği Aydın E Tipi Cezaevi’nde yemekler de mevsim şartlarına göre ve 4 kişinin denetiminde yapılıp dağıtılıyor.
İşte Aydın E Tipi Cezaevi’nde 07-13 Aralık tarihleri arasındaki bir haftalık yemek listesi. Cumartesi: Sabah; Çay, yumurta, zeytin. Öğle;Kıymalı tepsi böreği, kırmızı mercimek çorbası, ayran. Akşam; Kıymalı lahana kapuska, peynirli makarna, mandalina. Pazar: Sabah; Çay, peynir, simit. Öğle; Etli nohut, pirinç pilavı, portakal.Akşam; Piliçeti güveç,bulgur pilavı,elma. Pazartesi: Sabah; Kırmızı mercimek çorbası.Öğle; Salçalı köfte, sebzeli pirinç pilavı, marul salatası, şöbiyet. Akşam; Pirinçli pırasa yemeği, kıymalı makarna, portakal. Salı: Sabah; Çay, yağ, bal. Öğle; Şintizel, kıymalı tel şehriye çorbası, bulgur pilavı, mandalina. Akşam; Etli barbunya, pirinç pilavı, turşu. Çarşamba: Sabah; Çay, peynir, zeytin. Öğle; kıymalı pide, ezogelin çorba, ayran. Akşam; Nohutlu karnabahar, kıymalı makarna, muz. Perşembe: Sabah; Yayla çorbası. Öğle; Etli mantı, kıymalı patates yemeği, marul salatası, aşure. Akşam;Etli kuru fasulye, pirinç pilavı, turşu. Cuma: Sabah; Çay, yumurta yeşil zeytin. Öğle; Fırında piliç but, tel şehriye çorba, nohutlu pirinç pilavı. Akşam; Pirinçli ıspanak, kıymalı makarna, taze yoğurt.