Bitlis Türkiye’nin en büyük ikinci ‘Millet Bahçesi’ açılışa hazırlanıyor

Türkiye’nin en büyük ikinci ‘Millet Bahçesi’ açılışa hazırlanıyor

01.08.2021 - 15:25 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin en büyük ikinci ‘Millet Bahçesi’ açılışa hazırlanıyor

Türkiye’nin en büyük ikinci ‘Millet Bahçesi’ açılışa hazırlanıyor

Özcan ÇİRİŞ/BİTLİS,(DHA)-BİTLİS’in Ahlat ilçesinde 400 bin metrekare alan üzerine kurulan Millet Bahçesinde çalışmalar son aşamaya geldi. 26 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılacak olan Millet Bahçesi İstanbul Pendik’ten sonra Türkiye’nin en büyük ikinci Millet Bahçesi olma özelliği taşıdığı belirtildi. Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, hedeflerinin sadece bölgedeki illeri değil, Asya kıtasındaki Türk Cumhuriyetleri ve yakın komşu olan İran ve Irak’ı da ilçede ağırlamak olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı "1071 Malazgirt Zaferi'nin 949'nci yıl dönümü etkinlikleri" sırasında yapımı kararlaştırılan Millet Bahçesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sağladığı destekle Ahlat Belediyesi tarafından yaklaşık 1 yılda tamamlandı. Belediye Başkanı Çoban, 26 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla açılacak olan Ahlat Millet Bahçesi'nin 400 bin metre kare alan üzerine kurulduğunu, sahip olduğu bu alan nedeniyle İstanbul Pendik'ten sonra Türkiye'nin en büyük ikinci Millet Bahçesi olma özelliği taşıdığını söyledi. Sadece son rötuşların kaldığını kaydeden Belediye Başkanı Çoban, şöyle konuştu:

“Bu eserimizin oluşmasında vatandaşlarımız ve bölge insanımızda bir denetleyici gibi biz takip ettiler. İşin mükemmeliyetine katkı sundular. Millet bahçemiz 400 bin metrekare alanda 135 bin metrekaresi uygulama alanı olarak inşa edildi. Bunun 80 bin metrekare alanı peyzaj ve ağaçlandırma alanı olarak inşa edildi. Bölgeye bitkilerle birlikte 5 bin adet fidan dikildi. Millet bahçemizde, etrafında sosyal donatıları ile birlikte bir cami yaptık. Sultan Alparslan anısına 50 çadırın yer aldığı ve bir de otağ çadırı olmak üzere muhteşem bir oba yaptık. Festival ve festival sonrası da kullanabileceğimiz bir gezi parkuru oluşturduk. Muhteşem derivasyonlar yaptık. Halkımızın dinlenebileceği kamelyalar oluşturduk. Tarihi dokumuza uygun 3 adet köprü inşa ettik. Selçuklu Mimarisi özelliklerini taşıyan ve içinde yemekhanesi ile kütüphanesi bulunan bir kıraathane yaptık. Çocuk oyun alanları gerçekleştirdik. Etnospor ve güreş alanını tamamladık. Bu bölgenin insanının at muhabbeti kaçınılmaz bir muhabbettir. Alanımızın içinde çok güzel bir hipodrum inşa ettik. Hipodrumumuz da hem Cumhurbaşkanımızı ve bakanlarımızı ağırlayabileceğimiz bir alan oluşturduk.”

Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, hedeflerinin sadece bölgedeki illeri değil, Asya kıtasındaki Türk Cumhuriyetleri ve yakın komşu olan İran ve Irak'ı ağırlamak olduğunu da belirterek, "İlçemizde inşa etiğimiz Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içerisinde ayrı bir heliport inşa edildi. Burada bakanlar kurulunu, komşularımız İran ve Ortadoğu’yu Kafkasya ve Asya devlet başkanlarını ağırlayabileceğimiz bir alan. Türk dünyası konseyini Ahlat’ta toplayalım düşüncesi hepimizin ortak düşüncesidir. Buna olumlu cevap veren Devlet Bahçeli’ye de ayrıca teşekkür ediyorum. Büyük bir coğrafyayız. Bu coğrafyanın bir keneş alanına dönüşsün, istişare alanına dönüşsün istiyoruz. Burada sadece festivalimizde değil, diğer aylarımızda da etkinlikler gerçekleşsin. Ortak aklın bölgemizi huzura kavuşturacağına ve Türkiye’nin ev sahipliğinde bunun gerçekleşeceği kanaatindeyiz. Devletimiz sadece ülkemizin değil, bölgenin huzuruna çok büyük katkı sunuyor. Bizim vazifemiz yapmaktır, yıkıcı olmayacağız. Buradan da tavsiyem kimse bu bölgenin huzurunu bozmasın."dedi. 

FOTOĞRAFLI