11.05.2025 - 10:16 | Son Güncellenme:
DHA
Şevki MORALI / EDREMİT (Balıkesir), (DHA)-BALIKESİR'in Edremit ilçesinde Tarım ve Orman Bakanlığı'na ait bir yangın söndürme helikopteri göreve başladı. Kaz Dağları başta olmak üzere Balıkesir, Çanakkale, Manisa ve İzmir gibi çevre illerde çıkması muhtemel orman yangınlarına hızlı müdahale amacıyla bölgeye yakın zamanda 2 adet yangın söndürme uçağının da Balıkesir Koca Seyit Havalimanı'nda konuşlandırılacağı bildirildi.
Orman yangını sezonunun başlamasıyla birlikte alınan tedbirler kapsamında Edremit ilçesi Zeytinli Mahallesi'ndeki heliporta yerleştirilen KA 32T tipi helikopter, yüksek manevra kabiliyeti sayesinde olaylara etkin bir şekilde müdahale imkanı sunuyor. Edremit Kaymakamı Ahmet Odabaş, Edremit Orman İşletme Müdürü Barış Tamer Kilis ile birlikte heliportu ziyaret ederek uçuş ekibinden operasyonlar ve helikopter hakkında bilgi aldı.
Kaymakam Odabaş ardından yaptığı açıklamada, "Bu helikopterler orman yangınlarıyla mücadele noktasında bizlere çok büyük bir kolaylık sağlıyor. İnşallah çok kısa bir müddet sonra havalimanımıza iki tane daha üçer tonluk yangın söndürme uçağı gelecek. Sezonun inşallah kazasız belasız, yangınlardan arındırılmış bir şekilde geçmesini ümit ediyorum" dedi.
Zeytinli'de bulunduklarını ve hemen kuzeylerinde Türkiye'nin önemli zenginliklerinden olan Kaz Dağları'nın yer aldığını hatırlatan Ahmet Odabaş, "Burası bir milli park. 23 bin hektarlık bir alan. Buraya müdahale çok zor. Bu araçlar bizim buraya müdahale etmemize olası herhangi bir yangın durumunda çok büyük bir kolaylık sağlıyor" diye konuştu.
KA 32T helikopterinin Türk pilotu Yusuf Enes Tunçay ise helikopterin iki jet motoruna sahip olduğunu ve 3 ton yakıt ile su alabildiğini belirtip, "3 ton suyun 10 dakika içerisinde buradan havalanarak yangın bölgelerine intikali gerçekleştirilmektedir. Gerçekten geçen seneye nazaran çok daha verimli bir sene geçeceğini umuyoruz. Arka motorumuz bulunmamaktadır ve bu da bize çok büyük bir hareket kabiliyeti sağlamaktadır. Yüksek hızlara hızlı bir şekilde erişebilmekteyiz ve manevra kabiliyetimiz çok yüksek olmakla beraber dilediğimiz manevrayı dilediğimiz arazi koşullarında yapabilmekteyiz" ifadelerini kullandı. (DHA)
FOTOĞRAFLI