Çal 'Çal karası' üzümüne coğrafi işaret

'Çal karası' üzümüne coğrafi işaret

21.12.2020 - 15:19 | Son Güncellenme:

'Çal karası' üzümüne coğrafi işaret

Çal karası üzümüne coğrafi işaret

DENİZLİ'nin Çal ilçesinde yetiştirilen, 'Çal karası' üzümüne Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret Tescil Belgesi verildi.

Çal İlçe Ziraat Odası Başkanlığı tarafından bölgede uzun yıllardır üretimi yapılan 'Çal karası' cinsi üzümün korunması, tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvuru yapıldı. Yapılan incelemenin arından 'Çal karası' üzümü, Coğrafi İşaret Tescil Belgesi almaya hak kazandı.

Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Ahmet Çil, yöresel üzümlerinin tescili için yoğun bir çalışma gerçekleştirdiklerini söyledi. Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi İşaret Tescil Belgesi'ni aldıkları için sevinçli olduklarını belirten Çil, ""İlçemizde 200 bin dekar alan üzerinde üzüm üretimi yapılıyor. Bunun 50 bin dekarında Çal karası yetiştiriliyor. Çal karası, şıralık, pekmezlik, şaraplık, sofralık ve kurutmalık olarak kullanılan çok amaçlı bir çeşittir. Çekirdeği de kozmetik, pastane, tatlı ve sağlık sektöründe büyük talep görmektedir.  Kuru madde oranı en yüksek üzüm çeşitlerinden biridir. Başka bölgelerde yetiştirilmeye çalışılsa da başarılı olunamamıştır. Doğallık, geleneksel olma, sürdürebilir kalite, bölgesel kalkınma ve dünya pazarında rekabette bulunabilen garantisi gibi nitelikler taşıyan coğrafi işaretin önemi biliyoruz. Ürünlerimizi tescil etmeye Çal karası ile başladık. İlçemiz için önemli olan ürünlerin coğrafi işaret ve tescil işlemlerini devam ettireceğiz" dedi.

Deniz TOKAT / DENİZLİ, (DHA)

 FOTOĞRAFLI